Кирил Петков от Украйна: Виждаме пълен ужас, войната тук не е чужд проблем

Премиерът заяви, че Русия се е опитала да извие ръцете на България
Обновена: 28 апр 2022 11:33 | 28 апр 2022 11:33, Нели Христова
968
Кирил Петков от Украйна: Виждаме пълен ужас, войната тук не е чужд проблем
Снимка: БГНЕС

"Виждаме пълен ужас, мирни граждани стават мишени.". Това каза премиерът Кирил Петков, който води делегация в Украйна днес, където предстои да се срещне с Володимир Зеленски.

Министър-председателят описа една от ужасяващите картини, които е видял - ударен от ракета жилищен блок. При атаката са загинали 133-ма души, каза Петков.

"Това просто е необяснимо. Между остатъците от този блок имаше и играчки. Това е ужасът на войната. Ако някой говори, че се стреля само по стратегически обекти... Каква военна операция, когато унищожават апартаменти на мирни граждани и тези хора, без никаква причина, са станали цел? В този град няма нито една военна база, нямало е абсолютно нищо, освен мирно население", коментира още премиерът.

Пред придружаващите го български медии, Петков коментира спрените газови доставки от страна на Русия и позицията на президента Румен Радев, изразена преди отпътуването му за Испания в сряда.

"Не можем да бъдем безучастни. Не може да кажем, че това е украински проблем, някакви хора умират, но това не ни интересува. Вчера ясно заявихме, че следващата седмица в парламента ще гласуваме за военната подкрепа. Ще продължим и хуманитарната. Доколкото знам, би трябвало да имаме мнозинство в НС с тази позиция", каза още премиерът.

„Риториката, която чуваме от няколко месеца, е „Не давайте военна помощ на Украйна, за да има мир по-бързо”. Ако това е цената на мира, ако руската държава продължава да стреля и никой няма възможност да се отбранява, тогава искаме ли го този мир? Можем ли да си легнем спокойно като част от ЕС? Това е позиция, която никой не може да заеме, ако има уважение към нормалния свят. Това не е война между две държави, биещи се за нещо. Имаме държава, към която летят ракети и се взривяват жилищни сгради. Това не е просто битка на Украйна, а цивилизационен избор от коя страна искаме да стоим”, допълни Петков.

Според него войната в Украйна не е чужд проблем.

"На Зеленски със сигурност ще кажа, че България няма да бъде безучастна и ще застанем до Украйна. Това е цивилизационен избор", каза още министър-председателят.

По повод спирането на газовите доставки, Петков каза, че действията на Русия не са изненадали правителството.

"Вчера Русия се опита едностранно да ни извие ръцете. Ние няма са плащаме в рубли и няма да плащаме на страни не по договор. Руската държава трябва да разбере, че трябва да си спазва договорите", каза премиерът.

Петков подчерта, че в момента в България има 114 руски дипломати.

"Аз се чудя какво правят тези хора в България. Предлагам да се огледат тези хора и да имаме много по-симетрично представителство. Нашата мисия в Русия е под 10 човека в момента", коментира той.

Относно изказването на президента Радев, Петков бе категоричен: "Вчерашното изказване на Румен Радев може би донякъде е неразбиране на ситуацията. Позорната част е идеята да не се помага на Украйна. Това не може да е позиция на демократичния свят, позиция на България. Като министър-председател не съм съгласен с тази позиция и не ми се струва достойно".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


968
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
674
0
 
3
 
! Отговори
АнатемаСородпии преди 2 години
И ние,българите сме в ужас от харвардските англо-краварски П0фл0ги-Сорспии и тепърва ще видим още по-големи ужаси,само да дойде зимата!
673
0
 
0
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Виждате колко юного бетон и арматура са нужни да се покрие Чермобил сега катое начупен някой трябва да го постави.
672
0
 
0
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Украинците коментар "Вие българите сте никой". Хамериканците да Ви помогнат да си продадете нефта на Руснаците те леко така плащат с бомби. Хамериканците голям го вадиха пред Украйна в Белия дом ще помогнем Вие подпишете, че това е ваша държава и Вие решавате. Украй а подписа и бомбите тръгнаха, А в Белия дом си пият уйскито и чакат Русия да подпише. И ако правилно анализирам хамериканците ще привикат всички руски републики да подписват а Путин ще убива за пари руснаци.
671
0
 
1
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Няма Ви в учението дерзайте.
670
1
 
3
 
! Отговори
Всички коментари преди 2 години
срещу Кирчо, подкрепени с 40-50-100 плюса са или на русоробски долни ***, пардон *** или на Банкянски такива. Дошло е време разделно. Потомците на славните българи да освободим държавата от мазни, долни, комунуидни, крадливи, нагли сербези.
669
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво, Кире. До съвсем скоро и аз бях попаднал под промиващата пропаганда на русоробите, насочена включително срещу теб, защото тази помийна клика, която тормози Българския народ вече 32 години и се опитва да поправи грешката на Тодор Живков, че не ни е направил СъвеЦка република не е спряла от ден 1-ви да те овъртолва в ***. Но краят й се вижда. А най-много от всички ме дразни тоя нагляр, мерзавец и *** Боко Тиквата, който се прави на европеец, но всъщност е една ***, която знае само
668
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледките били ужасни - ПростоКиро защо като е толкова солидарен не хвана една пушка да се бие там? Или не слезна от бронирания влак? Продажник, който бута Бг към война и инфлация, а после с тлъстата комисионна ще си прибере канадското домочадие в Канада.
667
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо една мижава нова партия на някакъв канадски емигрант и психар *** взима решение от името на целия бг народ да му увеличава цените стократно?!?!? Ленка, Пенка и останалата им свита *** ученици дори няма да ги коментирам. Тези колежанчета ли ще решават?! Видя се какво могат - екскурзии в Киев за да се снимат със Зеленски.
666
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Махай се от власта искаме си служебно правителство
665
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и защо се усмихваш?
664
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кире, остани си там!
663
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прав беше ТИКВАТА,когато коза че в България е останал само лошия материал.Когато човек прочете коментарите ПРОСТО КИРО става по умен..
662
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите в Украйна повечето са проруски настроени, защото със законодателството от дискриминационен тип за тн коренно население българите и руснаците не са признати за коренни народи в Украйна и търпят дискриминационни ограничения. Ето сега бежанците от там ние не ги ограничаваме със закон а им даваме доста права и даже привилегии. Така че сега предайте на сръбските окупатори на Македония българските интереси в полза на Белград и Скопие и чакайте на следващите избери да минете 4 процентовата ба
661
0
 
5
 
! Отговори
Реджо преди 2 години
Болен,*** със силни симптоми на олиго....За лечение !И историята да учиш,пак си оставаш същия дурак!
660
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
иска Варна и София и те да са така
659
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виждал пълен ужас, а се хили като, че ли му белят яйце.
658
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирил Петков не е ходио в казарма, той не знае дори откъде стреля автиматът.
657
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Про100Кирчо взимай пушката и се бий до смърт! Нема нужда да се връщаш тука. Ще ти вдигнем паметник до алеята на Украйна.
656
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо при всички военни конфликти винаги вземаме грешната страна?Толкова ли сме прости българите или продажни?
655
26
 
7
 
! Отговори
doko преди 2 години
Случихме на премиер, а хората го оплюха. Ужасът е и тук. Заобиколени сме от овце, виждащи не по-далеч от носа си.