Как се пише? Правописният речник става достъпен в интернет

Платформата БЕРОН ще съдържа модули за правопис, правоговор, граматика
16
Как се пише? Правописният речник става достъпен в интернет

Официалният правописен речник на българския език ще бъде свободно достъпен в интернет в дигитализиран и осъвременен вариант.

Той ще бъде част от цялостна онлайн платформа за езикови ресурси и проверка на правопис, правоговор и граматика. Ще я разработи Българската академия на науките (БАН) по поръчка на Министерството на образованието и науката. Изпълнител ще бъде Институтът за български език (ИБЕ) в сътрудничество с Института по информационни и комуникационни технологии (ИИКТ). Проектът трябва да приключи до края на 2023 г.

За целта са предвидени 378 800 лв., съобщиха от МОН.

Новата платформа ще носи името БЕРОН. Тя ще съдържа модули за правопис, правоговор, граматика. В него ще бъде интегрирана също сегашната специализирана служба "Езикови справки", т.е. ще има възможност за директна кореспонденция с експерти от ИБЕ.

В частта за правопис например ще могат да се правят справки за правилното изписване на думите. Към резултатите от търсенето ще се показват основната форма на думата, формите на думата с правописен или с правоговорен проблем и съответното правило, дублетните форми, омонимите, както и примери с думата в състава на сложни думи, словосъчетания или собствени имена. Частта за правоговор ще включва гласова система за правилното произношение на всички думи от официалния правописен речник на БАН.

Платформата ще изпълнява и ролята на граматически справочник. За целта от ИБЕ вече работят по нормативна граматика на съвременния български език.

Новият сайт ще бъде периодично надграждан както със съдържание за навлизащи нови думи в езика ни, така и с нови функционалности.

Целта е да се създаде надежден дигитален източник на информация за книжовния български език. В момента такъв липсва, сочи изследване на БАН от 2019 г. за нагласите и ценностните ориентации към съвременния ни език. Според резултатите от проучването над 45% от българите между 18 и 50 години предпочитат по езикови въпроси да се информират от интернет, а не от хартиени речници. Всеки трети от по-младите смята книжовните норми и правила за прекалено сложни, а всеки пети от всички участници в изследването твърди, че няма мотивация да ги спазва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: БЕРОНправопис
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Страхотно, дано да има синоним на думата "входирам"....
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво. Сетиха се най-после. Подобен сайт и възможност за бързи въпроси до специалист имат почти всички евространи и Русия, а у нас нямаме дори издаден пълен книжен речник на българския език. Навремето БАН започна да го издава, но поради липса на средства спря. Например руския език постоянно го обновяват. Последното, което излезе е официално издание с 3 500 нови думи и пословици в руския език, породени от коронавируса.
14
2
 
3
 
! Отговори
888 преди 2 години
Браво, че го правят, защото скоро българският език ще е като латинския - само по книгите ще го има ...
13
1
 
0
 
! Отговори
Каракольо преди 2 години
Това е е нова врътка да ни обяснят колко позитиви има в *** и кал ние не знаме кво значи
12
0
 
6
 
! Отговори
Дано преди 2 години
ЕлкаНелиКамиВесиСашкоАлексПетя и другите подобни неграмот.ници да се възползват от безплатната опция за ограмотяване. Едва ли ще започнете да пишете по-смислено, но поне не допускайте елементарни езикови и граматически грешки.
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това ще е полезно за Кирчо.
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да е зле журналистите в този сайт да го ползват. Нелито Христова, например, редовно забърква правописни, граматически, пунктуационни и какви ли не други езикови каши.
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото и речници да се пуснат *** няма да се научи. Близо две години, откакто започна пандемията, а всеки втори пише "вирОс".
8
0
 
3
 
! Отговори
Сещам се и преди 2 години
Вица за 19-то коригирано издание на Encyclopudia Britannica.
7
6
 
1
 
! Отговори
Червен каскет преди 2 години
А бе за ко ми е тоя тАлковИн речник, ас и сеа знам за световнио заговор среШТу комунизЪма дето иЗкат да ни откраднЪт всичко и да нЪ Обият гадовИте!
6
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От днес.бг не поглеждат хартиеното издание, ха дано електронният речник да им е на хаирлия.
5
5
 
0
 
! Отговори
Драго преди 2 години
Nem oga da razbera kom ue nujen toz re4nik?! Samo s gloposti zapalvat interneda. I sori za latinskiq - ne moga da pi6a na kiril.
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хубава инициатива, но доста закъсняла. А най-жалкото е, че хората с малко сиво вещество в главите си няма да го посещават или дори ще се подиграват с името...
3
0
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Нали имаше виц за некролога на този дето измислил коректора на правописа. Отдолу пишело - Господ да го простира :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
2
5
 
4
 
! Отговори
Хоясан преди 2 години
Най-накрая да се систематизира тази хоевиня, нашият език е пълен с всякакви глупости - къде потребни, къде са само потребни на даскалиците по БЕЛ да се заяждат...
1
3
 
6
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Отдавна е необходима система за бързо създаване нови думи в нашия език, а не веднага да вкарваме английските думи в нашия !