Пчелари: Българският мед ще поскъпне най-малко с 10%

Михайлов: Има случаи на смесване на родния мед с вносен
Обновена: 14 фев 2022 19:58 | 14 фев 2022 19:58, Красимир Ангелов
27
Пчелари: Българският мед ще поскъпне най-малко с 10%
Снимка: БГНЕС

Очаква се българският мед да поскъпне най-малко с 10 %, обяви в интервю за БГНЕС председателят на Съюза на българските пчелари, на Обединен български пчеларски съюз, на Столичния браншови пчеларски съюз, и на Пчеларски съюз "Акация" - Банкя инж. Михаил Михайлов.

Според него не може да се изостане от увеличението на стоките от първа необходимост.

"Да, ще се увеличи цената на меда, както и изкупната цена. Ние го бяхме заложили това още от миналата година, тъй като традиционно провеждаме пчеларски изложения в по-големите градове от страната. На тези изложения се видя, че дори това малко повишаване с лев - два на килограм не оказа възпиращо действие срещу любителите и ползвателите на пчелните продукти. Сега предстои новият сезон и вероятно ще се пристъпи към най-малко 10-процентно увеличение на цената на меда", подчерта инж. Михайлов.

Той отбеляза, че родният мед има добри физико-химични показатели.

"Проблемът е в това, че вносният мед се смесва с българския мед. Не съм виждал да се продава мед, на който пише, че е произведен в Украйна" или в Китай например. Едрите търговци и преработватели ползват вносния мед за свои цели. Понякога го препродават, но смятам, че се смесва и с български мед. Учудващо е да се купуват количества, когато имаме достатъчно български мед, който не е усвоен. Ние произвеждаме достатъчно количество и поради това, че малко консумираме - средно между 350 и 400 грама на глава от населението, а остатъкът го изнасяме. Грубо - една трета остава за потребление и подхранване на пчелите, а две трети се изнася", коментира инж. Михаил Михайлов.

Пчеларят даде съвет как хората, които не разбират, да различат чистия български мед от този с примеси.

"Трябва този мед да има сертификат, както и да има етикети, на които да е указан произходът. Когато е от ЕС, то пише, че е произведено в ЕС и се знае, че е в общността. Или пък изрично, че е произведено в България с конкретни координати на пчелин и телефони. Може много лесно да се разпознае, стига потребителят да изиска тези документи", допълни още инж. Михайлов.

Според него това, че медът може да се фалшифицира, представлява проблем, тъй като това се случва лесно и зависи за морала на тези, които предлагат мед.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
3
 
! Отговори
До 22 преди 2 години
Точно така, и аз не разбрах защо ще увеличават цените. Явно видяла жабата че подковават коня и тя да дигне крак. А па има едни мошеници ги гледам в интернет, истински мед се казват, там осиновяваш уж кошер.. вижте им цените, явно искат меда да стане стока за богатите само.. страшни мошеници!
18
0
 
3
 
! Отговори
До До ПЧЕЛАРИТЕ преди 2 години
Хапвай с кеф!Богатите турци купуват наш мед, или си имат по един кошер за лична употреба защото техният е смесен с глюкоза и захарен сироп. Законът им го позволява. В Македония - там дори няма регламент. Но щом ти харесва, хапвай и си мисли, че е мед.
17
1
 
9
 
! Отговори
:) преди 2 години
То па един "мед".....
16
0
 
5
 
! Отговори
Теди преди 2 години
Много хубав мед взех от фермерският пазар в центъра на Бургас
15
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото и внимателно да се прочетете статията ПРИЧИНА за поскъпването не се вижда!!! Освен че са ходили на някакво изложение!!!!!!!! Ток ли плащат нафта бензин????? Предлагам да не го произвеждате!
14
12
 
9
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Българите обичат кранвирши от соя боб,сирене от палмово масло и най-вече менте цигари...но пари за качествен мед,който ще им помогне да са по-здрави нямат - за това в цял свят смятат,че българите са много *** и ограничени трета ръка хора.
13
1
 
2
 
! Отговори
Акациев мед преди 2 години
Няма как да бъде китайски.
12
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това заради по-скъпия ток, ли? Или заради газта,или заради петрола?
11
1
 
9
 
! Отговори
Това го четох преди 2 години
Преди една година.
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз имам само три кошера, вадя около 60 кг годишно от тях. За семейството са ни предостатъчно и раздавам и на близки приятели
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много изнасилвачи на пчели има и реколтата ще е слаба, но това не пречи да запечатват в буркани китайски мед и да му слагат етикет родно производство
8
10
 
12
 
! Отговори
До пчеларите преди 2 години
Един приятел си затвори ресторанта заради непосилно високи сметки за ток!!!! Какво очаквате да купуваме по 25 лв буркана???????? Пускайте ги пчелите на воля се оплаквайте на кирето
7
1
 
10
 
! Отговори
добре е да знаете преди 2 години
Повечето граждани знаят, че пчелите събират мед, но трудно различават пчела от оса, не дай Боже да видят нещо различно като стършел. Повечето не са яли току що изваден мед на пчелина, а и не са виждали какво се случва след като постои в тенекията след време. Захаросаният мед не се предлага много, защото трудно се получава от смес на мед с изкуствени глюкози. Медът може да не е "бутан", но ако са подхранвани кошерите по време на пашата, пак ще е нискокачествен и трудно кристализира
6
11
 
17
 
! Отговори
До ПЧЕЛАРИТЕ преди 2 години
Яжте си го. Аз си купувам турски и македонски, даже е много по добър от българският на много по ниски цени. Как само в България, цените се вдигат с 10, 20, 30%, а уж инфлацията е 5,7%. След като не може да се справи със ценовият шок, това правителство незабавно трябва да си подаде оставката.
5
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
имам познати пчелари гледането хич не е лека работа изискват се и знания и умения и физическа работа,като си сложат всички разходи не остава нищо за тях при 10лв/кг от 200 кошера вече са на 20
4
0
 
18
 
! Отговори
Popa ot razgrad преди 2 години
Има и случаи когато медът е действително мед...
3
1
 
16
 
! Отговори
До пчеларите преди 2 години
Да ви е сладък!!!!!!
2
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То пари за ракия няма, те мед искат
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да,смесват го с китайски,не купувайте червеникав мед,бг меда е жълт или кафяв,ако е горски с мана,а чистия манов е черен