Удължават живота на 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" с 10 г.

"Шпионският скандал" нямало да повлияе на деловите възки с Русия
17
Удължават живота на 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" с 10 г.
Снимка: БТА

Животът на 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" ще бъде удължен в началото на октомври за още 10 години, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Министърът участва в 17-о заседание на Българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, което се провежда в резиденция "Евксиноград".

Още по темата

По думите й впоследствие процедурата може да бъде повтаряна на 10 години, като максималният срок е 60 години.

Руският министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров, посочи, че достигането на "Турски поток" до границата между България и Сърбия се очаква да се случи до 1 януари 2020 г., така че да тръгнат първите доставки на газ.

В своето изявление пред журналисти двамата министри посочиха, че са обсъдили различни теми, които са от взаимен интерес. Като такива те посочиха енергетиката, туризма, селското стопанство, превозите на товари по море и други, предаде БТА.

Петкова каза, че към реализацията на АЕЦ "Белене" са заявили интерес водещи компании от ядрената енергетика от Русия, Китай, Франция, Корея, САЩ.

"Ние категорично сме заявили в процедурата за избор на стратегически инвеститор, че конструктор на проекта са партньорите от "Росатом" и на практика проектът не би могъл да се реализира без участието на тази компания", посочи Петкова. По думите й с това условие е запозната и ЕК.

За "шпионския скандал" у нас министър Мантуров каза, че този въпрос изобщо не е обсъждан на срещата на комисията. По думите му това няма да повлияе върху деловите отношения между двете страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
3
 
! Отговори
Не ме грее преди 4 години
Кво ме грее, като само 5% от евтиният ток на Козлудуй е в сметките за ток на БГ, вместо сто процента.Да ви имам и демокрацията и конкуренцията, най-евтиният ток за износ, най-скъпият за народа.Рисковете от Козлудуй за нас, печалбите за ВасПроклети да сте.
12
1
 
3
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
До 14: Никой не може да ни задължи да транзитираме газ, руски или някакъв друг. Но за транзитиране се получават транзитни такси. Отказахме се от Южен поток (а от него транзитните такси щяха да са в пъти повече и нашият дял щеше да се изплати от тях) сега ще плащаме за строителство на нашият участък от Турски (т.е. "балкански") поток. При толкова п'родажници сред нашите политици това можем да направим.
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голям праз!След като извършиха престъплението да спрат строежа на нова АЕЦ с евтина електроенергия, продадоха ТЕЦ-ове на ниски цени и позволиха на народа да му цепи главата зелената енергия и американските централи. Все едно да убиеш човек и за извинение да му купиш нова носна кърпичка на изпроводяк!
10
4
 
4
 
! Отговори
Крим не е руски преди 4 години
Русия планира..... ще .ще..ще ха.ха.ха РУСИЯ МОЖЕ ДА СИ ПЛАНИРА И ФАНТАЗИРА. Тук е България,не руска губерня. Сега е момента Бойко да тропне по масата и да каже кой е господаря на Балканите иначе Турски поток няма да мине през нашата Родина. На нас руска газ не ни трябва.
9
3
 
2
 
! Отговори
Вагороано ис дъ бест преди 4 години
грух грух ейне Швайне ди Атомарише фершвунден гемахтМастурбиската има три фази В-О-А = ВагОроАно
8
3
 
5
 
! Отговори
Така.... преди 4 години
И кой от двамата излъга... Началникът й каза, че централата спира след 10 години, т. е.двата останали блока. Сега изведнъж се оказа, че на всеки 10 години може да се удължава. т. е. още 30 години, защо 6 ти блок е пуснат след 1987 г., майтап уили, животът ни е една лъжа, уви....
7
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да се строят нови блокове в Козлодуй след строежа на АЕЦ Белене. Отново два блока по 1200 МВ. Ток трябва за тротинетките и теслите. Ще зареждаме целият Балкански полуостров.
6
8
 
6
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
До По-далече от АзияАбе западняк, прабългарите са азиатско плeмe конекрадци, дошло чак в Европа, защото издигнаха Великата китайска стена.Виждам с европейското мислене, какво става със стара Европа.
5
12
 
6
 
! Отговори
По-далече от Азия преди 4 години
Не трябва да се вярва на Русия и Китай. Азиатските държави са тоталитарни и несъвместими с европейското мислене!
4
3
 
12
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
Ами сега??? Как Баце ще се оправдае пред американците, нали лично се хвалеше, че спирал всички руски проекти???Или пак опитва двойна игра? Как се наричаше жена, дето се отдавана двама мъже, и то-с кеф? А политик, дето служи на един началник, а зад гърба му се договаря с противника му? Едно и също е.
3
3
 
14
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
какво да ви кажа?...Успокоително е когато цицогъзобутестата СЧЕТОВОДИТЕЛКА,завършила УНСС,говори за енергетика...Особено за ядрената....макар че "злонамерени" люде биха са заяли:-"Ама какво разбира един счетоводител от енергетика?"..Е,злобари,не злобейте!..Дамата е държанка в Боко Харем,значи е "специалист по всичко!..Чунким даскалката по руски език вдява от администриране на град с два милиона жители?
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Po4vaite da stroite nesabavno ,,Belene".Samo tam e spasenieto G.a .upeavliava6ti no ne po kravarski model a po Ruski,reaktorite sa tehni.Te snaiat kak nai dobre da gi montirat,a ne sului I polui.
1
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Удължавайте, удължавайте. То вие нищо смислено не можете да построите, освен да доизползвате каквото има от соца.Като ви гледам магистралите и ме е страх, че ще тръгнете да строите нов АЕЦ... Всяка година в авария и ще се ремонтиа по половин година, нали?