Родна компания въвежда обективна наука във футболните трансфери

ENSK.AI на практика е data science компания
14 юли 2021 22:25, Красимир Ангелов
7
Родна компания въвежда обективна наука във футболните трансфери

Българска компания разработва платформа с база данни за над 150 000 професионални футболисти, която с помощта на machine learning анализира информацията и помага на скаутите на футболните клубове да намерят скрити таланти и да изберат най-обещаващия за тях трансфер.

Огромна част от футболните трансфери в исторически план се правят на база лични впечатления на свързани лица и гледането на видеозаписи на играчите. Платформата на ENSK елиминира субективизма, като анализира реални данни, започвайки от оценяване на моментните качества на един играч. Първата стъпка е да се разбере какви са специфичните нужди на клуба. За определената позиция какво се очаква от играча, каква е философията на игра, вижданията на треньора и т.н.

"Опитваме се да направим една изходна позиция, за това, което търсим. Оттам нататък можем да настроим нашите алгоритми да търсят точно този определен профил“, разказва Даниел Страхинов, основател на ENSK.AI в разговор за Bloomberg TV Bulgaria.

Експертът дава пример, че при търсенето на ляв бек да кажем, трябва да се направи разлика между класически такъв или бек-крило, който играе при схема 3-5-2. За целите на анализа е необходимо предварително да се прецизира търсенето, защото за двете позиции са важни различни фактори. След тази настройка алгоритмите намерят и сортират всички известни футболисти, отговарящи на условията в базата данни по параметри, като центрирания (колко често, колко точно, от кои позиции), какъв дрибъл прави всеки от тях, от какви позиции на терена, колко от влизанията му са успешни и т.н.

"Имаме адски много данни. За всеки един играч в момента имаме около 150-200 събития на мач, 5 години назад в историята и за около 150 000 футболисти", обяснява Страхинов.

ENSK.AI на практика е data science компания. Специалистите в нея от години се занимават с анализ на информация. "

"Събираме тези данни постоянно. 24 часа в денонощието сме свързани с нашия доставчик на данни. Отделно събираме данни от различни източници в интернет, които не са свързани с представянето на играчите – вкл. социални медии, информация за трансфери, заплати и т.н. Всичко това се обединява не едно място", посочва гостът.

Повече вижте във видеото тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бравост, дано помогне на *** кратуни в Левски и ЦСКАкато няма естествен интелект и изкуственият върши работа
6
1
 
2
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
Не благодаря, аз предпочитам Естествен Интелект! също и други Естествени неща - няма да ги изброявам, че не всичките са ПолКор и ще ме изтрият!!
5
0
 
1
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
Това го има отдавна в корпорациите. Пазят такива база данни за служителите си и на база на алгоритъм ги промотират на по-висока позиция или уволняват. Реално ако разчиташ на база данни Джакарта *** нямаше да е създател на Алибаба и мултимилиардер, а пропаднал чистач на минимална заплата.
4
0
 
1
 
! Отговори
ШибиРиби преди 2 години
Евала младежи. А за вратарите как ще подходим? Щото никито Михайлов със 120 кила не мож го мръдна
3
1
 
2
 
! Отговори
Петко преди 2 години
Идеята е добра и определено ще се реализира, но за съжаление, тук не говорим за роботи, а за хора. Може да е супер техничен, но да няма воля и психически да не издържа на по-голямо напрежение. Всичко се вижда на терена, а не с база данни. Хората не са роботи и е грешно да се разчита на алгоритми. Човешката психика реагира по различен начин в различни ситуации. Поучете се от финансовите пазари. Страхотна компания с бъдеще, но едно слабо СЕО без визия срива цените на акциите и компанията фалира.
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Евала на момчетата, намерили са ниша и се развиват!
1
1
 
2
 
! Отговори
Явно преди 2 години
и в България има много Юдею-Семите, дето се чудят как да точат с Приказки от 1000 и Една Нощ, то това да си Юдею-Семит, дори не е Раса, а състояние на Душата! За това от 130 държави са ги гонили - щото винаги има едни, дето не искат да работят, но искат да ядат и то здраво!!

Спонсорирани публикации