България обяви официално: Хизбула стои зад атентата в Бургас

Двама от тримата терористи били свързани с радикалната организация
Обновена: 7 фев 2013 15:39 | 5 фев 2013 16:50, Веселина Йорданова
812
България обяви официално: Хизбула стои зад атентата в Бургас
Взривеният автобус в Бургас. Снимка: Булфото

Двама от замесените в атентата в Бургас са свързани с ливанската радикална организация Хизбула. Това стана ясно след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента. При терористичния акт от 18 юли 2012 г. на летището в Бургас загинаха петима израелци и българският шофьор на автобуса.

„Може да се направи обосновано предположение, че две от лицата, съпричастни към атентата в Бургас, са принадлежали към военното формирование на Хизбула“, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

По думите му има съпричастност на три лица към терористичния акт в Бургас.

Още по темата
Безспорно са установени две лица с тяхната истинска самоличност с австралийски и канадски паспорт. Единият от 2006 г., а другият от 2010 г. са живели на територията на Ливан. Проследена е цялостната дейност на двете лица на територията на Австралия и Канада.

На територията на България те действали с фалшива самоличност и фалшиви шофьорски книжки от Мичиган. Така терористите са наемали автомобили и са се регистрирали в хотели. Фалшивите шофьорски книжки са изработени в Ливан.

Цветанов напомни, че беше намерена фалшива шофьорска книжка от Мичиган на името на Филип, а впоследствие още една, също от Мичиган, на името на Рико.
 
С фалшива шофьорска книжка от Мичиган на Браян Джеймсън е нает автомобил на територията на Равда.

От намерените документи е изолиран ДНК-профил на Рико и на Филип.

„ДНК профилът на социалната книжка на Рико съвпада с изведения ДНК профил от Филип, който е лицето, което се взриви на летището в Бургас“, обясни Цветанов.  „Има данни за финансиране и съпричастност към Хизбула“, добави той.

Движението на двама от терористите е проследено от Ливан към Европа. Направени са насрещни проверки с партньорски служби за тяхното пребиваване на територията на страните от ЕС, където са се регистрирали с истинската си самоличност. У нас двамата също са влезли с истинската си самоличност и са си тръгнали с истински документи. Установено е цялото движение у нас от момента на регистрация – 28 юни до 18 юли, когато е извършен атентатът.

Винаги сме разчитали на добрите си отношения, които са от взаимен интерес между българското правителство и правителството на Ливан, и се надяваме, че при съответните съдебно-следствени поръчки, които ще бъдат възложени – някои от тях вече са изпратени към компетентните власти както на Ливан, така и на Австралия и на Канада, и на други партньорски служби от други европейски държави, ще може да получим пълна подкрепа относно продължаващото разследване на този терористичен акт, заяви Цветанов.

За обявяване на тази информация във връзка с атентата Цветанов каза, че е дадено разрешение от наблюдаващия прокурор. На журналистите не беше дадена възможност за въпроси с мотива, че повече данни не могат да бъдат оповестени.

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че в разследването на атентата има много сериозен напредък, който се оценява и извън България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


812
Още по темата: Цветан ЦветановКСНС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
620
0
 
2
 
! Отговори
Лъжковци преди 11 години
Най големите атентатори всичките ги знаем! Крадеца вика-дръжте крадеца!
619
0
 
0
 
! Отговори
ETNA преди 11 години
Целта на всяка терористична организация е да всява терор. Така, че няма никакъв смисул Хизбула да прави атентат, ако никой не разбере, че са били те. По тя логика, ако бяха го направили Хизбула (атентата), досега да са се похвалили сами, без нужда от никакво разследване, нито "обявяване" от БГ страна. Аре. Гледайте да не го изтриете пак...
618
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България обяви официално: Хизбула стои зад атентата в БургасМа колко са умни пустите евреи. От първият ден го заповтаряха това и ..... ЦК подтвърди. п.п.Да не си мислите, че "ЦК" е централен комитет? Не е. "ЦК" значи, "Цецо крадецо".
617
1
 
1
 
! Отговори
аз преди 11 години
Вече ми писна честно казано да чета какви ли не абсурди...добре хленчим че тиквата бил еди къв си,цв цв бил еди къв си,станишев бил еди къв си (умишлено ги пиша с малки букви).ДЕМОКРАЦИЯ от гръцки: демос-народ кратос-управлявам управление на народа.Ми като не ни оттърва да се вдигнем на протест тогава,вместо да си седим вкъщи и да хленчим...то ние май в друго не сме добри!
616
0
 
2
 
! Отговори
до 728 преди 11 години
Е наша работа ли е да сме възпламенителя на войната? Нашата малка кокетна страна.........*** така е щот като ни е тиква управляващ......
615
0
 
3
 
! Отговори
Голямата измама преди 11 години
Повече от очевидно е, че ако има световен агресор и империя на злото то това може да бъде единствено САЩ. Терорът който САЩ са упражнявали по света в последния век е несравнимо по-голям от този на СССР. На това отгоре основните интервенции на СССР са преди Втората световна война и то главно в райони принадлежали на Русия до Първата световна война. Намесите на СССР в Полша, Чехия и Унгария през 50те и 60те са символични и като времетраене и като жертви в сравнение с преобладаващото болшинство на агресиите на САЩ. СССР се цивилизова с времето. САЩ обратно развързва най-големия терор през 80те и
614
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Официалният сайт на Хизбула публикува позициятата на Станишев за атентата в Бургас. В същото време Жозеф Дол, председател на Групата на ЕНП каза: "Изключително съм разтревожен да науча, че лидерът на ПЕС г-н Станишев е заел страната на Хизбула!
613
0
 
1
 
! Отговори
факти преди 11 години
1.най-голяма полза от атената имат янките и еврейте2.визитата на тиквата цв. цв. в америка3.взивното усториство в е изралески и американски патент4.хизбула е извършвала атентате само с ливанци а не с канадци и австалиец
612
0
 
3
 
! Отговори
Нико преди 11 години
Истината за покушението над Папата през 1981-ва излезе преди няколко години - стана ясно, че това дело е подготвено най-усърдно от САЩ. След 20 години ще се окаже, че пак те са изработили и реализирали атентата в Бургас. Само че дотогава ще са си постигнали целта. Това е системен, характерен маньовър във външната им политика. А пуделът Буда ще опропасти България.
611
0
 
0
 
! Отговори
тт преди 11 години
С какво може да уплашиш човек който си е заврял бомба в *** и отива да се гръмне,728 и аз съм на същото мнение
610
0
 
2
 
! Отговори
3 световна преди 11 години
САЩ искат 3 световна война до няколко години иначе ще фалират
609
0
 
4
 
! Отговори
Европол преди 11 години
Европол потвърди с експертиза, че взривното устройство е направено по израелска технология с американски лиценз. Не е ясно как е попаднало в австралиец, но сега Хисбула трябва да плати патентно право на ЦРУ и МОСАД.
608
0
 
0
 
! Отговори
awq преди 11 години
Един простичък въпрос...ЖИВО ЛИ Е КАМЕКАДЗЕТО ИЛИ НЕ???И на кой са тия панталонки...разкъсаните,за които Борисов говореше...
607
0
 
8
 
! Отговори
До БЛИЦ преди 11 години
А защо същият този Фарадж не спомена, че софийска вода се държеше от английска фирма и нейният шеф вземаше 65 000 заплата?Е как няма да сме бедни, като същите тези англичани, американци и подобни дойдоха тук за да ни колонизират - златодобива, ТЕЦ Марица, БТК, ЕРП-та, най-голямата рафинерия на балканите Лукойл ...
606
0
 
1
 
! Отговори
двим преди 11 години
Прави сте !
605
0
 
5
 
! Отговори
Буд(а)илник преди 11 години
Ако си се събудил помогни и на други да го сторят.Но не само по форумите, принтираите истината и я изкарайте на улицата.Сещате се какво имам в предвид!
604
1
 
5
 
! Отговори
Буд(а)илник преди 11 години
Да излезем от "Матрицата на форумите"!!!Доста от сънародниците ни не знаят кой стои зад САЩ(Империята на злото) ,те четат весници и гледат телевизия и са убедени че им показват самата истина(а знаем на кого служат медиите).Принтирайте материали подкрепени с факти за световните престъпници и ги поднасяйте като позиви .Мисля че това ще помогне да се събудим.Или да продължим да четем поредната глава "Пиянството на един народ"!!!Ако си се събудил,буди и други!
603
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Прости хора!!! Борисов, Цветанов, подайте си оставките и не си играйте така с националната сигурност!!! Вас има кой да Ви пази, че парите за хилядната Ви охрана са от нашите данъци!!! А помислихте ли за невинния български народ, който ще се наложи да Ви изяде поредната надробена попара!!! Нямате ли си собствено мнение и позиция, та в резултат на натиска от ЕС и САЩ ще вземате подобни сериозни решения!!! Замислете се, Американците са причината за всяка безсмислена война до сега.
602
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
САЩ обяви официално: Хизбула стои зад атентата в Бургас - това ми звучи по-добре
601
1
 
6
 
! Отговори
Стойчо преди 11 години
ОтговориБай Колюпреди 1 час Игра с огъня ! Аз се возя в метрото, както и моето семейство ! Като посочвате извършителя толкова категорично гарантирайте, че това в Бургас няма да се случи другаде в България!