Ще успее ли Джонсън в най-голямото си изпитание?

Прокарването на сделка за Brexit парламента може да се окаже най-трудната част от процеса
12 окт 2019 20:10, Красимир Ангелов
27
Ще успее ли Джонсън в най-голямото си изпитание?
Снимка: Reuters

Ако британският премиер Борис Джонсън успее да договори сделка за начина, по който Великобритания ще се раздели с Европейския съюз (ЕС), остава въпросът дали той ще може да я прокара и в парламента. Според Джонсън липсата на публичен отзвук вероятно е положителна, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Преговорите на Тереза Мей, предшественикът на Джонсън, с блока течаха на фона на гневни предупреждения от членовете на парламента и нейната Консервативна партия. Голяма част от тях, включително и Джонсън, бяха решени да не подкрепят сделката на Мей, още преди реално да съществува такава.

Още по темата
В петък обаче нямаше предупредителни сигнали, излъчвани по новинарските канали, липсваха и демонстрации по Даунинг Стрийт.

За най-твърдите поддръжници на Brexit в Консервативната партия калкулациите се промениха

Има 28 консервативни депутати, които отдавна отказват да гласуват в подкрепа на каквото и да е споразумение за Brexit.

До преди месец тези тори все още обещаваха, че ще гласуват против всяко споразумение, което не одобрят, вярвайки, че алтернативата ще е напускане на ЕС без сделка на 31 октомври - изход, който някои от тях търсят. Приемането на закон обаче, с който да се забрани “твърдия” Brexit, ги накара да преосмислят доколко идеята е реалистична. 

Заплахата от отлагане

Едно от основните опасения на поддръжниците на Brexit е, че вместо процесът да протече този месец, той може да бъде отложен. Това потенциално може да доведе до предсрочни парламентарни избори, на които партия Brexit на Найджъл Фараж да отнеме властта от консерваторите, а подобен развой да доведе до нов референдум за Brexit.

Въпросът пред тези тори сега е дали Brexit по начин, който не харесват, е по-добра идея от липсата на Brexit като цяло.

Пред същия въпрос е изправена и Демократичната юнионистка партия на Северна Ирландия. Нейните членове за момента също остават тихи. Джонсън вече разговаря с лидера на DUP Арлен Фостър, за да го държи информиран.

Фостър публикува уклончиво изявление в петък, чрез което стана ясно, че партията не е взела твърдо решение. Ако Джонсън успее да ги запази като поддръжници, подкрепата на искащите "твърд" Brexit тори ще му бъде гарантирана.

Невидимата граница

Решението на DUP е сложно, защото Brexit без споразумение ще оттегли избирателите им, тъй като бизнесите на голяма част от тях са около границата с Република Ирландия.

Критична за Джонсън е и Лейбъристката партия. Този месец 19 лейбъристи подписаха писмо с призив ЕС да работи с Джонсън. Това може би показва готовността на опозицията за подкрепа на бъдеща сделка.

Голяма част от 22-мата депутати, които миналия месец напуснаха Консервативната партия, също биха били склонни да подкрепят сделка, но не всички. Ако Джонсън постигне споразумение, чийто резултат те сметнат, че ще доведе до отдалечени отношения с ЕС, тяхната подкрепа е гарантирана.

Всичко все още обаче е далеч от сигурно. До голяма степен развитията зависят от това как споразумението, ако се постигне такова, ще изглежда. За момента за Джонсън мълчанието е злато.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Гнило преди 4 години
Налице е огромен натиск върху британския парламент за брекзит. Кралицата направо тропа с копито от нетърпение за брекзит. Джонсън притиска депутатите, защо тнакава спешност? И защо такова насилие над парламента? Буквално, някой принуждава хората да мълчат, за да се прокара брекзит. Тука има нещо ***. Има нещо гнило, но не в Дания, а в Британия.
15
0
 
2
 
! Отговори
postradal pasi преди 4 години
Дрън, дрън Ганке ле.. Брексита е отдавна планирано мероприятие от кабалистите а сега само го изпълняват като служи и за отвличане на вниманието че федералния резерв е празен и печатарката за пари е в действие
14
0
 
2
 
! Отговори
postradal pasi преди 4 години
КЪШ КЪШна миризливите помита, самозабравихте те се, айде къш
13
0
 
0
 
! Отговори
Лалала преди 4 години
Ама моля ви се бе проверявайте я тая информация. Арлене Фостър е... Жена. Не е той?!
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бай-Бай Британия.
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мъчат се островни лисици да кундят 27 държави, ама то не е като Идеш кИфтета от колонията. Свърши се тая, кака се омъжи.
10
5
 
10
 
! Отговори
Кипето преди 4 години
Бат ви Борко ми беше съученик в гимназията. ей, голямо *** бе! много *** и много нагъл, мама и тате го бутнаха в елитната гимназия с пари, беше парашутист. понеже беше дебел и грозен никоя съученичка не му върза и си образува комплекси, стана доста злобен, ей го резултата сега, решил е да наебе цяла европа наведнъж, задето не му пуснаха няколко *** навремето
9
1
 
12
 
! Отговори
Лондон е виновен преди 4 години
Другата опция е британска Ирландия да стачкува до дупка, докато Лондон клекне и разреши излизането и от Британската империя. Тогава могат двете Ирландии да се обединят, да не зависят от Лондон и да са членове на ЕС. Всичко това можеше и да не си случва, ако не беше британската наглост и твърдоглавие.
8
0
 
4
 
! Отговори
обаче преди 4 години
Какво ще стане с двете Ирландии? Защото Ейре трябва да осъзнава, че няма как да оголва границите на ЕС, запазвайки облекчения режим с британсдка Ирландия. Излезе ли Британия от ЕС и продължи ли границата със Северна Ирландия да е с облекчен режим, това е повод вече самият ЕС да предложи на Северна Ирландия - или затваря границите с другата Ирландия, или също излиза от ЕС. Излезе ли от ЕС, Ейре автоматично става зависима от Лондон по всички параграфи.
7
1
 
6
 
! Отговори
няма сделка преди 4 години
Британия може да си приема закони за забрана на твърд брекзит, обаче това не значи, че ЕС трябва да се съгласи на каквото и да е. Или Британия излиза от ЕС и прекратява движението на стоки, хора и каритали в ЕС, или излиза без сделка. В момента Британия се опитва да обезсмисли ЕС - хем да не членува, хем да се ползва. Тая няма да я бъде. Изисквам от ръководството на ЕС. Джонсън може много работи да иска, но няма хем така, хем така.
6
23
 
7
 
! Отговори
Панталей Партизанина преди 4 години
Господин Джонсън е един много мъдър министър председател!
5
2
 
9
 
! Отговори
Сияйна мъдрост преди 4 години
Ще успее, няма да успее... Ще успее, няма да успее...Ако са нечетен брой цветчетата на маргаритката, ще успее. Ако са четен - няма да успее.
4
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой са тия тори дет ги пишете
3
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още миналия век спрях да се интересувам от Брекзита. Скука
2
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой се интересува от Брекзит вече.Турция е проблем номер едно .
1
5
 
9
 
! Отговори
Браво! преди 4 години
Браво!Много интересен развой на събитията във втората най-голяма демокрация в света! Мъдрите ръководители на Великобритания работят денонощно за благоденствието на народа си и анализират всички възможни варианти в тази трудна ситуация.Браво!