Защо фалира заводът за компютри в Правец?

Българската гордост се прочу в целия социалистически лагер
4 окт 2019 15:08,
103
Защо фалира заводът за компютри в Правец?
Снимка: Кадър Bulgaria ON AIR

Днес трудно може да си представим как бихме работили без компютър. През 80-те години за първи път в училищата бяха оборудвани зали с компютри "Правец".
Още по темата
Българският компютър се появява точно преди 40 години. В началото той носи името ИМКО и много бързо добива популярност не само у нас, а и в целия социалистически лагер.

Това се случва само година след като в Щатите се появява първият персонален компютър. Тази събота в "Историите ON AIR" ще ви разкажем как е бил създаден и защо осем години след бума му заводът в Правец фалира.

Целия филм на Миглена Георгиева за компютрите "Правец" може да гледате утре от 19 часа по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
1
 
2
 
! Отговори
за веро-то преди 4 години
Препаратът за съдове "Веро" беше едно от малкото добри неща които имахме.Той измиваше даже алкидна боя!Знам го защото веднъж нямаше с какво друго да измия четката скоято бях боядисвал.С това го запомних.Друг е въпросът,че заводът във Верила е отпреди 9 септември 1944 година!
100
2
 
8
 
! Отговори
56 годишен преди 4 години
Живял съм и тогава и помня режимът на тока,помня как 1990 година жена ми бе бременна,а сиренето и месото бяха с купони и ни се полагаше по 1кг сирене на месец .Помня и Жан Виденов при когото вземах заплат 4 долара месечно.И ви казвам,че ако знам къде е погребан Тодор Живков ще напълня колата с камъни и половината на гроба му ще изсипя,а другата половина поравно пред централите на БСП и ГЕРБ!БКП е толкова вредно за българите колкото е бил вреден Хитлер за немците!Аман от комунисти!
99
1
 
4
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 96Даже не стига това, ами Веро се казваше миялния препарат, който беше един само.Друг нямаше.Затова е станало нарицателно.Както "Ксерокс" за копирна машина.Ама днешните младежи си мислят, че това е измислица, невероятно им изглежда как е било възможно.Ами, не само беше възможно, така си беше просто!
98
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако бяха толкова перспективни, а не просто стари копия, сега щяха да са на нивото на ябълката! Никой не оси.ра златни мини, дори и най-пр.остия комунист!
97
1
 
5
 
! Отговори
33 преди 4 години
До до 33Съмнявам се че при една правилна промяна на системата,каквато се направи в Китай а именно към чиста проба Национал Социализъм, щяхме да бъдем неконкурентоспособни--------За националсоциализъм ли агитираш?
96
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
80те години вече имаше квартални бакалии в които се продаваше какво ли не, стига човек в ДС да ти ем приятел.--------Имало е ама друг път.Израсъл съм в стар квартал на София - имаше една бакалия, един Плод-зеленчук, една месарница, едно кино и това е. Последните години почнаха да правят някакви имитации на супермаркети и РУМ-ове. Асортимент като по време на война - два вида кисело мляко, три вида бонбони, един прах за пране, едно веро и това е. И ако не отидеш на време, всичко е свършило.
95
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Благодарение на компютрите Правец много български младежи започнаха да изучават програмиране. ------- Аз благодарение на Правец 82 завинаги се отвратих от компютрите. Това беше нещо ненормално, което постоянно забива и не иска да чете дискети. На тогавашното време в БГ имаше само едни компютри, които работеха и това беше Интел ХТ - вносни и само във висшите държавни учреждения.
94
4
 
3
 
! Отговори
americano преди 4 години
и тогава и сега - the same shit !!!
93
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тогава на световните по лека атлетика имахме златни медалисти - винаги...Във всичко нивото беше по-високо
92
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сегашният ИТ сектор е като представянето на Начева на свтовното по лека атлетика в дисциплината троен скок...
91
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
е ами нещастниците дето демонстрираха 89 годинаи им обещаваха от пиле млякокакво получиха - саниране на панелки30 години имат визов режим със сащ - меката на демокрацията и не смеят да гъкнатаде бре - нали това ви обещаваха- без граници ама друг път
90
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не само правец цялата промишленост беше умишлено съсипана от продажници дето им даваха пари от вънка разни "неправителствени" организации на издъжка на краваршингтон
89
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще кажа само едно, в България няма Ай Ти сектор и не се търсят кадри...Много ви си иска, и си мислите че сме нещо повече от останалите държави, но това далеч не е така. По онова време сме били много по-напред....Ако твърдите че сега имаме развити технологии...я кажете кои са ? Това че 30 000 от които 5000 правят спанчета и бутончета за други държави, 5000 правят национални лотарии и другите се занимават с обучение не е ай ти сектор.Какъв софтуер правим, сме направили или какви технологии
88
1
 
27
 
! Отговори
Жо преди 4 години
До До 75СПОМНЯМ СИ, че Тодор Живков в края на 50-те г. обяви, че КОМУНИЗМЪТ в България ще настъпи през 1980 г. Хората се размечтаха за обещаното общество, в което "всичко ще бъде безплатно" и "от всекиго според възможностите, на всекиго според потребностите".Тъй като това не можа да се случи, през 1980 г. обявиха поредната гл/пост, че "строим Развито социалистическо общество".Така го построихме, че през 1989 г. държавата фалира.Комунисти свалиха от власт комунисти и станаха капиталисти.
87
7
 
9
 
! Отговори
13 преди 4 години
До 10-15 години така ще изглеждат и смешните цехове които гордо титулуваме "Заводи". Комунизма води до липса на работна ръка. Некадърния комунизъм води до липса на работна ръка с по-бързи темпове. Той е по-успешен в деградацията.
86
11
 
17
 
! Отговори
До 75 преди 4 години
Какви глупости дрънкаш бе, явно си зелен още?Да си чувал, че Комунизъм никъде не е имало? Е, те гробокопачите на България от СДС, с множество Мистър 10% начело ореваха орталъка за някакъв си Комунизъм. Но и тази лъжа си отиде.Набий си го в кратуната, че Комунизъм НИКОГА ДО СЕГА НЕ Е ИМАЛО. Твърдеше се, че се строи СОЦИАЛИЗЪМ, а ако се построи, след него ще е възможен Комунизма.
85
9
 
4
 
! Отговори
до 83 преди 4 години
Благодаря ти умнико, че ме осветли, но аз имах Правец 8с и Apple II. За твоя изненада мога да ти кажа, че фунскционално бяха подобни, а конструктивно не. Нещо да кажеш за нашия процеср, който слагаха в българските компютри?Чакам "експертното" ти мнение да се посмея още малко.
84
14
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заводът фалира, по същата причина, поради която фалираха останалите ни заводи и селското ни стопанство. На новите господари на колонията България не и трябват учени роби, а и евентуално произведените от тях може би не лоши продукти само им пречат на пазара. Затова дойдоха, техните агенти им продадоха заводите за по 1 лев, след което ги нарязаха за скрап. Каквото не можаха да вземат подарък, с други хватки го фалираха. Целта е да станем като в латинска америка и клечки за зъби да ни внасят тука
83
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Правец е просто крадено копие на Apple II - единствените разлики са в кутията (по-грозна), захранването (по-скапано) и клавиатурата - с кирилица. Само с крадене не става, трябва и мисъл...
82
1
 
21
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
16 000 лева за един Правец 16. Двустаен в София беше около 16 500 лева. А иначе ИМКО=Иван Марангозов копира оригинала (беше приятел на баща ми)/

Спонсорирани публикации