Бой, тормоз... всеки ден по едно дете става жертва на насилие

Бедността не е причина за извеждане на малчуган от дома му
31
Бой, тормоз... всеки ден по едно дете става жертва на насилие
Снимка: Pixabay

Децата, които са станали жертви на насилия у нас през миналата година са били 446, става ясно от данните на Агенцията за социално подпомагане.

Това означава, че средно по едно дете всеки ден е ставало жертва на тормоз.

"Мога да кажа, че сигналите за деца в риск са едно постоянно число за последните 3 години", коментира пред "Монитор" началникът на отдел "Дейности и мерки по закрила на детето" в АСП Детелина Котевска.

Още по темата
През 2017 г. подадените сигнали за насилие над деца у нас са били 1282, като от тях 382 са случаите на установени тормозени малчугани. През следващата година подадените сигнали са 1106, а 387 са установените случаи на пострадали. Увеличение има през 2019-а, когато са разкрити 446 деца, жертви на насилие, а подадените сигнали са били 1171.

Според Котевска работата на социалните работници и социалните институции в лицето на Държавна агенция за закрила на детето и социалното министерство, е подпомогнала много от семействата в нужда, в които е имало често не един проблем.

Всяко година социалните работници и институциите работят съвместно по над 30 хиляди различни случая, за които се подават сигнали в Агенцията за социално подпомагане. След всеки сигнал се прави проверка – оценка на достоверността му, установява се колко от тези сигнали са основателни. Те се проверяват от мултидисциплинарен екип, които разглежда достоверността и същността на сигнала и реда, по който ще се действа. Има варианти, в които може да не се открие работа по случаи, има вариант сигналът да не е достоверен, а може и да се окаже животоспасяващ в някой случай, коментира Котевска и уточни, че при доказан проблем се започва работа със семейството. Философията на социалната работа е подкрепа на семейството и на детето.

Най-доброто за едно дете е то да бъде отглеждано от биологичните си родители, подчерта експертът.

"Никога бедността или материалното състояние не са водещи, когато се стига до извеждане на дете от дома му. Това е крайна мярка, която се прилага, когато има достатъчно факти и доказателства, че едно дете е жертва на насилие", разясни още шефката на "Дейности и мерки по закрила на детето". Когато се установи, че няма как детето да остане в семейството, се издава административна заповед – настаняване при роднини и близки или настаняване в приемно семейство, защото приоритет на агенцията бил отглеждането на децата да е в среда близка до семейната.

"Борим се – всички деца да получат най-доброто и да бъдат защитени, когато това се налага", увери Котевска.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Във футбола на улицата неписаното правило беше няма кръв-няма фал и понякога приличаше повече на битка отколкото на спорт.Шамари имаше и удома,рядко в училище.В казармата беше по излючение-поне каквото аз съм видял.
24
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еми като малкия сополанко се *** и не слуша какво му се говори кво друго да направа госпожа?
23
0
 
7
 
! Отговори
хроно граф преди 4 години
На времето са го наричали "кръвен данък". Сега са се натъкмили да ни го пробутват като "социална услуга" - демек, ще искат да им плащаме, че ни отнемат децата.
22
1
 
7
 
! Отговори
балама преди 4 години
Ясно - дайте си децата на нпо-рките, да ги продават. На педофили, "роми", джендари, търговци на органи...
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При 6 милиона население е нормално да има 400 случая на антисоциално поведение. Наивно е да очакваме всички да са нормални. Но за това конвенцииките няма да помогнат. Ненормалните хора от конвенциики не се възпират.
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До CccТака е но времената са други.На времето карахме скейтбордове(щайги с лагерни колела) и се прибирахме пребити за което майките направо пощуряваха а бащите сумтяха...хахаха
19
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 21В статията става въпрос за насилие в семейството, затова взимат деца оттам и ги настаняват другаде.Но и другото е вярно. Децата често пъти се използват със спекулативна цел. Едни чрез тях източват пари от социалните фондове, други взимат рушвет, за да одобрят някого за приемно семейство и по този начин да му дадат възможност да получава лесни пари, трети пък изнудват близките си.
18
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Насилие, тормоз.Че ние като момчета все бяхме я с ожулени колене,я с разбити лакти.В елитната гимназия децата бяха по -кротки ,но пак някой и друг тупаник между момчета се случваше.Трябва да има контрол за драстични случаи,но темата се преекспонира.А и психичният тормоз е по-страшен,а почти не се доказва.
17
1
 
9
 
! Отговори
С две думи,кой както преди 4 години
успее да се уреди.Най-много печелят онези, които ловко спекулират с възможностите, дадени им от недомислените закони или с добротата на роднините си.В случая, който описах по-долу,голямата сестра нямаше как да си излезе на квартира, защото беше с малка заплата, а същевременно и изплащаше хубавия 4-стаен апартамент,в който живееше с родителите си и се надяваше там да създаде свое семейство.Но стана така, че отгледа там децата на нахалната си по-малка сестра. После те наследиха платеното от нея
16
2
 
6
 
! Отговори
Продължение - 2 преди 4 години
... изнерви се,имаше някакви неприятности в службата и в крайна сметка почина без време, неомъжена.Но изгледа двете деца на сестра си и се постара и двете да бъдат отличници.Колкото пъти се опита да протестира и да изтъкне, че се нуждае от време и за себе си, толкова пъти по-малката сестра я "наказваше", като си взимаше децата, а бабата вдигаше бунт, не можела без внуците си, и подлагаше голямата дъщеря на тормоз - да се обади на по-малката си сестра, да се извини и да я помоли да доведе децата
15
1
 
6
 
! Отговори
Продълж. преди 4 години
хитрушата казваше "Е, няма да нося у дома да пера, тук ще ги изпера." И, разбира се, това се проточваше до вечерта. После вечеряха и младите родители си тръгваха с двете си деца. На другия ден ги водеха преди обяд на Витоша или в парка, после пристигаха всички заедно, за да обядват при бабата, а след това хитрушата казваше "Е, сега седнете заедно с леля си да си приготвите уроците за утре." И младите родители си тръгваха.Резултатът? Лелята не успя да защити дисертация навреме, изнерви се ......
14
1
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 13 преди 4 години
Знам един малко по-различен метод.Една хитруша го прилагаше пред очите на целия квартал. Понеже работели и тя, и мъжът й, двете им деца през седмицата трябвало да живеят при баба и дядо, в съседен квартал. В събота чак на обяд идваха да си ги вземат. След като обядват обилно, хитрушата пуска пералнята, за да изпере дрешките на децата. По-голямата й, неомъжена сестра беше поставила такова условие, защото всъщност тя гледаше децата, беше докторантка и си седеше у дома да си пише дисертацията...
13
0
 
8
 
! Отговори
Xxx преди 4 години
В тази статия пише ,че сигналите за 2018г са малко над 1000,а в манала статия пишеха че са 10000 ,аман от лъжи,оставете децата!!!
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А кой плаща, когато детето бъде настанено в друго семейство?Редно е да плаща онзи, който го е подложил на тормоз. Ако мрънка, че няма пари, да работи принудително!В противен случай, и този почин за закрила на деца в риск ще се превърне в печеливш бизнес за някои - вие алармирате, че ние си тормозим детето и настоявате то да бъде настанено у вас. После си делкаме парите, които вие ще получавате от държавата!
11
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
12- ха си седни на оная работа и стига ръси опорни точки- първо беше стратегията, после един закон, сега са наред опорките за гей двойките- кой ви вярва *** жалки откачени.
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
10- прав си- напълва се раницата с дрехи и на седмична ясла и градина- завеждаш в понеделник, прибираш в събота/ 1982г в събота се работеше все още / ето това са сега родителите на'' разглезените'' деца, а то сега какво - завеждаш в 7 часа, прибираш в 7ч вечерта- това го няма никъде в оная лоша, Европа, дето яде децата. Децата са вън от семейството от 8ч- до 16.30ч/17.30ч, много от фирмите организират детски центрове в самите фирми.
9
1
 
19
 
! Отговори
Ccc преди 4 години
Едно време децата не бяха така разглезени
8
4
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
А кой ще ни спаси от побоя на комунистите, дето всеки ден ни съ дират от бой?
7
4
 
27
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Тази публикация сапунисва приемането на сатанинската Стратегия За Детето, целяща да подсигурява малки Българчета на педофилските Елити.
6
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Балканските говедини страдащи от традиционно българско плиткоумие обичат да се показват колко сила имат пред децата. Затова българското общество бива обезобразено още от детството.