София и Москва ще обсъдят "Южен поток" по телефона

Поради ангажименти България няма да изпраща делегация
17 дек 2014 14:08, Елка Василева
82
София и Москва ще обсъдят "Южен поток" по телефона
Снимка: архив, Reuters

България няма да изпраща делегация в Москва, а ще бъде проведен разговор по телефона с руската страна по проекта "Южен поток" в петък. Това съобщиха от енергийното и от икономическото министерство.

Инициативата е на министъра на икономиката Божидар Лукарски и енергийния министър Теменужка Петрова, уточни пред Дарик Филип Кирев, шеф на кабинета на министър Лукарски. Българските представители ще разговарят с министъра на енергетиката на Русия Александър Новак.

Министрите Лукарски и Петкова са написали писмо, в което казват, че искат официален отговор от руския енергиен министър Александър Новак за проекта "Южен поток". След това е получено писмо, че Новак кани двамата министри на 18 и 19 декември в руската столица, като по думите на Кирев това се е случило вчера. Поради ангажименти на министър Лукарски са били командировани заместничката му Даниела Везиева и енергийният министър Теменужка Петкова, обясни Кирев.

Още по темата

"Днес получихме отговор от Новак, че поради спешни ангажименти не може да ги приеме и предлага да се направи конферентна връзка и да се говори с него по тези въпроси", обясни шефът на кабинета на Божидар Лукарски.

От енергийното министерство припомнят, че на предишното заседание на МС премиерът Бойко Борисов е начертал пред министрите конкретни стъпки по казуса "Южен поток". Като част от тези стъпки България вече изпрати на заместник-председателя на ЕК за енергийния съюз Марош Шефчович официално предложение за изграждане на газов хъб на територията на страната.

В резултат на проведените преди седмица разговори в Брюксел между вицепрезидента Шефчович и правителствени представители на България, Гърция, Австрия, Италия, Словения, Хърватия, Румъния и Унгария, Шефчович е упълномощен от държавите членки да води преговори с Русия за бъдещето на проекта "Южен поток".

В началото на декември руският президент Владимир Путин заяви, че Русия няма да продължи реализацията на "Южен поток".

Въпреки това обаче досега българската страна не е получила от руските си партньори официално уведомление за прекратяване на проекта, припомнят от Министерството на енергетиката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колко мъка има по този свят ей ....
64
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ха ха хаааааа, няма делегация а тел.разговор...що не се скриете , па да запазите малко достойнство, нали не го искахте, а сега се натискате да ви върнат в играта
63
1
 
12
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
КАКВИ АНГАЖИМЕНТИ БЕ, СРАМ, СРАМ. С КАКВИ ОЧИ ЩЕ ОТИДАТ НА СРЕЩА СЛЕД КАТО ТОЛКОВА ПОМИЯ СЕ ИЗЛЯ ВЪРХУ ПУТИН И РУСИЯ. ЖАЛКИ СМЕШНИЦИ!!!!)!)
62
6
 
1
 
! Отговори
нектарий преди 9 години
до писачите на минуси и привържениците на ЮП,препоръчвам да се чете руска преса и анализи на руски експерти (не политици)по темата ,това дали сме за или против ЮП вече е без значение по причини които споделих по долу,като това не е мое мнение а вече и на руските финансови анализатори....между другото това бе споменато още преди месец когато стана ясно че руските банки ще понесат солидни щети от санкциите срещу тях...
61
2
 
3
 
! Отговори
Tea_marian@yahoo преди 9 години
Южен Поток , без България !
60
11
 
3
 
! Отговори
нектарий преди 9 години
Путин спря потока защото усети че бурята идва ,истината е че Русия няма да има пари за такива огромни и икономически необосновани проекти,казвам необосновани защото ,няма да поевтинее транспорта на газа ,а просто ще се накаже Украйна за нейната политика ....Та на Путин му трябваше изкупителна жертва и той посочи България ..вярвате или не и без трети енергиен пакет потока е приключил предвид кризата която се очертава в Русия ,
59
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поздно уже, с турками соглашение подписано. Мы же не ***, как болгарское правительство...
58
2
 
21
 
! Отговори
много велик преди 9 години
Пожарникарят е много велик и може да преговаря само със себе си и с никой друг!
57
0
 
5
 
! Отговори
Ivanov преди 9 години
zna4i prez garcia moje da mine prez bg nemoje,toia pat ni go zabiha i rusnacite i nemcite vmestie,te rusnacite ni se moliha pove4e ot godina zorlem da ni napraviat nezavisimi ama bai ganjo si e bai ganjio,sega sa se setili 4e ni naglasiha ama kasno libe,PROST NAROD SLABA DARJAVA,KOI NI FANE SE NI TAKOVA, PRODALJAVAITE S MIZERIATA BRATIA,
56
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Южния Паток отлетя на юг! Машала Путин! Не ни трябват вашите огризки! Най-после да се отървем от червените империалисти!
55
0
 
35
 
! Отговори
Ф.С.В преди 9 години
Лукарски вчерашен сополанко и алчно адвокатче - Щял да преговаря за Супер важни проекти струващи милиарди - хахахахахахахах - каква пародия и цинизъм има в БГ )))
54
28
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Южен Потоп няма да има слава Богу!
53
1
 
6
 
! Отговори
bobo преди 9 години
SSSR gu.......te da hodiat da d...at na turchaliata! Dano da gi musolmanizirat.
52
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Режат ги отвсякъде :)фън майна
51
0
 
22
 
! Отговори
охубоху преди 9 години
"...Шефчович е упълномощен от държавите членки да води преговори с Русия за бъдещето на проекта "Южен поток"." Че в качеството си на какви ще говорят? Те не са страна по договорките, а и са упълномощили други да преговарят???Тия съвсем не са в час!
50
3
 
24
 
! Отговори
ул Козяк преди 9 години
Мдаа, големи ку....ви сте вие българите. Каквото ви наредим, слушкате. Ми къде ще ходите - 1 милион работещи хранят 4 милиона - 1 мил. пенсионери, 1 мил. *** и останалото непълнолетни. Едва 20% от работещите изкарват за да живеят по американските стандарти. Другите са работещи бедняци - роби.
49
4
 
24
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Свършено е с ЮП, ако войната се размине, тоест ЕС се събуди от смъртоносната прегрътка на янките, то ще купуваме от Турция. Много ме кефи как Таийб им каза на еврогейзерите да си гледат тяхната работа и да не му се мешат!
48
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще обсъждат нещо което не съществува? Много добре! Да очакваме ли, че ще обсъдят и марсианските колонии на България?***!
47
3
 
26
 
! Отговори
majorski преди 9 години
Хе хе ....отрязали са ни руснаците ...още преди да тръгнат нашите, са ги информирали че няма смисъл ...затова нека си поговорим по телефона ......
46
1
 
16
 
! Отговори
Телефонна любов преди 9 години
Телефон все ни свързва,телефон ни делиМалко тъжна е тазинаша обич, нали?.............................Ти ще дойдеш тук, аз зная...(Васил Найденов - Кеца)