Размислите на един българин на летището в Брюксел

За стереотипите и за нашето участие в създаването им
Обновена: 21 мар 2011 07:22 | 21 мар 2011 07:07,
318
Размислите на един българин на летището в Брюксел
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Стокхолм не е хубав град, твърде чист е, направо стерилен, разказва с отегчен вид шведски колега журналист. Отговарям му, че няма такова нещо като твърде чист град, но осъзнавам, че няма никакъв шанс той да ме разбере. Отгоре на всичко в разговора се включват и други колеги, които се възмущават колко е мръсен Брюксел. Само аз и журналистката от Букурещ си мълчим.

Спомням си, че миналата година преживях следната случка в един тих брюкселски квартал. Група хора се бяха скупчили на улицата и оживено коментираха нещо. Когато се приближих, се оказа, че коментират резултата от сутрешната разходка на някое куче, очевидно дребно. Кучешкото лайно очевидно беше истинска атракция, някои предлагаха да го настъпят за късмет, а азиатски турист дори го снима. Хрумна ми, че мога веднага да организирам група за посещение в София, щяха да са доста по-впечатлени. 

Но шведът е във вихъра си. И разказва забавна случка с криминален характер, която развеселява компанията. Пътувал със свои приятели с кола, но внезапно на пътя им се изпречили някакви хора със заплашителен вид, приличали на бандити, поискали им пари и ги заплашили, че ако не им дадат сега, ще ги чакат на връщане и ще ги бият. Действието се развива на Дунав мост, на път от Гюргево към Русе, а бабаитите са българи.

Изобщо не ми е смешно. Мисля си как точно така се изгражда публичният образ на една държава – не от политиците, не на официалните събития, а ето така, в ежедневието, в малки случки, които хората после разказват на маса на други хора. Да, подобна история не е единствената възможна, личните впечатления не са обективни, хората, които срещаш, не са представителна извадка за целия народ, но са благоприятна почва за развитието на стереотипи. А стереотипите са по-устойчиви и от бактериите. Резистентни са на всякакви опити да бъдат променени или разрушени.

Всички сме подвластни на стереотипите, повече или по-малко. И на мен въпросният шведски колега натрапчиво ми напомня таткото на Емил от Льонеберя от известния филм, само че без мустаците. Само че човекът е доста по-симпатичен благодарение на една неразбираема за българите доброта и сърдечност. Всеки път, като общувам с хора от т.нар. Западна Европа, а да не говорим за Северна, се удивлявам на спокойствието, откритостта и добронамереността им, граничещи с детинска наивност понякога.

И си ги обяснявам с начина на живот на тези хора, на които не им се е налагало да живеят в страх, да се борят буквално за оцеляването си всеки ден, да се пазят от света и от хората, защото обикновено ги нараняват, лъжат, използват. Това са хора, които се чувстват добре със себе си. Да, притесняват се, разбира се, за работата, за ипотеката, за децата си, за здравето си. Но това няма нищо общо с постоянното очакване за бедствие, в което ние в България живеем. С усещането, че бъдещето ще е по-трудно от настоящето, че не знаеш какво те чака утре, камо ли след година или пет, че нещата се случват независимо и въпреки теб.

Всеки от нас води битката с реалността ежедневно, но едва ли си даваме сметка колко е изтощителна. Само поглед отвън, през очите на други хора, с различно отношение към живота, ни позволяват да видим колко време и енергия хабим за ежедневното си оцеляване, вместо да ги използваме за по-висши форми на креативност. И дори да съзнаваме това, трудно можем да го променим, защото реалността непрестанно атакува.

Докато си мисля това, седейки на летището в Брюксел в очакване на полета към дома, наблюдавам гишетата на Луфтханза. Германски ред и организация не е просто клише, а очевиден факт. Цялото стълпотворение от пътници беше бързо организирано, структурирано по групи, появиха се допълнителни служители и опашките се стопиха пред очите ми.

Междувременно един от вече чекираните пътници, мъж на видима възраст между 30 и 40 години, сяда до мен. Моментално го кръщавам Ханс. Та Ханс вади от джоба си пликче с домашно приготвени сандвичи, които кротко си хапва, и на път към изхода за самолета спира до кошчетата за отпадъци. Пуска найлоновото пликче в кошчето за пластмаса, а салфетките – в това за хартия. Преди да успея да си помисля, че за някои хора, да си хвърляш разделно боклука, е толкова естествено, колкото да поздравяваш непознатите в асансьора или да си свършиш добре работата, чувам викове.

Българската опашка. Гишето за бизнес класата временно обслужва всички пътници, защото това за икономичната още не е отворило. Но група очевидно важни господа се появява и застава най-отпред на опашката с аргумента „бизнес класата е с предимство”. Което провокира възмущението на някои от чакащите и се започват препирни и обвинения. „То от такъв бизнес като вас сме цъфнали и вързали!”, викат едните. „Проблемът на българите е, че не могат да четат, включително табелите!”, отвръщат другите.

Забелязвам заинтригуваните и леко насмешливи погледи на останалите пътници и си мисля как независимо колко добри впечатления е оставил всеки един от нас като личност в общуването си с други хора, колко умни и симпатични българи познават чужденците и колко хубави спомени имат от българските пълнени чушки, тази махленска свада ще пасне идеално към вече изградения български образ пред света. А опитът на всеки един от нас поотделно да го промени ще бъде поредната битка, която сме принудени да водим, при това не със света, а със самите себе си. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
313
0
 
2
 
! Отговори
Христо Ботев преди 13 години
Тежко, тежко! Вино дайте!Пиян дано аз забравятуй, що, глупци, вий не знайтепозор ли е, или слава! Да забравя край свой роден,бащина си мила стряхаи тез, що в мен дух свободен,дух за борба завещаха! Да забравя род свой беден,гробът бащин, плачът майчин, -тез, що залъкът наеденграбят с благороден начин, - грабят от народът гладен,граби подъл чорбаджия,за злато търговец жадени поп с божа литургия! Грабете го, неразбрани!Грабете го! Кой ви бърка?Скоро тоя не ще да стане:ний сме синца с чаши в ръка! Пием, пеем буйни песнии зъбим се на тирана;механите са нам тесни -крещим: \"Хайде на Балкана!\" Крещим, но щом изтрезнеем,забравяме думи, клетви,и немеем и се смеемпред народни свети жертви! А тиранинът върлуваи безчести край наш роден:коли, беси, бие, псуваи глоби народ поробен! О, налейте! Ще да пия!На душа ми да олекне,чувства трезви да убия,ръка мъжка да омекне! Ще да пия на пук врагу,на пук и вам, патриоти!Аз веч нямам мило, ддраго,а вий... вий сте ***!
312
2
 
3
 
! Отговори
Марк до Ваня преди 13 години
до 311е абсолютно права!Но аз да попитам:Днес е 28.03 , а тази тъпня седи в сайта от 21.03?!?!?!Ей другарите от сайта, то бива бива лоберане за колежката, ама хайде спрете се бе!
311
0
 
4
 
! Отговори
наблюдател преди 13 години
Всеки пътувал в чужбина, особено преди влизането ни в ЕС, може да се "похвали" с подобни преживявания ,че и по-неприятни!Във всяка държава има невъзпитани и прости хора, а определени чиновници като тези по летища и гранични служби, направо държат монопол по грубост, но съм напълно убедена, че разходките на Бай *** из Европа, и преди и сега носят само негативи за всички !Имиджа ни на българи наистина зависи от всеки един от нас!
310
0
 
5
 
! Отговори
sawall преди 13 години
И като казах това, има много истина в казаното в статията. Сякаш липсва уважение на хората един към друг в България. За нормални човешки взаимоотношения, уважението винаги е основа.
309
0
 
6
 
! Отговори
sawall преди 13 години
Простотии има навсякъде. Летял съм много. Най-грубо (и то 3-*** отделни служители, добре че един беше човек...) с мен са се държали в Мадрид (на регистрирането за полет към Ню Йорк). В Париж също са били доста груби към мен (защото не знам френски, и им говорех на английски и немски). В Милано пък никога не знаят какво става, и вечно закъсняват. Номерът е да попаднеш на културните хора в/от дадена страна. Груби селяни има и в Германия, просто нашите имат пари за бизнес класа...
308
9
 
3
 
! Отговори
Ваня преди 13 години
Я ,първо,излезте малко в чужбина ,поработете там ,да видите ,кои работят най много ! Българите !Вижте им на немците пътищата ,и стига сте плюли нашите ,защото съпругът ми е на път,и то в Германия ,найвече ,така ,че ,мога да претендирам ,че съм информирана от първа ръка ,дето се казва !Всички трябва да минат по тежкия път на емигранта ,за да започнат да ценят родината си ,повярваите ми !Другото са дрънканици на някоя си ,от летището в Брюксел !Аман от умници,които само да плюят българите могат!
307
10
 
2
 
! Отговори
Ваня преди 13 години
Айде ,стига вече с тази никому ненужна и прекалена самокритичност ,че вече взе да ми писва ,ама,наистина !! Някои хора не знаят умора в чуждопоклонничеството си и са слепи за хубавото в родната им държава ! Като изключвам политиката и съответните и креатури ,които ни докараха до тоя хал ,какво и е лошото на майка България ,и на многострадалните и деца ! Ама все не сме били работили ,мръсни сме били ,некадърни сме били....Какво да работят хората ,като няма работа ,бе,луди ли сте?!
306
0
 
7
 
! Отговори
.. преди 13 години
Хубава статия. Споделям наблюденията на авторката.Сигурен съм че България утре ще е по-"западна" (по начина щрихиран от авторката) от България днес, най-малкото защото децата вече ходят да учат в Европа,и виждат нов начин на живот,уважение към себе си и другите,а и по-прозаични неща като как това работи бизнеса там - това бъдещето на България.Една забележка - "креативност" на български се превежда като "творчество". Пазете езика ни - той е символ на културата ни, една от най-старите в Европа.
305
1
 
13
 
! Отговори
Толева преди 13 години
Много хубаво и точно написана статия!Съгласна съм с вашите размисли, те са и мои, за жалост...Човек трябва да излезе от родната ***, за да види, че света може да е и една прекрасна и чиста градина, а хората- възпитани, усмихнати и добронамерени, каквито рядко се срещат по нашите земи.Вместо някои да се разпознават и обиждат, по-добре би било да се замислят, ама то и това...не е за всеки.
304
3
 
11
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 13 години
Прочетох само няколко коментара и спрях. Всичко в статията се повтаря във вашите коментари. Много е права журналистката. За съжаление, за пореден път се убеждавам колко е вярно всичко това.
303
1
 
4
 
! Отговори
pepi преди 13 години
Niama da e lo6o da e malko po 4isto.Za tova oba4e i nie sme mnogo vinovni.Kato se prebiram v BG tova sa nestata koito praviat vednaga vpe4atlenie.A ku4e6ki *** mojete da namerite ne samo v BG,no i vav vseki nemski grad.No ako gi pipnat globata ne e sa prenebregvane-okolo 100 evro.A pri nas nesnam imali takava ili e besmislenno.
302
7
 
8
 
! Отговори
Stefka преди 13 години
Gluposti! Shtiaha da me oberat 2 puti za edin den v Bruksel i vidiah kak grupa arabi se opitvaha da napraviat neshto na Citi ATM za poveche ot 20 min. Dobre, che prez po-goliamata chast ot zhivota mi sum bila v Sofia i New York, ta takiva neshta ne me vpechatliavat mnogo. V Madrid mi otkradnaha 250 evro ot hotela v centura na Madrid. Prez Italia ne sum putuvala, bez da ima iznenadi i nesvurshena rabota. Bulgarite ne triabva da se podtseniavat. Drugite ne sa i te stoka samo fason.
301
5
 
7
 
! Отговори
Dimiter USA преди 13 години
...... No kato si idvam v BG, naprimer ogromno vpechatlenie mi pravi kato ne mi vrushtat 1-2-3 stotinki resto ( ne che sum za parite).Fakt.
300
4
 
4
 
! Отговори
Dimiter USA преди 13 години
Mnogo e kofti tozi sblusuk na kulturi, ako li shtesh na razlichni svetove (razbirai Bulgaria sravnena sys Zapadna Evropa/ Severna America).Otnachalo i az se durjah kato tipichen Bulgarin v USA - nedoverchiv, prikrit i sdurjan po Bulgarski (ne che sum introvert).Sled godini prekarani v USA ( kum 10-ina veche) sviknah s tiahnata kultura i da vi kaja chestno pochti ne mi lipsva Bulgarskata ( kolkoto i dobra ili losha da e)........
299
0
 
1
 
! Отговори
Perperikon преди 13 години
bravooo Itco......
298
2
 
4
 
! Отговори
До 297 преди 13 години
Хората ТУК не са пропищели от българи и румънци.Имат ограничения,но това няма нищо общо с нас като човеци.Въпрос на политика.Вземи почети малко
297
2
 
4
 
! Отговори
До 298 преди 13 години
Ти четеш ли какво пишеш?! Я не ми обяснявай как се плащат данъци и как се сменят паспорти.Смешен си.Много работи май не са ти ясни на теб
296
2
 
5
 
! Отговори
Демокрация= Анархия преди 13 години
А едно време не бяхме такива и се гордеехме че сме Българи но за сметка на това сме демократична република ако изобщо някой вярва в това.....
295
2
 
3
 
! Отговори
Продължение преди 13 години
Ми не тават явно в тоя Брюксел щом един чек ин не можали да отворят навреме. Прави са били хората да мрънка. Бълагрия Ер, че за никъв не стават също е вярно *** точно па на Брюксел им сърба цяла Европа попарата като падна 10 см сняг и им свърши антиобледенителната течност. Тука летището затваря след 55см за два часа, ама ги дават по БТВ девет дена и то точно такива недомислени журналистики дето са виждали самолет преди 12 години веднъж.
294
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Офф писна ми от емигрантската ви простотия. Бил спасявал държавата с емигрантски пари. Данъци плати ли? Ама друг път. Другия пък се кандидат изобретателяприпозна с Асен Йорданов с тая разлика, че на Йорданов на вратата до каря на живота му е пишело "Български летец изпитаттел", а вие повечето едвам остисквате 5 години да смените паспортите и да дойдете да викате в някое кафе: "Къде е моя посланник". И тая истиричната що сте и дали да пише статия като е виждала летище два пъти през живота си.