Средно по 75 г.: Българите с най-малка продължителност на живота в ЕС

Жителите на Латвия живеят на-кратко в пълно здраве
8 апр 2020 14:00, Нели Христова
83
Средно по 75 г.: Българите с най-малка продължителност на живота в ЕС
Снимка: Pixabay

Според данните на Евростат, българите имат най-ниска продължителност на живота в ЕС през 2018 г.

У нас средната продължителност на живота е 75 години. Това е с два месеца повече от 2017 г. Жените у нас са живели средно 78,6 години, а мъжете – 71,5 години, което поставя и двата пола на последно място сред страните, за които са налични данни, съобщава Investor.bg.

През 2018 г. българите са живели без никакви заболявания средно до 65,8 години, т.е. с година и три месеца повече спрямо 2017 г. Жените у нас живеят по-дълго без никакви болести в сравнение с мъжете – 67,6 години спрямо 64 години. Такава е тенденцията и в Европейския съюз като цяло – преди две години жените в съюза са живели в пълно здраве до средно 64,2 години спрямо 63,7 години за мъжете.

В ЕС жените са живели средно с 5,5 години повече от мъжете – 83,7 години спрямо 78,2 години, сочат данните на Евростат. Европейците са изживели около 77% и 81% от живота си без заболявания съответно при жените и мъжете.

Сред страните членки на ЕС, за които са налични данни, жените в Малта са живели най-дълго в пълно здраве през 2018 г. (73,4 години), следвани от Швеция със 72 години и Ирландия със 70,4 години, а при мъжете на най-дълъг живот без болести са се радвали жителите на Швеция (73,7 години), Малта (71,9 години) и Ирландия (68,4 години).

За сметка на това жените и мъжете в Латвия живеят най-кратко в пълно здраве, съответно 53,7 години и 51 години.

Жените са живели по-дълго в пълно здраве от мъжете в 19 страни членки на ЕС, като разликата между представителите на двата пола е относително малка. В пет страни тя е над две години – Полша (+3,8 г.), България (+3,6 г.), Литва (+2,8 г.), Латвия (+2,7 г.) и Естония (+2,3 г.).

На обратния полюс в седем страни членки на ЕС броят на годините без болести при жените е бил по-малък от този при мъжете. Най-голямата разлика се наблюдава в Холандия (-3,9 г.), Дания (-3,4 г.) и Финландия (- 3,1 г.).

Отделни данни, публикувани от Евростат днес, показват, че през 2016 г. Общо 4186 души в ЕС са починали от грип, което се равнява на 9 смъртни случая на един милион души население. Смъртността варира всяка година в зависимост от конкретния вирус, който заразява населението.

Възрастните хора са по-тежко засегнати от грипа от младите. През 2016 г. смъртността при хората от 65 години нагоре е била 34 души на един милион души население, равняваща се на 70 на сто от починалите от грип в ЕС. Това е подобрение спрямо връхната точка през 2015 г., когато са регистрирани 58 починали на един милион души население, но все пак е малко над равнището от 2012 г., когато са умирали средно 27 души на един милион души население.

Уязвимостта на възрастните хора към грипа е причината ваксината срещу обикновения грип да е препоръчителна, особено за населението в напреднала възраст, отбелязва Евростат.

За сметка на това смъртността при хората до 65 години е била трима души на един милион души население, като тя е дори по-малка през предходните четири години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде ги намирате тези злобни и завистливи българи!? Аз защо виждам само нормални хора около мен? Може би причината е у вас.
52
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
като живееш сред толкова завистливи, груби, прости хора - нормално е да ти се съкрати живота. всеки си гледа шуро-баджанашкия кръг, ако си извън него - кучета те яли, затова сме на върха на всички черни класации.
51
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние сме си още руска полугуберния. Пък в Русия се живее кратко.
50
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормално - простотията и овчедушието сред народа тук са най-добре изразени. Тези неща са в основата на всичко, ама вие сега цъкнете по едно минусче защото само депутатите и Бойко са виновни за всичко.
49
2
 
4
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
До Възмутен/// Те са на друга разкладка и полагат неимоверни усилия да останат на нея
48
5
 
6
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Чета,чета и виждам,че има много ***-ло-умни коментари на тема продължителност на живота.Та ще трябва да припомня на тези,на които чуждият живот им се вижда много продължителен една сентенция изписвана на надгробните паметници на източните народи "Днес-аз,утре-ти""Кой как иска да я разбира.Злобно същество е българина.Не случайно има поговорка "Не искам аз да съм добре,искам съседа да е зле" Тази поговорка на един симпозиум,дъщеря ми я казала в неформалната част и чужденците остонали с отворена уст
47
6
 
7
 
! Отговори
Възмутен преди 4 години
На нашите медии им прави голямо удоволствие да публикуват негативни новини за България и българите! Най обичат изрази, като "най-бедната страна в ЕС", която повтарят с повод и без повод постоянно. Сега пък - най-кратко живеещите. Като че ли нашите журналисти не са българи, ами врагове и зложелатели на България...
46
2
 
9
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
""Българите с най-малка продължителност на живота в ЕС"" Ама това повод за гордост ли е???
45
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълно е с дъртофеляци на по 90-100 години в България, че и коли карат някои.
44
11
 
5
 
! Отговори
Христо преди 4 години
Какъв е смисълът на дълголетието? Аз мисля, че трябва да се живее "качествено", а не "продължително".
43
3
 
10
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
след като си разбихме здравната система липсва профилактика какво да се очакваще стигнем и до 60 години с този вирус стана я сно в какво състояние е световнатасистема до оръжие го докарваме ама до маски и ръкавици не
42
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В ЕС, да. Ама живеем поне с 3 години повече от колхозниците.
41
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Kakво пишете на 300лв пенсия-ГЛАД,медицина трагична никой не обръща внимание на възрастните пенсионери.Стреса и лъжите на ГЕРБ допринасят за смъртноста в Б-я.
40
1
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
а,"Емерсон Лейк и Палмър"?.....както и да е..Вие сте на ход,извинете за отклонението!
39
1
 
13
 
! Отговори
анализатор преди 4 години
Това е президентска лъжа!Лично Баце одобри мерките за борба с вируса и нареди на слугите отправителството да увеличат средната възраст с по 6м.щото,тъй е решил!Баце как беше-виновен е правият....
38
3
 
7
 
! Отговори
355 преди 4 години
Едната ми баба на 103,другата на 84,прабаба ми на 92,Дядовците ми по-рано, но фиркаха. Но пък братя на бабата до над 90.Всички не са от Родопите.
37
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Евразийците още не са стигнали 70 години, така че сме сравнително добре като се има предвид откъде сме тръгнали и през какво сме преминали благодарение на т.н. братушки.
36
4
 
2
 
! Отговори
онбашията преди 4 години
е, ами вече и в цяла европа ще е толкова
35
8
 
7
 
! Отговори
Руснак преди 4 години
Ами ние какво да кажем,направо българите сте столетници!
34
6
 
11
 
! Отговори
Абе преди 4 години
Махнете индийците от статистиката и всичко ще е наред.