Танева: Реколтата от зърно - добра, там няма нужда от ограничения

В Монтана протестираха, искат "свинска Коледа"
21
Танева: Реколтата от зърно - добра, там няма нужда от ограничения
Снимка: БТА, архив

Ще имаме една от най-добрите реколти от зърно, обяви земеделският министър Десислава Танева след Консултативен съвет по зърното.

Според нея няма логика сами да си поставяме ограничения заради чумата по свинете, когато говорим за търговията със зърно.

Още по темата
Танева отново подчерта, че в страни-основни износителки на зърно като Русия, където има АЧС от 12 години, никога не е имало тема за такава регулация и науката е казала ясно как фуражът трябва да се приготвя и съхранява.

Танева изтъкна, че чумата е бедствие за цяла Европа и само за тази година в европейските страни-членки на ЕС има регистрирани 628 огнища, от тях 553 са в Румъния. Засегнатите свине общо са около 260 хил., отделно има 3600 случаи на диви свине само за първите седем месеца на тази година.

Установихме нерегламентирани стопанства с по 100 до 200 свине - те са сериозен източник на пренасяне на вируса и не следва да има компромис, заяви още Танева.

"На практика част от водачите на недоволството са точно този тип ферми“, посочи министърът и допълни, че основните точки на напрежение са там.

Днес в Монтана протестираха частни стопани и собственици на малки свинеферми. Те изразиха несъгласие с мерките срещу болестта и поискаха удължаване на срока за клане на домашните прасета до 31 декември тази година.

Недоволните заплашиха с блокади на пътища и яростна съпротива, ако някой се опита да влезе насила в дворовете им, за да умъртвява прасета. Те посочиха, че тези прасета са прехраната на децата им за годината и няма да ги заколят, освен, ако не се докаже, че са заразени.

Стопаните заявиха, че не искат да губят пари заради фермата в село Ерден, в чиято 20-километрова зона попадат. Те поискаха обезщетение по пазарни цени, ако се стигне до плащане, за да се умъртвяват прасета, предаде БТА.

Областният управител Росен Белчев слезе при протестиращите и разговаря с тях. Той коментира, че е по-добре заклано сега прасе, отколкото заразено и принудително ефтаназирано след седмица или месец.

В Добричко при започналите днес проверки е установено, че в частен двор близо до авиобазата без никакви мерки за биосигурност се отглеждат 150 прасета.

Проверяващите са установили в стопанството край военното летище, че животните безпрепятствено влизат и излизат от близката нива с царевица.

От Областната дирекция по безопасност на храните многократно са съставяли актове на стопанина, на когото сега е дадено и предписание в срок до 48 часа да ликвидира животните, посочват от областната управа.

Екипите са проверили и задни дворове в добричкия квартал "Рилци", но там собствениците на домашни прасета са спазили гратисния срок за ликвидирането им и са прибрали месото.

В Добричка област е обявено бедствено положение до 2 септември. В региона са регистрирани 1046 домашни свине, досега е констатиран един случай на африканска чума - при диво прасе, ударено от автомобил в землището на село Дуранкулак. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 16няма как да ги замести, уви. Самите хора трябва да го направят. защото това е зараза и с това шега не бива. Нека не реват за заразените животни а да си търсят правата и да изискват обезщетения които да им върнат поминъка. Ако е имало умни са се застраховали. Ама едва ли.
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 15Може ли да минем без простотии? защото ако я подкараме по този начин, ще кажа, че в главата ти се е заселил вирус който е изял мозъчните ти клетки и ти вече нямаш такъв. С някои неща не можеш да се гавриш, разбра ли? Това е много сериозна тема от която зависи живота на много хора. И лошото е че и в тази ситуация ще има и печеливши на чужд гръб и губещи. И спекулациите скоро няма да спрат. Само истинска работа не се върши.Само калабалъкът е пълен.Ей такава е тя нашата работа
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да абсолютно, както с всяко нещо в тази държава. Поскъпне леко токът,цените скачат. Сега се реве до небесата и се вдига гюрултия само за да се оправдае евентуалното поскъпване на месото.За какво говорим обаче? Нали свиневъдството в БГ вървяло към унищожение? Явно нищо подобно не се случва. Просто някои ще загубят но някои ще се възползват от ситуацията.Какво да се чудя вече.То не беше спекула със зърно, овцевъдството и то щеше да загива и не знам си какво.Ох, наистина вече става отвратително
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората си искат свинете. Танева не може да ги замести.
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръгнала е чума по пшеницата,слънчогледа и рапицата. Бързо унищожавайте че се сее зараза.Птиците от Румъния идват хапват си ги заразяват се и така по веригата.
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мериносова овца
12
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Капитализма е зло ...Искахте свободно движение на хора ,стоки и капитали ! Искахте туристи .И получихме чумата. НО ЧУМАТА Е СВЕТОВНИЯ КАПИТАЛИЗЪМ.
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ето заради тая свинското ще поскъпне с поне 30 %. Некадърници!!!
10
1
 
11
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Дали и пшеницата няма да я удари чумата,та дето да внесе и и от нея ?! Да спечели момчето?
9
2
 
9
 
! Отговори
Мая преди 4 години
ГМО реколтата е супер с тези тонове пестициди в нея няма недоволни. После ще се храним с тези ***.
8
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това не е държава .
7
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На някои морски пристанища в Северна България,тировете не спират по цели седмици и корабите със зърно отпътуват един след другА по търговските супермаркети хляба е само от подобрителПосле що умирали хоратаАми защото има геноцидДа изнасяш зърното и да изколиш животните за да станат цените невъзможни,поради вноса на 20 годишно месо и да изнесеш зърното,за да се увеличи цената на хляба,от подобрител а не от качествено брашно,какво е това ако не геноцид?Ама народа ***,трае и кротко си мре.
6
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая като се занимава със земеделие,мотика виждала ли е през живота си?
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** Riot, Кончита Вюрст и либералите ще ни помогнат, защото в ерата на либерализма отсъства всякакъв интелектуален потенциал. Нека попитаме хората от гей-парадите как да постъпим.
4
1
 
14
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Другарката Танева не обясни дали можем да садим моркови в нейния заден двор, след като с нарочна заповед ни забранява да отглеждаме ивановци, михомиховци, глинкакомитовци и прочие.
3
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За какво зърно дрънка тая пр0стата?Като избиха животните кой ще купува зърно за фураж?
2
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега понеже изклаха овцете,козите и прасетата ще изнесат и зърното.За нас пак ще останат само триците.
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Две прасета паднали в басейн с мас първото прасе се удавило, второто прасе било тъй лакомо, че изяло маста и излязло от басейна. Второто прасе е Боко.