Увеличават се случаите на злоупотреба с наркотици във Варна

При възрастните се покачва и употребата на алкохол
29 окт 2019 19:30, Красимир Ангелов
12
Увеличават се случаите на злоупотреба с наркотици във Варна
Снимка: Reuters

През 2019 година се увеличават острите интоксикации с наркотици, както при ученици, така и при възрастни, съобщи при представянето на епидемиологично изследване за града на сдружение "Живот без алкохол" председателят му проф. д-р Снежа Златева.

Тя уточни, че при подрастващите най-честата употреба е на стимуланти, докато при възрастните водещо място заема комбинираната употреба на наркотици и наркотици плюс алкохол.

Данните на поредното изследване сочат, че в периода 2015-2019 година във възрастовата група 10-18 години един на хиляда души употребява някакъв наркотик. При възрастовата група 19-64 години 0.5/1000 души употребява някакви упойващи вещества.

Проф. Златева изнесе данни от европейско изследване, според което в Европа 4.6 на 1000 души употребяват някакъв наркотик. На Стария континент сред наркотиците преобладават стимулантите.

Изследването сочи, че острите интоксикации с алкохол при подрастващите се задържат на нивото от миналата година с тенденция за намаление. При възрастните обаче те нарастват в последните години и превишават почти интоксикациите с наркотици, каза още проф. Златева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ще задължите производителите и дистрибуторите да ги продават с упътване какво съдържат начин на употреба противопоказания за да няма злоупотреба.
10
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 1Путин е в основата на кризата.Абсолютно!Все пак в няколко държави в Южна Америка бяха задържани руски ПРАВИТЕЛСТВЕНИ самолети, които пренасят наркотици.От там товарят, тук продават.
9
1
 
1
 
! Отговори
Какво очаквате? преди 4 години
Нормално!Варна се напълни с руснаци, а Русия консумира 20% от наркотиците в света.От там могат да дойдат главно освен пияници вече и наркомани.Освен това във Варна са регистрирани и най-много заболели от болести предавани по полов път.Защо?Защото се напълни с руснаци, а Русия е рекордьор по болни от СПИН на глава от населението.
8
1
 
2
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Един на хиляда.. Хахахахаха... Може би, но по Бай Тошово... Сега са 250 на 1000. ДЕМАГОЗИ!
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми нормално.По градовете гражданите се забавляват с наркотици.По селата селяните се забавляват с алкохол.Кой колкото може.Аз не считам употребата за лошо нещо.Който имал нужда-употребил.Но на диви селяни алкохол и наркотици не трябва да се дават защото са лабилни превъзбуждат много и ги избива да си показват селянията.Чупят,крещят,блъскат се,ръгат се изобщо лесно стават на животни.Не,че иначе са много нормални то няма как ама комплекси и липса на задръжки и от село е нещо страшно и грозно.
6
4
 
4
 
! Отговори
Снежке... преди 4 години
Анализът ти за употреба на наркотици в България не ми се коментира изобщо.Но е добре да се коментира. Твърдиш, че едно от хиляда деца използва наркотик? Не си стъпвала в училище скоро. Твърдиш, че половин човек на хиляда използва наркотик? Не си стъпвала в нощен клуб, независимо какъв, никога... И по-просто можеше да го кажеш, че един на 500 души употребява наркотици.Отделно пенсионерките, които са на транквиланти със зелена рецепта къде ги слагаш? И те са наркомани. Или и ти си от тях?
5
2
 
2
 
! Отговори
Снежке... преди 4 години
Първо сдружението ти "Живот без алкохол" не знае какво прави. Колко души излекувахте от алкохолизъм? Аз лично имам двама приятели починали от цироза на възраст 40-45 г. И още един на 73 г., полковник о.з. от армията. Уважаван човек. Това бяха хора с положение, пари, деца...Никаква превенция, никакво лечение, освен целево-медикаментозно от гастроентеролози. Няма връзка между тях и психиатрия или АА, психотерапевти. Един алкохолнозависим кога ще го направи това сам?
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как се печелят избори инъче
3
0
 
10
 
! Отговори
Легендата преди 4 години
Има епидемия от нискокачествена синтетика. Това се отразява върху психиката и тялото непоправимо.
2
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В сравнение със САЩ и Западна Европа употребата е незначителна.
1
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Путин е в основата на кризата.