Великден, Пасха, Рамадан - три религии празнуват едновременно

На всеки 33 години големите празници се падат по едно и също време
17 апр 2022 11:50, Петя Славова
34
Великден, Пасха, Рамадан - три религии празнуват едновременно
Снимка: БГНЕС

На всеки 33 години големите празници на трите големи религии се падат по едно и също време. 2022-а е от забележителните години, в които католическият Великден, мюсюлманският Рамадан и еврейската Пасха съвпадат, предава "Дойче Веле".

В неделя западните християни празнуват Великден - Възкресение Христово. За евреите е времето на Пасхата, която напомня за излизането на израилтяните от Египет и за края на тяхното робство. По същото време за мюсюлманите тече Рамаданът, който започна на втори април и ще завърши на втори май.

Съвпадението с Рамадана не се случва толкова често, но еврейската Пасха и Великденът на западните църкви винаги се падат календарно близо един до друг. Нерядко са и на една и съща дата. През тази година Пасха започва на 16 април, а западно-християнската Страстна седмица, започнала на десети април, достига своята кулминация от Велики четвъртък вечерта на 14-и април до сутринта на великденската неделя.

Йерусалим празнува

В Йерусалим човек може да усети как и трите религии "очакват с нетърпение тези дни", споделя пред ДВ германският бенедиктински монах Никодемус Шнабел. "Градът буквално гъмжи от поклонници, сякаш има нужда да наваксаме след коронавируса, да празнуваме отново навън и да се съберем за празниците", посочва той. Шнабел от години живее в покрайнините на Стария град на Йерусалим.

Християните преминават в молитвено шествие през Стария град в няколко поредни дни. В петък сутринта мюсюлманите отиват на молитва в джамията на Храмовия хълм. В същите дни много евреи се молят при Стената на плача.

Православният Великден

Но и след този интензивен уикенд великденските празненства няма да приключат. В православните църкви смъртта и възкресението на Исус се почитат през следващата седмица.

Причината е, че през 1582-а година източните християни, водени от папа Григорий XIII, правят календарна реформа, с която утвърждават т. нар. Григориански календар.

През 2022-а година българската, гръцката, руската и останалите източноправославни църкви празнуват Великден седмица след западните християни. В Германия украиноговорящите общности се подготвят за сериозно струпване на хора по време на тазгодишния празник. Очаква се да присъстват много хора, избягали от войната, която започна на 24 февруари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
4
 
2
 
! Отговори
Рамадан Кадирката преди 2 години
Скоро и падането на Мариупол ще празнуваме !
29
0
 
1
 
! Отговори
Фин преди 2 години
До Анонимен 31 ...пасхата еврейска и Великден са заедно, както е било и през 33 година. Православните отци са сгрешили и ги чака тежко наказание. Те са пренебрегнали Божиите знаци на небесните тела. Първата неделя след първото пролетно пълнолуние.
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мюсюлманският Рамадан не е ли от 2 до 3 май?
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 26Ти си грешен. Православният Великден ВИНАГИ е след евреиската Пасха, затова, ако се паднат заедно, Светите отци от Вселенските събори са решили да бъде първата неделя след еврейската, ако евреиската Пасха е първата неделя след първото пълнолуние след пролетното равноденствие. И на запад са спазвала това правило до отпадането им от Ортодоксалното - Православие.
26
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едва ли Великден и чисто български Празник поради причината че Българския Народ е насилствено похристиянизиран или християнизиран през 866 г от Византия тази чат от Историята която не се изучава в Училище затова и не се знае от всеки един българско гражданин.
25
5
 
3
 
! Отговори
Мехмед преди 2 години
Това е целта на глобалистите- създаване на нова синкретична религия, основана на трите авраамически религии с множество ню ейдж допълнения. Християните са практически атеисти и при тях преходът ще е по-лек, но мюсюлманите и евреите ще бъдат смазани буквално.
24
0
 
6
 
! Отговори
Фин преди 2 години
До ПроСоТо ...според Рудолф Щайнер атеизъм не е мироглед, а патология. Пак според него, материализъм е лека форма на идиотия. От друга страна атеистите са душевни самоубийции, така че остави го този нещастен човечец. Много хора бъркат религията с църквата и много грешат с това.
23
1
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
я гледай!..Попитах "азимов" къде е прочел това,че "Религията е опиум за народа",а то взе че не мина!..Грех?!
22
1
 
3
 
! Отговори
Фин преди 2 години
До Анонимен 19... не съвпада, защото православния Великден е грешен. Великден е винаги, първата неделя след първото пролетно пълнолуние. Между Цветница и Великден няма ли пълнолуние, значи е погрешно. Това е все едно да празнуваш Коледа на 7 януари. Нова година е винаги посредата на Коледа и Богоявление или три дни и половина след зиното слънцестоене. Днес е Великден и честито на всички, които са в час.
21
1
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
о да!....Захласнати по ВРЕМЕННОТО пропускаме ВЕЧНОТО...Та:-Честито ви Възкресение,братя Християни-католици!..И да не пропусна:-Искрено съжалявам,че сме разделени на "католици" и "Православни"../ да не споменавам останалите поне стотина "секти и движения",които използват Името Христово../..
20
1
 
2
 
! Отговори
Лллл преди 2 години
Пропуснахте -Цветница
19
9
 
4
 
! Отговори
Мисулманка преди 2 години
На днешния свят ден е редно младите мисулмански първескини да се подмият отдолу със светена вода за полово дълголетие и вагинална свежест в чест и прослава на Господа Бога - муамет aнaлoлю6ител.
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това са пълни глу.пости, никога евреиската Пасха не съвпада с Православната Пасха (Великден).
17
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А бе нещо там не беше ли Рамазан, вместо написаното Рамадан. Оправете се! Важното е да има празници!
16
3
 
2
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Не ми крещете бе :)))
15
6
 
5
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Герберастите празнуват свети Боко Тиквата :)))
14
6
 
3
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Харе Кришна Харе рама :)))
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много вие е страх да не ви напишат нещо обидно а като подава Документи за тази работа не си мислеше че ще един ден ще има и неуместни коментари
12
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Важна е приемствеността. Без нея не можем да живеем в мир и разбирателство. Не бива да ни манипулират хора, които искат да създават разделение между религиите с някакви користни цели. Но като гледам, това, което пиша сега, е просто едно клише; думи, след които няма ефект. Светът го доказва.
11
1
 
6
 
! Отговори
ЦСКАр преди 2 години
Който разбрал, разбрал. Иначе весели празници на кой каквото празнува. Бъдете добри, тва е важното :)