Катаклизми по суперлуние?

Луната – най-близко до Земята на 19 март
Обновена: 11 мар 2011 15:13 | 10 мар 2011 12:31,
48
Катаклизми по суперлуние?
Снимка: NASA

На 19 март Луната ще се приближи до Земята на най-близкото разстояние от 1992 г. насам. В лунния перигей, или както шеговито го наричат учените – "суперлуние", естественият спътник ще се приближи към повърхността на Земята на разстояние 356,5 хил. км. Според редица учени събитието, което астрофизиците и фотографите чакат от цели 19 години, заплашва света с природни катастрофи.

Както пише Daily Mail, в навечерието на лунния перигей през 2011 г. в интернет са завалели тревожни прогнози на учени за това, че "суперлунието" може да предизвика сериозни промени в земния климат. Това на свой ред ще доведе до земетресения и вулканична активност по целия свят.

Предишните максимални сближавания на нашата планета и нейния космически спътник са били през 1955, 1974, 1992 и 2005 г., но през 1992 г. Луната е била най-близко. Точно в тези години метеоролозите са фиксирали екстремни годишни условия, довели след себе си редица мащабни природни бедствия. Мощното цунами, което отнема живота на хиляди хора в Индонезия, е само две седмици преди лунния перигей през януари 2005 г. А по време на католическото Рождество през 1974 г. циклонът Трейси опустошава австралийския град Дарвин.

Критичните приближавания на Луната обаче се отразяват на земния климат не само в дните, когато спътникът достига своя перигей, най-близката до Земята точка от лунната орбита, но и в следващите години.

Още по темата
Например според завеждащия лабораторията в руския хидрометеорологичен център Николай Сидоренко, аномалната жега през миналото лято в европейската част на Русия е проява на цикличните колебания в земната атмосфера. Цикличността на температурните аномалии се отразява в определена последователност на лунния цикъл приливи, както и на циклични изменения на разстоянието между Луната и Земята – преминаването на спътника през точката на перигея и апогея.

Скептиците бързат да опровергаят апокалиптичните очаквания. Според Пит Уилър от Международния център по радиоастрономия не е нужно да очакваме края на света. "Ще има земетресения и изригвания на вулкани, разбира се, но не по-често, отколкото това обикновено се случва на нашата планета – казва Уилър. – Просто нивото на приливите и отливите ще е по-значително от обичайното".

Думите на Уилър повтаря и австралийският астроном Дейвид Ренеке. Според учения любителите на "конспирацията" ще намерят начин да свържат всяко стихийно бедствие с необходимата дата и да обявят "суперлунието" в поредния катаклизъм.

"Ако положите достатъчно усилия, ще свържете всяка природна катастрофа с което ви е угодно небесно тяло – с комета, с планети, със Слънцето", казва Ренеке, като напомня за неотдавнашния "парад на планети", от който също се очакваше катастрофа в рамките на Слънчевата система.

Големият парад на планети обаче тепърва предстои през април-май, когато в знака Овен ще се окажат едновременно пет планети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
2
 
! Отговори
an преди 13 години
KOGATO PRES 55 I 74 GODINI LUNATA SEE PRIBLIJAVALA KAM ZEMQTA, NIKOI OT OBIKNOVENITE HORA NEE RAZBRAL. SAMO U4ENITE SA ZNAELI ZA TOVA. I MNOGO PO DOBREE BILO. NE SA VSQVALI PANIKA MEJDU HORATA. INTERESNOTO V SLU4AQT E, 4E NI6TO NE KAZVAT ZA PREDI 55 GODINA. ZNA4I NEE IMALO TAKOVA PRIBLIJAVANE NA LUNATA. LUNATA E SPATNIKA KOITO VLIQ E NA ZEMQTA NAI MNOGO. TOVA ZEMETRESENIE V QPONIQ MOJE DA E POD VLIQNIE NA LUNATA. SAS PRIBLIJAVANETO SI KAM ZEMQTA VLIQNIETO I SE UVELI4AVA MNOGOKRATNO.
47
1
 
4
 
! Отговори
иво преди 13 години
А по време на католическото Рождество през 1974 ....такива глупости пишете , че няма накъде.
46
0
 
2
 
! Отговори
Коза преди 13 години
Аз разбирам, че луната за първи път е започнала да се приближава до Земята едва през 1955 година. Преди това не е имало такова движение, така ли? :D:D:D
45
0
 
2
 
! Отговори
Луиза преди 13 години
Абе парада на планетите май няма нищо общо с астрологията, колеги, а?
44
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
айде сега австралийският астроном Дейвид Ренеке да ходи в Япония да помага на жертвите
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
zapo4na se-qponiq i regiona
42
9
 
11
 
! Отговори
Potency преди 13 години
На мен почна да ми го вдига по-често - благодаря на лунната гравитация! Като виагра е ........ СУПЕР
41
5
 
7
 
! Отговори
аз преди 13 години
Аз си праа рождения ден ( на 18) за другото *** боли фара (ама целиа фар)П.С. *** тиа планети се не спреха!:))))))))))))))))
40
1
 
12
 
! Отговори
айде, стига ! преди 13 години
Какво , пак ли ни плашат ?То краят като дойде - няма да знаем....
39
0
 
0
 
! Отговори
Хъм преди 13 години
Всъщност е едно земетресения с М8.8 8-0
38
0
 
10
 
! Отговори
Хъм преди 13 години
Нищо не казват за земетресенията в Япония. А от три дена удря на едно и също място като последните две са от тази сутрин с М7,9
37
1
 
2
 
! Отговори
ЕХХ преди 13 години
31/32 представям си какво всъщност си завършил,а за какво говориш сякащ слушам професор по астро биология и си ги дрънкаш някаквиии хахаха човок от Международния център по радиоастрономия ти казва нещо а ти от някакви четеници в интернет или един господ знае къде държиш речи още малко и ще кажеш че Луната ще се блъсне в МКС ХАХАХАХАХ
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Я тука всичките умници под строй и да си вземете некви дъвки..Че ви дам едни катаклизми.. такива .. шамарени
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Клизми по суперлуние :)
34
1
 
7
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 13 години
До номер 6:След като се...катапултирам за Луната,ако я прехвърля поради грешка в ...изчисленията,може да поема към Марс.Само трябва да си взема...предварителнов скафандъра повече тоалетна хартия и...памперси,че пътя ще бъде...дълъг.
33
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
A бе вие да не сте от Луната,че толкова много разбирате?
32
2
 
8
 
! Отговори
допълнение към 31 преди 13 години
Най-застрашени са държавите, разположени около Тихия океан и тези, в които има високи планини. Все още за мене е учудващо, защо Испания, Португалия, Южна Франция и Швейцария не треперят. Задължително те трябва да пострадат от земетръси, съгласно данните. Естествено и Балканите. Но основния удар ще е около Тихия океан.
31
1
 
5
 
! Отговори
Скоро ще е преди 13 години
Номер 18 и още нещичко изпитва Лунната гравитация. Магмата и Ядрото. Само че никъде не пише за тях. И без това скороста на движението на Земното ядро в посока запад-северозапад със скорост 220 километра за настоящата година. Скороста на изтласкваната Магма също е нараснала. Това нарастване на скоростите ще даде отражение върху Земната ***, но най-много през 2012 год., когато ще има отразена вълна, нещо като морски прибой.
30
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до сега нито едно от последните ви предсказания за катаклизми не се е збъднало последно се сещам за супер мощното изригване на слънцето което щяло да ни убие едва ли не 20 статии за това .. и какво само един ГОЛЯМ :Д сега новто е че луната ще ни утрепа при условие че хората си казват че това са пълни глупости едно на ръка и второ не се случва за първи път че да говорите глупости и по близо е била:) а тук някакаъв чета че според него лунат убила динозавеите хахаха НЕВЕЖИИИИИ
29
1
 
24
 
! Отговори
Глас Народен преди 13 години
Това е конспирация на македонците. Понеже и Луната е тяхна, са я пратили по-близо да обърне Земята наопаки, че да напомнят за себе си отново.