Карадере си отива

4000 дка луксозно "екоселище" ще ликвидира дивия къмпинг в Североизточна България
21 юли 2008 11:00,
124
Карадере си отива
Снимка: Булфото

Карадере в снимки

Без съмнение грандиозните авангардни архитектурни проекти на Норман Фостър будят интереса на хората с оригиналните си решения и визуализации.

Изложбата на 12.12.2007 г. на един от най-успешните съвременни архитекти явно беше прелюдията от българска страна към прекарването на проект на “Фостър и Партньори” за създаването на екологично селище край Черно море, което ще бъде зона, свободна от парникови емисии и автомобили.

В него още тогава се твърдеше, че ще бъде запазен съществуващият релеф и растителност и ще бъде осигурена допълнителна енергия за нуждите му, която ще се произвежда от биомаса.

Неслучайно на тази изложба в НГЧИ участваха арх. Георгий Станишев, както и брат му - министър-председателят Сергей Станишев.

Само преди дни във в. “Гардиън” излезе статията на Кейт Конъли, която разкрива плановете на Фостър да построи луксозно селище “Черноморски градини”, което ще ликвидира дивия къмпинг “Карадере” в Североизточна България.

В представянето си пред медиите Фостър винаги е твърдял, че основната философия, която е залегнала в работата му, е чувствителността към околната среда.

Това на практика се оказва една добре обмисляна в дългосрочен план ПР стратегия. Всъщност се планира уникални природни кътчета в България да бъдат превърнати в „атрактивни места за отдих и забавление”.

Група български еколози, подкрепени от много артисти и хора, които всяко лято си правят къмпинг на Карадере, се вбесени от решението, районът да се превърне в луксозно селище за 1 млрд. евро.

То ще включва пет миниградчета, издигнати върху хълмовете, изкуствени езера, пристан за яхти и обширна свободна зона.

В статията на “Гардиън” се казва, че ще бъде разрушена последната останала девствена пясъчна ивица по българското Черноморие, което ще има опустошителен ефект и върху богатото биологично многообразие.

Мястото попада в европейската програма за защитени зони "Натура 2000".

Няма прокарано законодателство от българското правителство, забраняващо строежите в подобни райони. Това позволи на инвеститорите да застрояват крайбрежието безпрепятствено.

Едва ли има вече пространство по брега, което да не е засегнато от свръхзастроените курорти. Местните хора често не могат да стигнат до плажовете, които са охранявани от пазачи.

Инвеститори от различни държави проявяват интерес към проекта. Еколозите са на мнение, че този курорт ще нанесе непоправими вреди на природното многообразие.

Селищата ще унищожат непокътнати дъбови гори, а нашествието на хиляди хора, както и прокарването на нови пътища, ще нарушат един от основните миграционни маршрути за милиони птици в Европа - Via pontica.

Природозащитниците планират да направят палатков лагер и серия от концерти в знак на протест срещу неморалното строителство.

ПГ на ДСБ поиска премиерът Сергей Станишев да бъде поканен в парламента, за да обясни дали има конфликт на интереси във връзка с построяването на жилищния и ваканционен комплекс "Блек сий гардънс".

Проектът е на английския архитект Норман Фостър съвместно с брата на премиера Сергей Станишев - Георгий Станишев, директор на Projects Ltd. Той от своя страна твърди, че "Черноморски градини" са екологично съобразни и нито един закон не е бил нарушен.

За жителите на Бяла и Обзор проблемът има други измерения. Те не протестират, защото още преди години са си продали земите – повече от 4 000 дка, на инвеститорите.

Някои от тях дори се надяват по-скоро да започне реализацията на проекта. Това е шанс за местните хора да продадат още терени и то на доста по-висока цена.

Всички, които искат да си почиват далеч от цивилизацията и да се насладят на природата, идват редовно на това място. До Карадере се стига през отбивката на магистралата Варна-Бургас, между Бяла и Горица.

По черен път се стига до плажа. Мястото граничи с плажните ивици на Шкорпиловци и Бяла.

Сега назрява опасността това място да бъде загубено завинаги, заедно с многочислени животински видове - видри, кълвачи, пеперуди, чучулиги и т.н.

За съжаление, много от крайбрежните зони вече са застроени. Природозащитниците изразяват надеждите си, че с огласяването на случая от българските и чуждите медии могат да постигнат ефект.

Карадере в снимки

Остава само да им стискаме палци и да се молим за оцеляването на девствените кътчета от българската природа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
0
 
! Отговори
Spiridon преди 15 години
Kara Dere si otiva tam ot kideto e dosil !!!
62
0
 
1
 
! Отговори
бай х. у. й. преди 15 години
много си глупав. лошопто е, че такива като тебе са много. Бг загина именно заради това отношение. няма "едно дере", няма "едно дърво", няма "един продажен политик и чиновник". всичко е важно. именно защото толкова време народдеца си вика "бее, едно дере - кво толкова", и мисли само с кво да натъпче тулума и да има и за пърцуца, именно затова продажни политици и мутри си правят квото си искат.
61
0
 
0
 
! Отговори
Пламен преди 15 години
Нека се строи!!! Всичките тези свинщини след нас поне ще има кой да ги чисти. Не е само "Кара дере" - и "Иракли", и Кранево, и Крапец... на кой където му се е досрало или дотежало там е оставил следа. Точно вие дето най много ревете "въх взеха ни плажа" точно вие оставате тия свинщини. Всяко лято ви е за последно сякаш, а след вас потоп.... Омръзнало ми да отида на море с малката а тя да разнася мизериите ви. Искам детето ми да играе на чист плаж, а не осеян с ниската култура на миризливи софета и други псевдо граждани!!!!
60
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Тя България загива вие се занимавате с едно дере
59
0
 
1
 
! Отговори
мрете гадове преди 15 години
Не е безкрайна тя ще свърши и тогава ще ми строите на Х*У*Я, майка ви да Е*б*а недодялана!!!
58
0
 
0
 
! Отговори
daysleeper преди 15 години
Ивайло ако се намерят личните данни на брата на серГей съм 100% сигурен, че ще се намерят услужливи хора, които да го вкарат в количка. Предлагам да се изровят личните данни и на останалите участници в този "Екопроект". Да им стъжним живота
57
0
 
0
 
! Отговори
ИВАЙЛО преди 15 години
НА ГЕЙ ШЕФА БРАТ МУ ИНВАЛИД НЕМА ЛИ КОЙ ДА ГО НАПРАВИ
56
0
 
0
 
! Отговори
Dessy преди 15 години
Бобби много си смешен със това "да *** в ада"-малко просташко звучи.ИНАЧЕ СИ ПРАВ.
55
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Англичаните са много уравновесени и практични хора, които уважават природата, чистотата и реда. Не виждам нищо притеснително в тези инвестиционни намерения.Същевременно очаквам сапунения мехур на родния черноморски туристически пакет да се спука със страшна сила................подозирам, че ще събаряме хотели и вили за да върнем предишния облик и детствените плажове по нашето крайбрежие!А в Англия и исици и зайци и всякакви животинки си имат и се разхождат свободно във фермите и парковете! Проверен факт!!!
54
0
 
0
 
! Отговори
do N 28 преди 15 години
a puk az obojavam takiva kato teb, deto az trqbva da pla6tam danuci za pensiqta na baba ti, i kato si doidete i po4nete da mi govorite ve4e s akcent, da vi smelq nadytite fizionomiiki ot boi da vi porazdera dypetata ot gimnastika
53
0
 
0
 
! Отговори
зелена преди 15 години
братът арх.станишев е преоктирал и незаконното селище край Варвара,заради което мичуринският кмет искаше да заличи природен парк Странджа. Тази грозотия още не е съборена поради липса на средства от общината!!! А пък Н.Фостър би трябвало да знае, че е оксиморон да строиш "еко-комплекс"( това,че има слънчеви панели не е достатъчно) като унищожаваш девствена природа! Но те в Англия една само дива лисица си имат...
52
0
 
0
 
! Отговори
31-ви преди 15 години
Къде съм казал, че гледам с пренебрежение на чистачките по улицата? Смятам себе си за един от малкото, които гледат да не им създават работа. Не говоря против труда на черноработника; и аз 10 г. съм дишал прахта като резач на мебели... Нека не смесваме физическия труд с лакейския - работника предпочита да изцапа ръцете си, а лакея да протегне ръчичка за подаяние. Ето такива кадри се търсят много по курортите, защото клиента им плаща вместо чорбаджията. За такива слуги говорех че хората не искат да стават, но все пак при някои мързела надделява унижението
51
0
 
1
 
! Отговори
бай х. у. й. преди 15 години
супер - сетиха се за еко-строителство. ама да бутнат бетона по Златните, и да строят там, а не да ***.бават и последните останки природа в тая смрадлива държавица. щото колкото и да е "еко", строителството си е строителство. 47-ми, много си прав - време е за пребити строители, запалени машини и тротил в строежите.
50
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
да, готено ни е на нас обикновените хора, които искаме да се откъснем за малко от бетонната джунгла, да си мъкнем палатките и тентите, и масичките и столовете, и всичко останало, само и само за малко да усетим спокойствието и красотата на българското черноморие. Само че на нас никои не ни прислугва, нямаме път до там и си трошим колите всеки път, нямаме ток и вода, и все пак имаме нещо, което останалите нямат - имаме си едно кътче, което обичаме и където се чувстваме свободни. Не ни го отнемайте!Нима няма достатъчно други ужасни хотели на вече застроени терени, които и без това започват да вървят назад, че точно там решиха да строят "еко" град??Ние може да сме малцинство, но и ние сме хора и си имаме права и за няс място под слънцето ИМА...поне това лято, за следващото вече едва ли ще се намери...
49
0
 
0
 
! Отговори
Bobby преди 15 години
И НА МЕНЕ МИ ПИСНА ОТ ВСИЧКО...НАИСТИНА ДОЙДЕ ВРЕМЕ ДА СЕ ЛЕЕ КРЪВ, ЩОМ НИЩО ДРУГО НЕ МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ...ВРЕМЕ Е ЗА ЕДНА ЕКО РЕВОЛЮЦИЯ (АКО МОГА ТАКА ДА СЕ ИЗРАЗЯ)...МНОГО МИСЛИХ КАКВО ДА КАЗА НА No.28 И ПОДОБНИТЕ МУ....НО НЯМАМ НЕРВИ ДА СЕ ЗАНИМАВАМ С ТАКИВА БЕЗМОЗЪЧНИ МЕКОТЕЛИ....ДА *** В АДА, КЪДЕТО ИМ Е МЯСТОТО!!!!!
48
0
 
0
 
! Отговори
Б-с преди 15 години
скрий се ве ***, бленуваш некви милиончета, ама и в твойто джобче семки и бонбончета
47
0
 
1
 
! Отговори
daysleeper преди 15 години
Така-а-а-а-а-а. Тъй като ми е писнало от врели некипели предлагам следния план за действие. Първо ореваваме орталъка - правят се сайтове, подават се молби петиции и т.н. А догодина, когато строителството започне, въпреки че най вероятно няма да е разрешено и ще е осъдено от всичко и от всеки, на когото му пука за тази страна (не държава), да поставим постове на Карадере. И при първия появил се багер всеки да грабне по една гьостерица и по един коктейл *** и да ги почваме наред. Първо багериста, багера и всяка друга едра строителна техника и всеки представител на строителна фирма, който дръзне да се появи там. После офисите на всички агенци и агенцийки за недвижими имоти, които се осмелят да предложат за продан част от "еко" селището. Време е да се лее кръв. Тези *** показаха, че от друго не разбират. Бтв сериозен съм. Крайно време е да се организираме.
46
0
 
1
 
! Отговори
Сани преди 15 години
Там се почувствах отново себе си, а бях забравила коя съм. Там отново усетих трепета на зараждаща се любов. Там отново бях малко дете. Карадере е рай...
45
0
 
0
 
! Отговори
Ели преди 15 години
..ходих на за пръв път. Там за пръв път палих огън на плажа и за пръв път плувах. Там за пръв път наистина усетих магията на гайдата, пееща под ясното нощно небе.Карадере е рай.
44
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
"I ask myself whether Norman Foster really knows what he's getting himself in to," said Todor Karastoyanov, a musician and protester against the project who frequents the beach and married his wife, Boriana, there last summer."We want to try to stop him from making the biggest mistake of his career by building here, because it's immoral and he might not know that."Biliana Voutchkova, a concert violinist holidaying on Karadere beach with her family, as she has done since her childhood, said: "This has been a magnet for those wishing to spend time away from civilisation and to enjoy nature, but soon it will be lost forever and we'll only realise the consequences once it's too late." Dimiter Georgiev, an ornithologist from nearby Varna, said the habitats of numerous species would be "directly disturbed and destroyed by this construction", including those of otters, butterflies, woodpeckers, honey buzzards, lesser spotted eagles and red-backed shrikes. "We know from experience that these species don't move elsewhere, they just disappear," he said, citing the demise of several species of lark, shrike and bunting in areas given over to resort developments."We're not against mass tourism but it should be planned in a proper way, with areas set aside for wildlife to breed. But the problem is so much of the coastal areas have been developed, there's now hardly any space left, which means the ecosystem's resilience is greatly weakened, so any new site does not have the moral right to call itself 'eco'."