Студен летен душ за столичани от "Топлофикация"

Освен по-скъпата студена вода, подгряването й също скача
4 апр 2017 08:23,
42
Студен летен душ за столичани от "Топлофикация"
Снимка: flickr

С 10-15 лв. ще скочат летните сметки за топла вода на столичните абонати на софийското парно. През миналата година в месеците без парно средно те са плащали 40-50 лв. Сега с шоковото поскъпване с почти 30 на сто на природния газ, който внасяме от Русия, те ще достигнат 50-60 лв.

Още по темата

Към тях можем да добавим и поне няколко лева за сметките за изхарчените кубици студена вода, която също поскъпна в София с 18% от 1 април, защото въпросните цени на топлофикацията касаят само подгряването й.

Новата цена на синьото гориво стигна 371 лв. за 1000 куб. м без ДДС и акцизи или малко над 39 лв. за мегаватчас. В същото време цената на топлоенергията, добита със същия този природен газ излиза почти двойно по-скъпо -76,81 лв. за мегаватчас без ДДС. Въпросната цена се очаква да бъде одобрена от КЕВР до края на седмицата.

От столичната топлофикация обясняват пред "Монитор", че няма да засичат водомерите за топла вода и разпределите на радиаторите на абонатите си, а ще изчисляват поскъпването в последния месец на отоплителния сезон по одобрена методика.

За периода от октомври до края на март софиянци са плащали най-малко за единица топлоенергия от 64,52 лв. без ДДС за времето от началото на 2009 г. досега. През миналата година цените на столичната "Топлофикация" първото тримесечие бяха 70,80 лв./мвтч, а за второто - 66,81 лв. Най-скъпа е била топлоенергията на абонатите на софийското парно през второто полугодие на 2012 г. Цената на мегаватчас без ДДС тогава е стигнала 107,70 лв., а заедно с косвения данък във фактурите единицата енергия излизаше на потребителите по 129,24 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 7 години
Мдааа, така става когато 98% от газта се подава от един доставчик. България май е една от трите останали държави на които могат да скроят такъв номер. Както и да е на печеилвшите честито, останалите опитайте пак. :)
32
0
 
6
 
! Отговори
До т.н странджа преди 7 години
Пише се еВтин, неграмотнико, не еФтин. Не се учудвам на неграмотността ти. Нормално за амеба като теб.
31
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кремъл ви го връща, щом не сте избрали проруските лакей БСП ! - типичен рекет на КГБ ченгетата.
30
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пожарникаря от Банкя ще ни довърши.
29
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Винету ще оправи нещата.Гласувайте за ГОРБ.
28
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ето ви сега ,,Който не скача е червен''.
27
2
 
19
 
! Отговори
погр ебален агент преди 7 години
Пожарникаря: "Драги сънародници, всичко поскъпва, само лафовете ми стават все по-евтини."
26
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом народа дреме, ще вдигнат всичко с 200 %, но без заплати и пенсии.
25
10
 
4
 
! Отговори
евроатлантичен бълга преди 7 години
В името на победата над комунистите ние истинските евроатлантически българи сме готови да понесем и мизерия и глад и студ и безпаричие и затова силно подкрепяме КЕВР и неговия председател Иван Иванов в титаничната му битка с Газпром.
24
4
 
15
 
! Отговори
Мери Анна Мария преди 7 години
Аз с нетърпение чакам господин Борисов да направи правителство и да ми вдигне пенсията на 700 лева а заплатата на дъщеря ми която много го уважава да стане 1500 лева. Дерзайте господин Борисов. Ние сме с Вас до самия край.
23
2
 
17
 
! Отговори
Наблюдателна преди 7 години
Що бе, очилаткото Иванов разправя, че увеличението е планово, незначително и "няма да се усети от потребителите"!!! Ами човекът е експерт-енергетик от ДСБ на рамаданчо, многогодишен депутат и с гражданска професия адвокат! Как да не му вярва човек?
22
15
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Увеличаването на цените е правилно и по-добре високи цени отколкото ефтин руски газ. Най-добре е изобщо без газ та Русия да няма къде да го продава и да фалира.
21
4
 
7
 
! Отговори
ШОП преди 7 години
Нема страшно Бойко па че ни спаси оти много ни обича па и ние нали си го обичаме. Бойко е голем и е велик и па че ни управлява справедливо.
20
4
 
9
 
! Отговори
. преди 7 години
Много селинджър с достъп до интернет бря?
19
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 2Абе пундьо ГЕРБ още не са във власта бе.Питай Герджиков- вашия служебен що така станаПитай и Радев- вашия президент.Все пак той назначи това правителство.На вас *** все друг ви е воновен
18
3
 
25
 
! Отговори
шматка преди 7 години
Ааааа нема се пуашите.Дървения шоп носи много.На пиене на бой на секс.Вдигнаха им билетите на 1.60- тишинааа.Зимата стояха 1 седмица без парно- тишинаааСега пОрното- тишинаааБукови глави
17
0
 
30
 
! Отговори
овца преди 7 години
Това е малко, този овчедушен народ в т.ч и аз заслужаваме поне 70% увеличение на сметките. Мълчим си търпим, оплакваме се по форумите и нищо не сме си извоювали през последните 100 години. Да ни е честито и все така да продължава.
16
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Герб започнаха изпълнението на предизборната си програма.Да ни е честито.
15
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ е единствената партия при която цените растат постоянно! Не че другите са цвете, ама поне се опитват да се харесат на избирателите и не вдигат цение! На ГЕРБ не им пука, защото така или иначе има достатъчно *** които да гласуват за тях
14
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Малко е, още трябва за да се налапкат сите калинки.