Как отслабва имунитетът от ваксините и застрашени ли сме от смърт?

Има важни разлики между ваксините на AstraZeneca и Pfizer
16 ное 2021 20:00, Нели Христова
198
Как отслабва имунитетът от ваксините и застрашени ли сме от смърт?
Снимка: БГНЕС

Според експерти от Великобритания отслабването на имунитета може да доведе до смърт от COVID-19 дори и при напълно ваксинирани хора. Което ни кара да си зададем въпроса - колко защита ни остава?

Имунната система има две големи роли – да спре вируса да ни зарази, а ако това не се получи - да изчисти телата ни от инфекция.

Нека си представим имунната система като средновековен замък - около замъка е враждебна и безмилостна армия от коронавируси, които отчаяно искат да проникнат. Първата ви защита е външна стена, патрулирана от легион стрелци. Това са неутрализиращите антитела на тялото ви. Ако успеят да задържат вирусната армия, няма да се заразите. Но ако стените се рушат, тогава вирусът ще влезе вътре. Той е нахлул в замъка и вече сте инфектирани

И все пак не всичко е загубено. Все още има войски вътре в укреплението в сърцето на замъка. Това са вашите памет B- и памет T-клетки. Подобно на рицари на коне, те могат да събират войските, да ръководят имунологичната атака.

COVID ваксините обучават войските на тялото ви - това включва както антителата, така и онези клетки на паметта, които реагират на инфекция - да се справят с коронавируса.

Поне един от тези защитници отслабва и това не е изненада. Това се случва след всяка ваксина или инфекция.

"Има достатъчно доказателства, че антителата намаляват с времето", казва проф. Елинор Райли, имунолог от Университета в Единбург.

Дезертьорството на тези стрелци с антитела от техните постове е влошено от появата на варианта "Делта". Армията на този вариант е подобна на първата, но този път е довела със себе си пещерен трол и обсадни оръжия.

Може би сами сте забелязали последствията от това – хора, които познавате, които са получили две дози от ваксината, но все пак са се заразили с COVID-19. Изследване, което не е официално публикувано, изчислява, че ваксината AstraZeneca намалява всяка форма на симптом на COVID с 66% малко след втората доза. Пет месеца по-късно тази цифра пада до 47%. За Pfizer числата падат от 90% на 70%.

Това очевидно е проблем за правителствата, които се опитват да овладеят разпространението на вируса. Дали вирусната инвазия ще причини сериозни щети, докато се опитва да изгори и да си проправи път през тялото ви, сега зависи от втората ви линия на защита. Въпреки това ваксините сега държат по-малко хора извън болницата.

Проф. Адам Фин от Университета в Бристол и правителствен съветник по ваксините казва: "Виждаме значителен брой неваксинирани и ваксинирани хора, които отиват в болница. Защитата, която имате срещу относително лека инфекция, отслабва по-бързо, но защитата от влизане в болница или смърт намалява по-бавно.

По-големият риск от нужда от болнична помощ или дори от смърт е концентриран при възрастните хора.

Преобладаващото мнозинство от смъртните случаи при хора, които са били двойно ваксинирани, са били сред тези над 70 години. Хората от тази възрастова група все още са много по-добре от тези, с които споделят рожден ден, но той е отказал да се ваксинира. Рисковете при по-младите възрастови групи, които са били двойно ваксинирани, са малки.

Постоянното нахлуване на времето остарява всяка клетка в нашето тяло - включително тези, които съставляват имунната система. Остаряването прави по-трудно тренирането на имунната система с ваксини и тя реагира по-бавно, когато пристигне инфекция. Може да се окаже, че когато антителата са намалели достатъчно, тази слабост в имунната система е разкрита.

"Възможно е по-възрастните хора първоначално да са имали защита, но сега тези антитела са отслабнали, а те може и да нямат втора линия на защита", казва проф. Елинор Райли. "Може би затова виждаме възрастни, крехки хора да умират, въпреки че са ваксинирани с две дози."

Всичко това е наслоено върху факта, че с възрастта има тенденция да здравето да се влошава. От началото на пандемията възрастта е един от най-големите фактори за вероятността да умрете от COVID-19. Най-възрастните хора също бяха първите, които бяха ваксинирани, така че имунитетът им е имал повече време да отслабне.

Хора, които започват с отслабена имунна система, включително болни от рак, имат съвсем различен проблем, тъй като телата им не реагират толкова добре на ваксините.

"Техните антитела намаляват със същата скорост като здравите хора, но очевидно започват от по-ниска точка", казва д-р Хелън Пари от Университета в Бирмингам

Струва си да се отбележи, че има важни разлики между ваксините Oxford-AstraZeneca и Pfizer-BioNTech, които са свършили по-голямата част от работата по защита на хората.

"Изглежда, че  различните препарати са добри в различни части на имунната система", казва д-р Пари. "ИРНК ваксините (Pfizer) са наистина мощни при образуването на антитела, ваксината AstraZeneca е наистина добра в генерирането на Т-клетъчни отговори."

За да се върнем в замъка, Pfizer може да е по-добър в екипирането на външните стени със стрелци, за да държи COVID отвън, докато AstraZeneca е добра за вътрешността на крепостта.

Добрата новина е, че дори и при отслабване, това все още са изключително добри ваксини. В началото на пандемията хората мечтаеха за ваксина, която може да намали смъртността с 50%. Дори при отслабване и в най-рисковите възрастови групи, тази защита все още е в диапазона на 80-90%.

"Дори и най-лошите случаи, шест месеца по-късно, са по-добри от това, на което се надявахме, когато проектирахме тези ваксини", казва проф. Фин. "Все още са много добри".

Още по-добрата новина е, че вече има доказателства, че бустер кампанията, която е достигнала до повече от 11 милиона души в Обединеното кралство, дава резултат.  Данните на Службата за национална статистика показват, че нивата на антителата - тези първи защитници срещу инфекцията - отново са се повишили при най-възрастните възрастови групи.

"Да дадете бустер на най-възрастните хора е правилен ход", казва проф. Фин.

Сега всички следят отблизо цифрите, за да видят дали това намалява броя на случаите и смъртните случаи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
1
 
1
 
! Отговори
МИХОВ преди 2 години
До Дедо КовидБратовчед ми си умря в къщи преди две седмици от ковид
165
1
 
9
 
! Отговори
Дедо Ковид преди 2 години
А на някой прави ли му впечатление, че от Ковид се умира само в болниците? Не съм чул някой да си е умрял вкъщи.
164
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 175 Къде ги четете тея глупости бе? Кой ви плаща?
163
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонименпише и че разумния ще действа и ще оцелее по-дълго ;)
162
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В дебелите книги пише, че всеки един човек е застрашен от смърт във всеки един момент.
161
3
 
7
 
! Отговори
ОГвратен преди 2 години
Проклятие за всички които сринаха Здравната система през 1999 год. Най големия хищник Иван Костов, партията убиец СДС. Виновни са и тези, които скачаха и викаха:"Кой не скача е червен". Жалко шопи и шопкини, но носите вина за днешното състояние на Здравната система с изчегъртани болници, бе достатъчно налични средства за лечение. Болници, кото нямат елементарни средств, в които всеки болен си носи чаршафи, кърпи и какво ли още не. Вие виновнците докарахте здравеопазването до днешния хал
160
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Адски *** статия.
159
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, "браво" за тези статии. После защо сме на първо място в света по дървена философия. За човешките животи няма да коментираме...
158
4
 
1
 
! Отговори
koko преди 2 години
На жената сложиха 2 дози, а бустера ще е от мен довечера с кожената спринцовка!
157
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей, оляхте се с този Гугъл транслейт!
156
7
 
24
 
! Отговори
бустер преди 2 години
Тичкайте веднага за бустер ваксърчета! Ето *** каза застрашени сте много, ще умрете! от другата година всеки месец ще тичате за бустери. а от по-другата всеки ден ще си шибате бустера! *** каза, че сте много застрашени от смърт, защото сте недостатъчно ваксинирани, и щото анти-ваксите сеят зараза, а вие не!
155
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В село Стоките от 4 ваксинирани срещу Ковид месец след поставяне на втора доза се заразяват и трима от четиримата умират ..В медиите -95% от неваксинираните умират ! В реалноста 75% от починалите са ваксинирани. 1000 долара в секунда все пак за производителите на ваксини които все още не са изпитани и са в трета незавършена фаза на изпитания / маймунски вирус въху промити мозъци /.Всички които работят в Ковид отделеният трябва да бъдат Задължени да присъстват на погребенията на починалите при тя
154
2
 
19
 
! Отговори
Острова преди 2 години
Хората поглъщат ужасии и *** от грип. Този ковид дори и нов вариант covid19 си е SARS който сме го изкарали всички. Имаш болно население от кофти храна и им даваш спасение от ненужни лекарства.
153
0
 
9
 
! Отговори
Острова преди 2 години
Поглъщат минимално по една чаена чаша захар на ден като сладки и шоколад и по една чаша сол за която дори не е споменават че е вредна но захарта била вредна и нищо не се прави. Диабет е нещо нормално тук. Затлъстяването също е нормално защото производителите на храни си плакат захар и сол на различни продукти в които не трябва да ги има. В Америка е страшно. Българите им изглеждат все едно ни бият да бягаме или да спортуваме.
152
0
 
10
 
! Отговори
Острова преди 2 години
Според експерти от Великобритания. На островите 80% от яденето са сутрин овесени ядки с вряла вода няма мляко и банан. На обяд Английска закуска а може и това да е за закуска която е кърмачета в фасул от консерва, малко ориз, яйца на очи, бекон, домат. Тази закуска спор тях е Мега яденето на планетата. За вечеря нещо от магазина което е полуфабрикат и се топли на микровълновата или си поръчват китайско или турски кебаб. После викат " Слаб имунитет имат хората" ама кои хора.
151
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
застрашени ли сме от смърт? - че това е неизбежния край на всеки; не застрашени, тя си е задължителна с и без вакса
150
3
 
16
 
! Отговори
Лъжите на Анти-вакси преди 2 години
Престанете да лъжете че в Гибрартар които забраниха Коледа, ваксинираните били 100%. Една бърза проверка показва че които подлежат на ваксиниране имат получени средно по 2.7 дози на човек, а не само 2 дози както се броят напълно ваксинираните. Тъй, че в Гиблартар ваксинираните не са 100% както нагло лъжете, а са около 115%.Тъй че нормално е да ги заключат в отделни стаи по Коледа. Може и Гибралтар да е на 5то място в света по ковид смъртност, но пък всички имат сертификати. Ваксинирайте се бе!
149
27
 
4
 
! Отговори
Инженерка: преди 2 години
Ваксинирайте се- ако се разболеете- ще минете леко. Болните неваксинирани загиват Не рискувайте живота си!
148
15
 
3
 
! Отговори
Инженерка: преди 2 години
: *** Христова- защо наливате масло в огъня и манипулирате- всеки ден умират неваксинирани засрами се!
147
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лееелее в името на биооръжието и нова медицина измислиха! Интересно ще е колко ще оцелеят до осмата доза.