17-годишният Сашо от махалата в Куклен владее 5 езика и свири на пиано

Момчето иска да осъществява полети до далечни дестинации като пилот
10 яну 2023 21:39, Красимир Ангелов
30

В рубриката "5 минути извън новините" телевизия Bulgaria ON AIR ви разказва за Сашо от махалата в Куклен. Той е на 17 години и владее 5 езика и сам се е научил да свири на пиано от клипове в интернет. Мечтае да стане пилот, накарал е баща си да учи за парамедик и е от ромски произход. Но не последното, според него, го прави специален.

"Има определени стереотипи за ромите - като чуят, че е ром, означава, че е необразован, че е е тъп – при мен не, защото на мен не ми се е случвало. До някъде ние сме виновни. Голяма част от нас не мислят, че образованието е важно", сподели Сашо Димитров.

Сашо е и самоук пианист. Без да може да чете ноти, успява  да се научи да свири на пиано. Родителите му го подкрепят и тази негова страст, като му купуват пиано.

Момчето има две сестри - Живка на 15 и Алисия на 4 месеца. Когато е в първи клас, баща му и майка му заминават за Германия с него и сестра му. Сашо прекарва 5 години в Дуисбург.

Сашо не търси внимание, радва се, че може да е пример за някого, както е бил и за баща си. И мечтае. От училището в Куклен - за дълги полети до далечни дестинации - не като турист, а като пилот.

Вижте повече в репортажа на Виолета Манчева и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: ромиКукленBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
11
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 1 година
ромите са като глутница...когато са заедно, има престъпност, насилие и т.н...отделят ли се от тази среда, има голяма вероятност да се нормализират...така че тези махали, гета, трябва да се премахнат...те са люлки на злото...
24
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Медиите с критерии за владеене на чужди езици и свирене на инструмент не се занимават с такива новини, освен ако не им е зададена тема. Т.е. платена публикация. Въпросът е какви са критериите за владеене на чужд език и инструмент за тази медия, все пак.
23
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 20 Ония с побои и грабежи ги знаем. Ако искаш да промениш такива хора, често повече помага да дадеш пример как може да успеят без престъпления. Е, не те самите, но поне децата им. Но пък тези статии и примери трудно ще стигнат до тях. Иначе и най-лудият прангаджия би искал децата му да не лежат по затвори и да успеят. Ако ги остави да следват примера му, обикновено е от липса на вяра, че без престъпления имат шанс за успех, защото ще бъдат отритнати, не стават и т.н.
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на момчето и още повече браво на родителите му, че са го подкрепили да се развие. И за българин наполовина на поснигнатото от него е много и не заради гена, а заради лошата среда в махалата, за ром е чудо. Поредно доказателство, че всичко е до заложби и среда като при покойния вече Чирков. Успех и занапред!
21
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мисля, че пребиваването му в Германия е изиграло голяма ПОЗИТИВНА роля за неговата култура и стремеж за самообразование. В България щеше да си остане в гетото.
20
6
 
6
 
! Отговори
До 22 преди 1 година
"Да даде Господ повече деца като това!" ----------------- Айде да не дава Господ повече такива, че те са от един сой. Като порасне още малко и не стане пианист или пилот, ще му плащаме инвалидната пенсия и ще му изхранваме децата... Айде нема нужда!!!
19
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди няколко години имаше подобна "сензация" - едно малко цинге, което знаеше столиците на всички държави в света. ТВ-тата се изпотрепаха да пускат репортажи с него, щото това било доказателство колко са умни тъмнокожите. И кво? С това си остана. Не се чу да е направило кариера в света на науката с тези знания, нито пък да е станало гид например, че да си изкарва прехраната поне...
18
5
 
19
 
! Отговори
Много впечатляващо преди 1 година
ама чак пък 5 езика, пиано, че и пилот... ПосмалиМанго! В тази връзка - като пускате прочувствени репортажи за ромите, защо не дадете и другата страна, която е доста по-често срещана сред представителите на ромското племе? Например, защо не интервюирате от първо лице онези непълнолетни "ромчета", демек "дечица", които преди няколко дни убиха възрастен човек при грабеж? Нека да видим и чуем и тях! Защо такива ги криете, а натрапвате този ромски "гений"?
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 17 - не го мисли момчето, на 18 години дори и с посредствен немски език B1 не му мърдат 3000лв заплата дори за елементарни неща като продаване на маратонки хоумофис.
16
2
 
7
 
! Отговори
ПО УЧЕН Е ОТ КИРЧЕ.. преди 1 година
БЕЛИТЕ ЯКИЧКИ СА ГОЛА ВОДА...
15
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има огромна разлика да дрънкаш някакви мелодии и да владееш музикален инструмент...също така и огромна разлика от заучени фрази и владеене на език - писмено и говоримо ...но както и да е
14
1
 
12
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Сашо Роман свири на пиано и събира жица :)))
13
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ам те от "махалите" всичките са "таланти" на инструменти и социални помощи по Европа...и всичките са самоуки и ги разбират "нещата"..не съм чул да завършват фиологии или консерватории.. вероятно има и изключения - но масово е това
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
завреният зет Пепеляшко да му стане спонсор, все пак са от една етническа група
11
7
 
10
 
! Отговори
ГЕРМАНИЯ преди 1 година
КАКВИ ПЕТ ЕЗИКА ЗНАЕ,КАТО МАЙЧИНИЯ ЕЗИК МУ Е РОМСКИ И ТУРСКИ? ЖИВЯЛ ПЕТ ГОДИНИ В ГЕРМАНИЯ И ВЕЧЕ НАУЧИ НЕМСКИ... БЪЛГАРСКИЯ Е ПОД ВЪПРОС,А АНГЛИЙСКИ ЕЗИК И БАБА ЗНАЕ..
10
0
 
6
 
! Отговори
Дон Кикот преди 1 година
Има изключения но са малко за съжаление.
9
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
неприпряно е като се почустваш по-глупав от ром :D
8
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се отрече публично от ромлянщината, иначе не става за нищо
7
8
 
11
 
! Отговори
Помнещ преди 1 година
Един американски пастор /свещенник/ беше осиновил един като Сашо. Като навърши 15 години взе да изнасилва сестрите си. Че и документален филм имаше по повода.
6
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво Саше,а Аз се сещам само за един човек знаещ единствено български,една дума на английски и прочел на Винету корицата ,но заемал висша държавна длъжност.