Само три болници – на печалба. По една в София, Плевен, Монтана

Здравното министерство с нова стратегия за болничната помощ
Обновена: 10 юли 2017 08:46 | 10 юли 2017 08:44,
14
Само три болници – на печалба. По една в София, Плевен, Монтана
Снимка: архив, Bulphoto

Само три държавни болници - столичната "Св. Иван Рилски", плевенската "Проф. Георги Странски" и МБАЛ-Монтана, отчитат печалба и нямат дългове. Това показва доклад на здравното министерство за състоянието на държавните и общинските болници в страната.

Всички други болници отчитат загуби, като някои са дори пред катастрофално състояние, заяви здравният министър проф. Николай Петров на последното заседание на здравната комисия.

За болниците в тежко финансово състояние ще бъдат направени оздравителни планове, а където има нарушения, ще бъде сезирана прокуратурата и ще има смяна в ръководствата, категоричен бе министърът, цитиран от 24 часа.

За пореден път здравният министър защити тезата си, че трябва да има гъвкавост при определянето на лимитите на болниците, и даде пример с местата, при които има сезонна натовареност. Такива са лечебните заведения около Банско и Пампорово през зимата и по Черноморието през лятото. Само Бургаският залив гони 2 млн. души през летния сезон. В момента болницата в Поморие пък обслужва пет пъти повече хора от обикновено, е споделил кметът на града при среща със здравния министър. В тези периоди лечебните заведения трябва да имат различен бюджет от средномесечния и това трябва да се вземе предвид при изготвянето на бюджета на здравната каса за следващата година, поясни проф. Петров.

Здравното министерство ще подготви и стратегия за развитие на болничната помощ, която да включва правила за формиране на работната заплата, стопанските разходи, както и разходи за медицински изделия и лекарства.

За проблемите в спешната помощ проф. Петров поиска понятието "спешност" да бъде ясно дефинирано и да се знае какво точно означава "спешен пациент", защото практиката показвала, че 80% от хората, които сега търсят Бърза помощ не се нуждаят от спешна интервенция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: здравеопазванеболници
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Момчил Цветков УМБАЛ преди 6 години
Плевенската болница е номер едно !
11
3
 
0
 
! Отговори
ДОБРОВОЛЕЦ РЕВИЗОР преди 6 години
Лъжат и те са на загуба, няма как да е друго! Модела е такъв че колектива за да съществува ,трябва да краде ! Редовно и помалко
10
0
 
6
 
! Отговори
Oleg преди 6 години
Статията трябва да се разбира като броене на честните шефове.
9
0
 
5
 
! Отговори
Oleg преди 6 години
Счетоводството е като месенето на питка - както ти дойде желанието такова можеш да си го омесиш. Не ви ли идва противоречиво, че е пълно с частни болници и чак искаха да забранят откриването на нови такива и в същото време всички са на загуба?! Защо трябва да са на печалба според вас след като щще платят данък върху печалбата и освен това как ще крадат и източват и да има печалба?
8
1
 
2
 
! Отговори
+ преди 6 години
До Анонименмладъчик е дедо ти, ***
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Болниците да не са бакалии бе, кауни"За съжаление... СА! Може би си младичък още и нищо не те е заболяло, не ти се е обадило и не знаеш. Но като си плащал здравни осигуровки цял живот и като започнат да се обаждат някакви болежки, като започнат да ти искат пари за всичко (и то ненормално много пари), тогава ще разбереш. Пожелавам ти да си винаги здрав!!!
6
2
 
4
 
! Отговори
Татяна Дончев преди 6 години
Това е наследството на Пепи Левото- фалирали болници!
5
2
 
6
 
! Отговори
+ преди 6 години
Болниците да не са бакалии бе, кауни
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми нормално. Така ще бъде, докато на лечебните заведения се гледа, вкл. законово, като на търговци, чиято цел може и е само една - търговската печалба.Във всяка бяла държава здравеопазването е държавен приоритет, наред с образованието. Не може да се очаква, че една болница ще функционира като един Лидл. Аз помня времената, когато не бе проблем да отидеш при специалист и без да се редиш за направления и когато първо ти пуската изследвания, а след това ти изписвата хапчета. И когато имаше грижа.
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът си идва от докторите.
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Положението е че ако си изряден получаваш потупване по рамото, а ако си затънал в дългове ти се дават пари-не съм чул за наказания
1
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След 2 години "реформи" на *** Москов това е положението