До края на месеца ще се знае как ще стартира учебната година

В системата липсват 44 хиляди таблети и латопи
34
До края на месеца ще се знае как ще стартира учебната година
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В края на август Министерството на образованието трябва да има ясен сценарий как стартира учебната година, заяви пред БНР ресорният министър проф. Николай Денков.

Към края на август ще има яснота както по отношение на ваксинирането в системата, така и какво ще се случи към 15 септември, посочи той.

Още по темата

Направено е всичко възможно да се информира цялата система защо е важно работещите в нея да се ваксинират, увери просветния министър. По думите му притесненията на хората продължават да бавят процеса.
Интересът към информационната кампания сред работещите в системата на образованието според Денков е бил изключително голям. В срещите са участвали над 85 на сто от директорите на училища и детски градини. Около 20 медицински специалисти са се включили в кампанията.

„Хората изпитват огромна нужда да получат надеждна информация“, посочи Денков.

Запитан как гледа на идеята за задължителна ваксинация Николай Денков посочи, че предпочита положителните стимули.

„Българинът има нагласа, че ако нещо се прави задължително, той ще резистира, ще се опитва да се съпротивлява“, посочи той.

От 4100 училища и детски градини у нас в половината има медицински кабинети с редовно присъствие на медицинско лице. Останалите са с договори за повикване на медицинско лице или за присъствие на такова в определени дни от седмицата, пояси още проф. Денков.

44 хиляди устройства липсват в системата на образованието - таблети и лаптопи. Оот тях са в рисковите групи и училища със застрашени от отпадане ученици. Около 34 хиляди ученици нямат редовен достъп до интернет, обобщи Николай Денков.

Той съобщи, че е осигурено финансиране за закупуване на липсващите устройства.

Министърът на образованието изтъкна, че от принципа „парите следват ученика“ трябва да преминем към принципа „парите следват качеството“, но големият проблем е, че няма методика за оценка на добавената стойност, която дава едно училище.

Националното външно оценяване не бива да се премахва, защото без него няма да имаме картина на системата, смята проф. Денков.

До края на юли две трети от ресурса на програмата „Отново заедно“ е използван, уточни още министър Денков. Той очаква програмата за летен отдих да се реализира в пълния й капацитет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен1 преди 2 години
Изчетох всички коментари до тук..А защо мислите, че само учителите трябва да се ваксинират? Това трябва да е или задължително или по желание за цялото общество, не само учители ами всички.Вечната дразнеща тема на сънародници ни : "Заплатата на учителя". Всички хора минават през тези етапи на образователния процес, децата ни от сутрин до вечер са с тях.. Заместват родители, доктори, психолози... Раздават си душите за тях, а вие... Вие ги мачкате. Без уважение към учителя, успех няма да има!Бъ
28
10
 
3
 
! Отговори
Чудещ се преди 2 години
Даскалите хем ги е страх, хем нема да се ваксинират. Най-лесно им е да вземат компютърчето и да влязат в Класрума и да обясняват на учениците колко е трудно да си учител онлайн и да лафиш нещо през камера( даже и изключена може да е) уж върху уроци. Дано първолаците да учат ПРЕЗ ЦЯЛАТА година присъствено
27
8
 
19
 
! Отговори
1234 преди 2 години
Учебната 2021/22 г. започва и се провежда ПРИСЪСТВЕНО до 30.06! Който учител го е страх - ваксина!Който родител го е страх - т.нар. частен ученик - чете и пише вкъщи и накрая отива в училище, за да го изпитат за края на срока и годината!
26
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия застрашени от отпадане всяка година по един таблет или лаптоп ли ще получават? Да го продадат и да се почерпят с родата за първия учебен ден.
25
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига! Присъствено или онлайн - решението е политическ, със заповед на министъра, а не по желание на учителите. Оставете присъствено, за да не се настройва обществото негативно срещу учителите.
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Давор// Никакви лицензи няма да получат. Ще има икономическа криза.
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама нали щяха уж на училище да ходят?
22
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако задължат учителите за васкина ще има много уволнени/напуснали. При нас над 10 бр.
21
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Страхът от Генната терапия е по-силен от страха от вируса.
20
0
 
16
 
! Отговори
Питанка преди 2 години
Ваксинирането на учителите не е такъв проблем, след като в стаята насреща им 26 ученика всички до един са неваксинирани! Кой за кого е опасен?!?
19
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който е искал да се ваксинира, вече го е направил. След толкова статии по много сайтове, интервюта със световнопризнати професори, че до 2-3 години, макс 2025 г. всички ваксинирани ще умрат, че с времето се образуват съсиреци и който не гушне букета от инфаркт/инсулт ще хване рак, след толкова протести по света, надали много ще склонят. Да не говорим за десетки видеоклипове с парализи и конвулсии след иглата...Кой би си го причинил без страх!
18
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 100Безспорно, че е така! Но пак малко се измества фокуса- защото, да, успехът на учениците зависи и от дигиталните умения на учителите, но все пак успехът на учениците зависи и от самите тях.Честно казано, при нас и преди ДО се изискваше да работим с компютър и то от поне 15-17 години , така че за нас не е било проблем. Цялата документация, имахме даже и ел.дневник още преди 4-5 год., така че ..Мисля, че едва ли има чак толкова неможещи учители вече..но явно има...
17
2
 
4
 
! Отговори
100 преди 2 години
Вие може да сте в елитно училище преподавател,и частно,но парите за събаление не могат за съжаление да налеят мозък в главата на никой.Писах поста от лично наблюдение от дистанционното обучение.Няма значение какво е училището.Съгласна съм-и доста родители не са компитентни.Но на учителите това им е работата,за това им се плаща.И независимо в каква среда преподават те трябва да показват как става,а не децата на тях.Наистина заплатите трябва да са обвързани с успеха на учениците!
16
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 100Това са глупости! Ако знаеш какви млади, засукани *** не могат да качат домашно дори в школо, което е най-елементарната платформа, а за др.платформи да не говорим, -бедна ти е фантазията! Аз съм в т.нар. елитно у-ще, мамите са ни само бели/с извинение за расисткия израз/. И става въпрос за родители на ученици от 5 до 12 клас.Така, че не мисля, че само учителите са неграмотни и не знаят как се пуска лаптоп и тн.
15
21
 
4
 
! Отговори
100 преди 2 години
На много от учителите им е трудно,почти невъзможно да се справят със лаптопи и таблети.Така,че липсата не е в броя на лаптопите ,а в грамотността на учителите.Дано стартира online,хем да се спасят повече животи,хем учителите да позатвърдят компютърната си грамотност!
14
2
 
11
 
! Отговори
да знаете преди 2 години
Само големи тупаници в главите на всички облажили се покрай "вируса", ще спрат това безумие.
13
0
 
12
 
! Отговори
НЕграм.третокласник преди 2 години
Не знам кой е "акълията" за това онЛИНЕ, но не е добре.
12
12
 
13
 
! Отговори
77 преди 2 години
Крайно време е заплатите на учителите да зависят от успеха на учениците!Нека да си вземат по 1500-2000 лв,но при отлични резултати на учениците!А не както сега,на последно място по грамотност!
11
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не са ви министрите, нито докторите виновни. Ще има пак дистанционно обучение. При 16% ваксинирани как искате да е. Целият свят ви си чуди на акъла. Много *** народ!
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най високи заплати получават педагогически и непедагогически персонал в гимназии с най-ниско качество на обучение и завършващи, които не могат да четат, пишат и правилно да говорят на български език, но получили дипломи за завършено средно образование. Неграмотността явно е голяма реклама и търговията се заплаща подобаващо.