Русия отказа да освободи Навални предсрочно

Прокуратурата иска сурови мерки срещу демонстранти
30 юли 2019 20:13,
28
Русия отказа да освободи Навални предсрочно
Снимка: Reuters

Съд в Москва отхвърли днес жалба на лишения от свобода руски опозиционен лидер Алексей Навални за предсрочно освобождаване по здравословни причини, след като той внезапно се разболя в ареста през уикенда и беше спешно откаран в болница за лечение, предаде Ройтерс, цитирани от БТА.

Навални беше осъден миналата седмица на 30 дни лишаване от свобода за това, че е призовавал хората да участват в непозволен от властите опозиционен протест. Той беше приет в болница в неделя и изписан на следващия ден.

Още по темата

Навални казва, че може да е бил отровен. Това подозрение се споделя от неговия адвокат и личния му лекар.

Адвокатът на Навални поиска съдът да освободи предсрочно опозиционния лидер по здравословни причини. Според юриста килията, в която е държан клиентът му, изглежда е източник на загадъчната му болест.

В същото време Руската главна прокуратура призова днес да се реагира сурово срещу неразрешени демонстрации, докато опозицията преговаря с властите за организиране на ново събиране, за да настоява за допускане на нейните представители до местните избори през септември.

"Правосъдието трябва "да сложи край на всяко действие на организаторите и участниците в незаконни и неразрешени публични прояви", заяви зам.-главният прокурор Александър Буксман, цитиран от агенция РИА Новости, три дни след жестоката разправа с неразрешена демонстрация в Москва, завършила с около 1400 ареста.

Той призова по-конкретно за "използване за целта на всички ответни принудителни мерки", с които руската съдебна система разполага.

Главният прокурор Юрий Чайка обяви в изказване пред колегите си, че "трябва да се предприемат ефективни мерки за контрол при подготовката и произвеждането на изборите".

Чайка посочи, че е "изключително важно събитията, случили се неотдавна в Москва, да не се повторят".

Опозицията осъжда отхвърлянето на независими кандидатури за местните избори на 8 септември, които се очертават като трудни за кандидатите, подкрепящи властта, в условията на социално недоволство, посочва АФП.

Нова демонстрация на опозицията е предвидена в събота в Москва. Тя беше разрешена от кметството, според организаторите й, но мястото, предложено от властите - булевард "Сахаров" в центъра на града, далеч не удовлетворява опозицията.

Ако опозицията откаже да се събере на бул. "Сахаров" и избере друго място, има опасност демонстрацията да се превърне в неразрешена.

След демонстрацията от 14 юли много опозиционни активисти бяха осъдени на кратки срокове затвор "за нарушаване на правилата за демонстрации".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Там е демокрация и опозицията е забранена. Какви са тия своеволия.
19
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руска гадост.
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да не са луди да го освободят. Опозицията е подала заявки за разрешения за протести на 03.08. и на 10.08.
17
9
 
0
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
не е русия тази отказала освобождаването му а мафиотската върхушка на която навални вади кирливите ризи всеки ден отказватова е истински патриот и борец за чиста русия а такива не се толерират там
16
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия няма как дя пусне Навални от затвора докато не излекува на 100% алергиите му. Назначеният от Путин Навални за опозиция ще бъде пуснат едва когато изчезнат всякакви следи от Новичок в кръвта му, иначе Русия рискува да се изложи пред чуждунците като център на световната демокрация.
15
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прехваления Путин, забранява демонстрациите . Хора, които обичат диктатори си заслужават съдбата на овце.
14
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
всичката мара втасахме че опряхме и до тоя ако не са шорожурналята никой няма и да чуе за него а сего ни проглушиха ушите с тоя кьопекникаква връзка няма с липсата на лекарства за онкоболните децадето не се щат да обелят и дума- гнусотия гербава
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
колко друг народ не е освободен а тия ни занимават всеки ден с дневалниязащо - защото е американско *** като нашите управници
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя дневалния все непоряди му раздават и все в ареста го вкарват.Явно не се дициплинира.
11
7
 
3
 
! Отговори
Ами така е.. преди 4 години
.... И НЕГО СЕ ОПИТАХА ДА ОТРОВЯТ....
10
2
 
9
 
! Отговори
старшината преди 4 години
невалния ще бъде освободен като му свърши службата ...
9
3
 
8
 
! Отговори
до 7 преди 4 години
Ами той обича да му слагат но ако няма желаещи сам си слага там едно нещо , нали ме разбираш.
8
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нарушаването на законите трябва да се наказва сурово особено ако е от платениотпадъци от сороски НПОта.
7
3
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Защо продължавате да ни натрапвате шута на Путин, Гей Нахални?
6
4
 
3
 
! Отговори
Всевишният преди 4 години
До АнонимеННе е прилично да напишеш нещо и веднага сам да си сложиш плюсче!Наблюдавам те - много вреден си, но нищо, скоро ще се задавиш в злобата си!
5
4
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 4 години
аборигени
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак нефелно заглавие - "Русия отказа...". Абе едно заглавие не можеш да измислиш, че да не блести като халогенови фарове колко си ангажиран, демек на кого служиш! И си тръгнал да се правиш на журналист!
3
12
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
РУСИЯ Е ЕДИН ДОЛ ДРЕНКИ С ТУРЦИЯ И ИРАН!!! САМО СЕВЕРНА КОРЕЯ Е ПО-ЗЛЕ ОТ ИРАН, ТУРЦИЯ И КОМУНИСТИЧЕСКА РУСИЯ!! ТАМ САМО ДА ПОГЛЕДНЕШ ВОЖДА НАКРИВО И ОТИВАШ В ТРУДОВ ЛАГЕР ДАЛЕЧ ПО-ЗЛЕ Е ОТ ЗАТВОРА!САМО САУДИТСКА АРАБИЯ Е ПО-ЗЛЕ ОТ СЕВЕРНА КОРЕЯ КЪДЕТО ВСИЧКИ ПРОТЕСТИРАЩИ ДИРЕКТНО СЕ ОБЕЗГЛАВЯВАТ! ДОРИ И ДА СА НА 12 ГОДИНИ ЧАКАТ ДА СТАНАТ НА 18 ГОДИНИ ДОКАТО СА В ЗАТВОРА И ГИ ОБЕЗГЛАВЯВАТ!
2
5
 
9
 
! Отговори
Жо преди 4 години
РОБИТЕ не могат да живеят без робовладелеца.В Русия, към робовладелеца се обръщат с умилителното "Бащица".
1
1
 
6
 
! Отговори
сигурно преди 4 години
Навални май ще ходи в Сибир за да реже палми !