Скъпо отопление: Ще помогне ли държавата на битовия потребител?

Цената на природния газ скочи с 250%
14 сеп 2022 21:06, Нели Христова
18

А преди началото на зимата, поскъпване има при всички варианти за отопление. В сравнение с миналата година - най-голямо увеличение има в цената на природния газ за битовите потребители. Тя е по-висока с 250%.

Живка и семейството ѝ отопляват двустайния си апартамент на газ. Наред с вълнението около приготвянето на сина им за първи клас, се увеличават и притесненията за предстоящите сметки за газ, които се усещат дори и през лятото, когато плащат за топла вода.

Според Живка и тази година управляващите трябва да помислят за компенсации за битовите потребители на газ. Междувременно единствената им алтернатива е да се отопляват на ток. Подобни проблеми имат и хората, които досега са се отоплявали с пелети.

Малко преди началото на отоплителния сезон цените за един тон пелети в София са между 900-1100 лева, миналата година по същото време цените са били от 600 до 850.

"По-малко търсене, по-високи цени и недостиг на пелети", гласи равносметката на Венцислав Ганев, който работи в сектора от 10години, пред Bulgaria ON AIR.

Според изчисленията на Асоциацията на топлофикационните дружества в България сметката за отопление на двустаен апартамент ще е най-ниска на парно, а най-висока на газ. Отоплението с парно на двустаен апартамент би струвало с 40 лева повече на месец в сравнение с миналата година.

Ако се отоплява на газ обаче сметката ще е три пъти по-висока в сравнение с миналата година и ще е около 620 лева на месец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тц само на най богатите помощи бг е из родска държава у цял свят такава няма
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
У нас поне можеш да си избираш да се отопляваш колкото искаш, само пари да имаш. В Швейцария имат новоизкован закон жилището да се отоплява до 19 градуса максимално, иначе следва затвор и глоба. От запад ни дебне еврог.йски фаш.зъм. От изток нац.сти водят война и се обвиняват кой е по-голям нац.ст. Светът п.лудя съвсем!
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако станете депутати няма да имате проблеми с цените. Кой как се уредил.
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мисля че вече БОГ да ни е на помощ. Дойде ли зимата и ще влезем нещо като в Шенген, че ще се разпадне ЕС и ще се спасява кой как може. Нещо като мерките с короната, ще се въведе вечерен час, ще затворят границите и ще стане една...
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
за 50 кв.м магазин токът е 2778лв.преди войната беше 400лв.
7
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шъ! Колкото помогна на пострадалите от наводненията!
6
3
 
0
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 1 година
Мисля че Живка ще има Безплатно Отопление .Гадното е че Живка Лъже - тя гледа Краставици на Газ .Българите Никога не са се отоплявали на ГАЗ .Новите Кооперации в големите градове са Газови автомобили с газова Уредба .
5
0
 
11
 
! Отговори
Гневен преди 1 година
На мен,кой ще помогне.Въглищата са два пъти по-скъпи от миналата година, и нямам алтернатива.
4
0
 
26
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Само не успях да схвана как след като купуваме газ 4 пъти по-евтин от руският по договор, газта поскъпва с 250%?
3
0
 
14
 
! Отговори
препърс преди 1 година
Тя държавата така помага,бензина струва 2.5,дигаме цената на 3,5 а то още си струва 2.5 и после ми връщат 25стинки,пак са на кяр 75стинки,тъйче на куково лято.
2
0
 
18
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 1 година
Ще помогне ли ?!!! Миналата седмица помогна с половин милиард Топлофикация София. Същата, която беше завлечен от бивш директор с милиони ,преди 20 години
1
0
 
21
 
! Отговори
SS преди 1 година
Съвет ! НИКОГА НЕ РАЗЧИТАЙТЕ ЗА ПОМОЩ ОТ ДЪРЖАВАТА ! ВИНАГИ НА СЕБЕ СИ И ВЪЗМОЖНОСТИТЕ СИ !