Мерките по летищата в София и Париж - разказ от първо лице

Курортът Мерибел опустял няколко часа след извънредното положение
Обновена: 19 мар 2020 14:51 | 19 мар 2020 14:38, Анисия Иванова
113

Наш сънародник, който се прибра от Франция със самолет, се сблъска с редица предизвикателства.

Но какви са мерките на летище София и как започва 14-дневната карантина на пристигащите от рисковите държави?

Късно вчера Иван Филчев пристига в София с полет от Париж. Пътува от курорта Мерибел в Югоизточна Франция, където работи като сезонен работник.
 
"До миналия четвъртък във Франция за коронавирус не се говореше, минаваше по една международна новина. Местните избори, които видите ли, се оказаха доста по-важни от въпросния вирус, който върлува из целия свят", каза Иван Филчев пред Bulgaria ON AIR.

На 14 март френският президент Еманюел Макрон повиши нивото на риск в страната заради бързото разпространение на заразата – затворени бяха ресторанти, кафенета, развлекателни обекти, както и повечето магазини.

"За няколко часа курортът Мерибел, който един от скъпите и посещавани курорта, просто умря. България призовава българите в чужбина да не се връщат, но в такъв момент аз задавам въпроса "Къде оставам, като курортът трябваше да бъде изцяло освободен от туристи и сезонни работници", попита той.

Следва пътуване с много премеждия. Стигането до Париж е трудна задача с отменени автобуси и влакове заради ограниченото движение в страната.

Иван разказва, че на летището в Париж организация е имало, а хората са спазвали дистанция. Не това видял обаче на родното летище.

"Това, че има двама, облечени като космонавти, и трима, които мерят температурата – това не са мерки за сигурност. Първото, което е, набутаха самолета в един автобус, а той като спря на изхода, стояхме и чакахме някой да вземе решение. После стояхме наблъскани за декларации", разказа още Иван Филчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Франция е създателка на ЕС,Люлка на цивилизацията,Майка на съвременния свят!Франция е най-великата страна! Vive la Republique! Vive la France!
94
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
до 93 - направил сте си грешен извод и даже клеветите -ако изпращате пари , то те са за вашите блиски и престанете да се фукате защото не е вярно, че държавата съществува благодарение на вас.Същеструва благодарение на мен
93
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ако си беше в България щеше да е по-добре за България (не обезателно за него).-----По кой начин?Като се регистрира в Бюрото по труда и живее от помощи ли?
92
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
продължение... Тоест един човек работещ в България може да е с принос от 20 000 лева дори когато всъщност печели 10 000 лева. Разберете, западните държави не са бал ъци, че взимат гастарбайтери. Българите работещи в чужбина помпат икономиките на тези държави. И когато един човек е емигрирал и праща по 500 евро на месец на родителите си той си мисли, че благодарение на него държавата още съществува. Но ако си беше в България щеше да е по-добре за България (не обезателно за него).
91
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Пояснително да ти обясня, че благодарение на емигрантите държавата още съществува!"Това е лъжа и не отговаря въобще на истината. Всеки човек в трудоспособна възраст:1. РАБОТИ и произвежда блага (като приносът на тази работа за икономиката не корелира обезателно със заплатата - произвежаш нещо за което ти плащат 100 лева, но ако те нямаше и се внасяше от чужбина би струвало 200). 2. Плаща осигуровки с които се плащат пенсиите.3. Харчи пари с което останалите бизнеси оцеляват.
90
7
 
13
 
! Отговори
До 93 преди 4 години
Пояснително да ти обясня, че благодарение на емигрантите държавата още съществува! Спри огледай се, ослушай се и погледни трезво на жвота и света! Икономически БълГЕЙрия е зависима от нас миещите ***, мифки, гастар и прочие байтери!Заради нас оцеляват доста ваши и наши родители, че иначе да ви оплаче човек!
89
0
 
7
 
! Отговори
балък преди 4 години
Не, че нещо но летище "Враждебна" е враждебно място ;)Мога да го сравня с гарата в Горни Дъбник и като обстановка и като дизайн и като локация и като обслужване и като подготвеност на персонала!Полет за Лондон и с маски са всички, но без ръкавици, а автобусчето тъпче всико що може да крета до самолета! Няма дезинфектанти в тоалетната, а някой услужливи явно нашенци са се погрижили и за тоалетната хартия да зачезва по график!
88
3
 
6
 
! Отговори
ооо париж преди 4 години
махайте я тая статия че дразните българите!
87
12
 
13
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Плюещият ***,който се е върнал от Париж със самолет е седял в самолета толкова нагъсто ,колкото и в залата ,където е трябвало да пише декларацията си ! Кое е по-лошото - еднакво натъпкани помещения- и самолета , и залта. И като е толкова зле в България, защо заразените във Франция са десетки хиляди , а у нас единици ??? Но , трябва да се изцепи , защото бил работил във Франция като лакей някъде !
86
10
 
13
 
! Отговори
пояснение преди 4 години
само когато имат нужда, зор или интерес, такива като тоя са българи, а иначе в чужбина било по добре!ами стойте си в чужбина бе, нали там ви ценят, взимате големи заплати, чисто е, евтино е.....
85
6
 
8
 
! Отговори
Слав Караславов преди 4 години
Иван сравнява организацията на летищата в Париж и София, в полза на Париж, и някои се нахвърлиха с обиди към него. Той си е виновен, трябваше в стил ББ да хвали това, което ние сме организирали. Защото сме ние. Мнозина са проследили обръщението на Ангела към нацията, единственото до сега. Зад нейните думи се нареждат и политици от опозицията. А аз мечтая да видя по телевизията една позната до болка физиономия и да каже: "Скъпи сънародници, обръщам се към вас в този трагичен за нацията момент..
84
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Kато нямаме туризъм вече ти и цялото министерство в неплатен отпуск!Бойко защо не ви разпуска?Няма да плащаме на кияци,които само се мотаят по разни министертва с данъците си!!!!!
83
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 79В самолетите въздуха се филтрира за разлика от автобуса миризлив бългapaшки.
82
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С Боко премиер е ТАКА !!Който е очаквал друго значи е имбецилен.Ще става по-лошо.
81
11
 
16
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
Ама, че скъсан кашон. Работи в чужбина в някакъв скъп курорт, но печели само за БДЖ. И пита "къде да отида"? А той там в увеселителния парк ли живееше или на квартира?
80
5
 
11
 
! Отговори
Ужасът преди 4 години
***, 3 часа си дишал един въздух с тези хора, сега искаш да ви разделят. Тоя за това мие чинии там.
79
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като пристигнат от чужбина закарват ги в затворените хотели и там чакат 20 дни карантина ако някой не се разболее. Но като се разболее поне ще са изолирани и няма да заразават другите в България . Както е с наркоманите.
78
12
 
20
 
! Отговори
Ужасът преди 4 години
Абе ДРИШЛЯК, ти се благодари че някой изобщо те обслужва докато ти си летиш напред назад. Може да си наемеш частен полет и няма да се буташ с никой. *** ПОДЪЛ.
77
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а, бе пъпеш, майка си ли си търсил там?...
76
5
 
16
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Мерките на ГЕРБ се свеждат до едно - по всички телевизии са заявяват: взехме всички мерки.