Над 80% от отпадналите ученици са в чужбина

Министър Вълчев: Стипендии ще се отпускат от 8 клас!
20 окт 2017 22:37, Анисия Иванова
28
Над 80% от отпадналите ученици са в чужбина
Снимка: БТА

Над 80 процента от всички 200 000 ученици, които са отпаднали от образователната система и не посещават училище, са в чужбина. Това съобщи във Варна министърът на образованието и науката Красимир Вълчев:

"Голяма част от тях епизодично мигрират, отиват, връщат се с родителите си. Това особено можем да го видим сред ромската общност. Със статус "записани в образователната система" са 17 000 от тези 200 000, но част от тях са записани не задължително заради механизма. Имаме и такива, които са били записани миналата година, но тази не са записани. Екипите за обхват продължават да работят. Имаме деца на бежанци между 300-350 и 400. Полагаме усилия да осигурим правото им на образование. Голяма част от тях са в Хасковска област. Към днешна дата можем да кажем, че сме изпълнили това задължение, обясни той.

Екипите продължават да работят, допълни министърът. По думите му при обиколките са констатирани случаи на родители, които отказват да пуснат децата си на училище. С тези семейства работата продължава, а са предвидени и различни санкции, посочи Вълчев. Той каза още, че в българските училища има записани между 350 и 400 деца на бежанци, по-голямата част от които учат в Хасковско.

През 2018 г. от бюджета ще бъдат отпуснати допълнително пари за професионалните училища. Очаква се увеличението на средствата за системата на образованието през 2018 г. да е с около 400 милиона лева, допълни Вълчев. Той уточни, че по-голямата част от тези пари ще бъдат за увеличение на възнагражденията. За повишение заплатите на учителите са нужни около 330 милиона лева, а на непедагогическия персонал - около 32 милиона. В средствата е заложено и увеличението на осигурителните вноски.

Увеличението на средствата за системата ще позволи да бъдат отпуснати стипендии на ученици от 8 клас, допълни министърът. По думите му ще бъдат осигурени и повече пари за транспорт на децата, като целта е те да имат достъп не само до най-близкото училище, но и до най-близката професионална гимназия. Допълнителни средства ще има и за училища и детски градини, в които има концентрация на проблемни деца, допълни Вълчев, цитиран от БТА.

Над 45 процента от училищата в страната имат безжична интернет мрежа, която покрива над 80 на сто от класните им стаи, допълни Вълчев. По думите му за пръв път през настоящата учебна година има одобрени и електронни варианти на учебници за 2,6 и 8 клас. Като цяло непрекъснато се увеличават образователните ресурси в електронен вид и вече има идея през следващата година министерсвото да направи хранилище за тях, допълни Вълчев. Според него обаче не може да се премине изцяло към електронни учебници, тъй като не всички деца имат индивидуални устройства. Освен това и учителите не са достатъчно подготвени за такава стъпка.

Във Варна днес министърът на образованието откри технологичния форум "Innowave 2017 - Business and Startup Conference", който събира за първи път в България световни брандове и фондове за рисков капитал от три континента. Лекторите са над 35 маркетолози и мениджъри във водещи европейски и международни компании за електронна търговия и представители на инвестиционни фондове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На тези 80% патладжанчета отпаднали от нашата образователна система и заминали за чужбуна да се спрат детските надбавки а на родителите им социалните помощи веднага.Децата на ислямските навлеци които са между 300-350 и 400 да са грижа на посолствата на държавите по произход и е време да си ходят.Стига вече безплатна издръжка че и образование за хора които нямат никаква работа в България.МОН да с егрижи за българчетата,другите са безполезни.
21
0
 
9
 
! Отговори
Бубето преди 6 години
Този човек не е работил в сферата на образованието. Не е компетентен за тази длъжност.
20
0
 
10
 
! Отговори
Мучачос преди 6 години
Има ли орехи за бране,не търси патладжанчетата на училище.
19
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В чужбина били, ама друг път.Просто заявяват в училищата, че заминават за чужбина, за да не ги търсят по адреси и така си подсигуряват спокойствието. Вероятно някой ги е подучил на този номер.Иначе си работят в сивата икономика ... Или родителите точат осигурителните системи на Германия. И детски, и други помощи не им трябват.Ей така стоят нещата поне с 60% от 80-те% на министерската статистика.
18
0
 
10
 
! Отговори
100 Карата преди 6 години
На последък,или по точно в последните два дни,две пенсионирани семейства решиха да остана дългосрочно при децата си в далечнатра чужбина.Имат къщи хората,апартаменти.Но не искат да живеят в България на стари години.За разлика от Гърците,които след като се пенсионират,се прибират по родните места.
17
2
 
19
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Деца на бежанци 400??? Тоя луд ли е след 10 г ще са 5000 от 40 000 годишно, и това без ***? Кой ще върне българите не ***, предатели, стига сте мислили за другите
16
0
 
21
 
! Отговори
Избирател преди 6 години
През това време плащат ли им помощи?
15
0
 
24
 
! Отговори
дезинтегратор преди 6 години
По-резултатно ще е обратното - спират им се неплатените ток и вода, вземат им се фалшивите книжки, дипломи, "инвалидни", "първи учебен ден", "за дърва"... Майчински, детски, "самотна майка", само за второ дете. Бутат им се незаконните къщи и те сами, бързо бързо ще се изнесат къмту по-"толерантния" "запад".
14
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази новина или статистика е реклама потупване по рамото или подсещане и останолото ром с сьборените кьщи да се изнесе в чужбина! Ама ония гледа от горе!
13
7
 
1
 
! Отговори
Кен преди 6 години
Има само един начин всичко по света да се оправи. Ако за нещата за които не стигат парите се използват печатните машини. Вместо данъци и ниски заплати, когато за държавата и трябва нещо да си напечата парите. И при много болните хора пак така. А не да ги оставят да умрът. И веднага да увеличат заплатите. И да махнат всички тези документаций за щяло и нещяло.
12
5
 
27
 
! Отговори
Чичо Том преди 6 години
Аха, значи робите се пробудиха и... избягаха. Скоро биби сам ще си бере памука и тръстиката.
11
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тикво, да вземеш да махнеш облагата "самотна майка", а?
10
12
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искам да задам един простичък въпрос,не на политическата пасмина,нито на нейните гоподари,а на лишения от разум така наречен "български народ" - кой даваше специални привилегии на нашите пра-пра баби и дядовци,които,макар и в рамките на Османската империя,са отделяли от залъка си,за да научат челядта си на четмо и писмо,т.е,да се ограмотяват?!Защо вие,РОБИ,трябва да се чувствате задължени да осигурявате всякакви условия,за ограмотяване на един етнос,който при това не гори от желание за това?!
9
6
 
4
 
! Отговори
hihi преди 6 години
tova poka3va koi sa v 4uzbinatova statistika 3a r_0mite li e
8
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре се справя вицепремиерът отговарящ за интеграцията и демографските проблеми.
7
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Към 9. В грешка си нещо, като са в чужбина, а много от ромите са именно там и българските децки и помощи вече не ги интересуват. В Германия всяко дете, дори и това което е в България, но един от родителите работи в Германия получава почти 200 Е детски на дете на месец. Отделно си знаят правата и се възползват от всякакви помощи. Как се оправят си чудя.
6
1
 
30
 
! Отговори
питам само преди 6 години
А млада жена,останала вдовица,не е ки самотна майка та не дават добавка на детето ѝ? Или само ромеите ще хрантутим... Продажни политици! Дано всичките ви удари по някакъв свой си начин съдбата. Проклети да сте.
5
2
 
36
 
! Отговори
За всичките 200 000 преди 6 години
ли плащаме детски надбавки и 22 вида помощи на майките им, които предпочитат да не сключват граждански брак, защото позицията "Самотна майка" им носи повече бонуси?Колко прави общата сума, която държавата вади от джоба на данъкоплатците, само защото тези 200 000 са се родили, но не са в България или пък са тук, но пет пари не дават за това, че от тях се очаква да учат, а после да работят и да плащат данъци.Иначе защо я плащаме тази неизвестна, но вероятно баснословна сума?
4
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
200 000 деца на български граждани са отпаднали от образователната система;80% от тях са в чужбина.Пита се в задачата, къде са останалите 20% - това прави 40 000 деца, които са в България, но не ходят на училище. Защо? С какво се занимават те? Всички те да не би да са родилки-ранозрейки? Или просяци, джебчии и жрици на древния занаят, които "работят" тук, а не в странство?Малка държава сме, местонахождението и заниманията на всички тези 40 000 би трябвало да е известно! И да са взети мерки!
3
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боце затова призова чорбаджиите да вдигнат заплатите. Не останаха роби да превиват гръб на тръстиката.