2/3 от българите искат страната ни да се сниши за конфликта в Украйна

Само 7% готови да бранят България при нападение
677
2/3 от българите искат страната ни да се сниши за конфликта в Украйна
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Две трети от българските граждани застават зад позицията за неутралитет във войната в Украйна, като тя се споделя и от огромната част от проруските и левите избиратели.

68,% от българите смятат, че България трябва да запази неутралитет по отношение н войната в Украйна. Според 21% страната ни трябва да окаже подкрепа за Киев, а 7,5% смятат, че трябва за сме с Русия. Това сочат данните от национално проучване на агенция ЕСТАТ, свързано с войната в Украйна.

Още по темата
На страната на Русия в конфликта с Украйна са 23,6% от българите. 32,4 на сто заемат страната на Украйна, а 40,7% не са на нито една от двете.

Зад Русия застават в по-голяма степен мъжете, хората над 50, жителите на областните центрове, избирателите на БСП и ИТН. Подкрепа за Украйна декларират жените, хората до 30, столичаните, избирателите на ГЕРБ, ДБ и ПП.

38% от участвалите в проучването гледат положително на бежанците от Украйна. Състраданието и загрижеността се срещат най-вече сред жените, хората до 30,висшистите и столичаните, както и десните избиратели.

18% от българите гледат на украинските бежанци отрицитално. а 16% с безразличие. 4 от 10 симпатизанти на БСП гледат на бежанците негативно, като по този показател те изпреварват значително дори и тези на "Възраждане".

73,5% от българите декларират, че нито са помагали на бежанците от Украйна, нито имат намерение да го правят. Най-много са безразличните към проблемите и нуждите на бежанците сред живеещите на село, симпатизиращите на Русия, хората с ниско образование и поддръжниците на БСП и ДПС.

Три четвърти от българите се страхуват в една или друга степен от трета световна война и почти неизбежната, като следствие от нея, употреба на ядрено оръжие.
души
Като по-малка заплаха се гледа на риска от окупиране на България и бомбардиране на обекти в страната, може би не толкова заради това, че са малко вероятни, колкото че все пак оставят шансове за собствено оцеляване. С известни нюанси, най-обезпокоените групи са най-младите и най-възрастните, жителите на областните центрове и малките градове, лицата с основно и ниско образование, симпатизантите на ГЕРБ, ПП и ДБ. Най-малко се тревожат столичаните и хората с високи доходи.

Под 7 на сто от българите са готови да бранят страната си като се запишат в армията, в случай на агресия. Това се равнява на около 400 хиляди . Най-много потенциални доброволци има сред мъжете до 50 в малките градове, сред симпатизиращите на Украйна, сред избирателите на ПП и негласуващите, но сред нито една група делът им не надхвърля 10 на сто.  

16% са готови да избягат от страната, а 38% няма да предприемат нищо. Към „безопасна“ държава ще се отправят най-вече богатите, столичани, младите и електората на ДПС и ИТН.

Малко над една- трета от участвалите в проучването смятат, че принадлежността на България към Съветския блок е забавило развитието ѝ, а малко над една- пета са на противоположното мнение.

42% смятат, че политиката на Русия спрямо България е користна. Между 20 и 25 процента са посещавали Русия поне веднъж. Голяма част от симпатизантите на БСП са били на посещение там.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


677
Още по темата: войнаУкрайнарусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
488
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега ще мълчите долни укронацисти. Защото сти доказани такива
487
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато тормозиш хора на етническа основа, език и религия му си вика Нацизъм от тоя Хитлеристкия. Тога обоснования и извинения за тази дискриминация спрямо граждани на тази държава, НЯМА
486
0
 
2
 
! Отговори
Qanon преди 1 година
Бих бранил страната от ФАЩ, не от Русия! Натовци и американци нямат работа в България!
485
1
 
1
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Продажни журналисти. Значи да не изпълняваш сляпо заповедите на една държава, която те е окупирала с нейна армия на твоя територия е снишаване? Напротив. Точно това е борба за независимост.
484
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
https://youtu.be/ZoKnhXnp-ZkФранцузинът Andrien Bucquet казва истината за Буча,Азов и Украйна.Интервюто е пред SudRadio.Истината започва да излиза.Твърдо съм против да даваме оръжие на хора,които имат татуирана свастика!Подкрепям французина.Той е очевидец какво става в Украйна.
483
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ами няма по-добро решение, плюс това снишаването най-го умеят родните независими диферсифицирани журналисти
482
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не да се сниши а да вземе твърда позиция за защита на националните интереси като унгария. стига сме се кланяли на фашисткото нато и ес
481
1
 
3
 
! Отговори
Ттт преди 1 година
Мотивацията е големият проблем на русите! На никой не му се умира на двайсет!
480
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
***,знаеш ли как ме надъхваш да не съм роб на някакви болшевики,които тук ми плямпат на руски и били уж украинци?
479
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак чужденци пишат...*** и Бай Паню.
478
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички украински дезертьори да си се връщат на фронта в Украйна вместо да коментират българите.Ако продължават ще ни надъхат да ги наритаме и ще видят наклонена главица и сабя!
477
5
 
4
 
! Отговори
Паню Баирски преди 1 година
Не народ, а *** - ще кажа, и със туй ще свърша! Дядо Славейков го е казал преди много години! Затова цял живот ни мачкат въшкавитеруснаци!
476
3
 
1
 
! Отговори
цървул преди 1 година
Хайде да помислим. Ние имаме една поговорка заради която ме е срам, че съм българин: Преклонена главица, сабя не я сече. Сърбите от дуга страна имат следната: По-добре гроб отколкото роб. Ха сега кажете ми, кой Ви е по-симпатичен.
475
7
 
4
 
! Отговори
Мен преди 1 година
Българина е сноб и трябва да му се забранят всякакви референдуми.Срам ме е от това комунистическо племе.
474
6
 
5
 
! Отговори
americano преди 1 година
русофилите са налазили коментарите!! ха хааре че рублите свършват, ха ха ха
473
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въоръжените сили на Украйна са спрели и въздържат мащабно настъпление на на Руската федерация, чиито въоръжени сили са 10 пъти повече в определени направления, не само в личния състав, но и във въоръжение и военна техника. Айде ватенки, чао, чао, хахахах :)
472
3
 
6
 
! Отговори
Тъжно преди 1 година
От бедни хора какво да очакваш. Достойнство, чест, справедливост са хубави неща, но тук хляба и ракията са по-ценни!!!!
471
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 498 - Споко бе маймун - Ти си последното което Путин иска - камък на врата ! Имаш СВОБОДАТА и всички ПРАВА да се оправяш сам както можеш ( със *** ли ще е , с г-зене ли ще ) твоя си работа !
470
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 521- "Искаш мир..." - ДА , но за твоите " демократични " господари мира НЕ е даденост , която ще ти сервират наготово ! Мира е лукс , който не съвпада с ИМПЕРСКИТЕ интереси на всички тези на които се кланяш , а е стока която трябва да платиш с ресурсите си , ако имаш такива ! Знам че урока по демокрация може и да е малко горчив , но при толкова " Експерти и Професори " в бананова България , трябваше да Ви се обясни много отдавана , че нио не опира до бананите в магазина !
469
0
 
2
 
! Отговори
wseki преди 1 година
Тази измислена агенция естат е създадена и предназначена да служи на своите господари. А защо ги цитира този сайт dnes - отговорете си сами.