Карадере си отива

4000 дка луксозно "екоселище" ще ликвидира дивия къмпинг в Североизточна България
21 юли 2008 11:00,
124
Карадере си отива
Снимка: Булфото

Карадере в снимки

Без съмнение грандиозните авангардни архитектурни проекти на Норман Фостър будят интереса на хората с оригиналните си решения и визуализации.

Изложбата на 12.12.2007 г. на един от най-успешните съвременни архитекти явно беше прелюдията от българска страна към прекарването на проект на “Фостър и Партньори” за създаването на екологично селище край Черно море, което ще бъде зона, свободна от парникови емисии и автомобили.

В него още тогава се твърдеше, че ще бъде запазен съществуващият релеф и растителност и ще бъде осигурена допълнителна енергия за нуждите му, която ще се произвежда от биомаса.

Неслучайно на тази изложба в НГЧИ участваха арх. Георгий Станишев, както и брат му - министър-председателят Сергей Станишев.

Само преди дни във в. “Гардиън” излезе статията на Кейт Конъли, която разкрива плановете на Фостър да построи луксозно селище “Черноморски градини”, което ще ликвидира дивия къмпинг “Карадере” в Североизточна България.

В представянето си пред медиите Фостър винаги е твърдял, че основната философия, която е залегнала в работата му, е чувствителността към околната среда.

Това на практика се оказва една добре обмисляна в дългосрочен план ПР стратегия. Всъщност се планира уникални природни кътчета в България да бъдат превърнати в „атрактивни места за отдих и забавление”.

Група български еколози, подкрепени от много артисти и хора, които всяко лято си правят къмпинг на Карадере, се вбесени от решението, районът да се превърне в луксозно селище за 1 млрд. евро.

То ще включва пет миниградчета, издигнати върху хълмовете, изкуствени езера, пристан за яхти и обширна свободна зона.

В статията на “Гардиън” се казва, че ще бъде разрушена последната останала девствена пясъчна ивица по българското Черноморие, което ще има опустошителен ефект и върху богатото биологично многообразие.

Мястото попада в европейската програма за защитени зони "Натура 2000".

Няма прокарано законодателство от българското правителство, забраняващо строежите в подобни райони. Това позволи на инвеститорите да застрояват крайбрежието безпрепятствено.

Едва ли има вече пространство по брега, което да не е засегнато от свръхзастроените курорти. Местните хора често не могат да стигнат до плажовете, които са охранявани от пазачи.

Инвеститори от различни държави проявяват интерес към проекта. Еколозите са на мнение, че този курорт ще нанесе непоправими вреди на природното многообразие.

Селищата ще унищожат непокътнати дъбови гори, а нашествието на хиляди хора, както и прокарването на нови пътища, ще нарушат един от основните миграционни маршрути за милиони птици в Европа - Via pontica.

Природозащитниците планират да направят палатков лагер и серия от концерти в знак на протест срещу неморалното строителство.

ПГ на ДСБ поиска премиерът Сергей Станишев да бъде поканен в парламента, за да обясни дали има конфликт на интереси във връзка с построяването на жилищния и ваканционен комплекс "Блек сий гардънс".

Проектът е на английския архитект Норман Фостър съвместно с брата на премиера Сергей Станишев - Георгий Станишев, директор на Projects Ltd. Той от своя страна твърди, че "Черноморски градини" са екологично съобразни и нито един закон не е бил нарушен.

За жителите на Бяла и Обзор проблемът има други измерения. Те не протестират, защото още преди години са си продали земите – повече от 4 000 дка, на инвеститорите.

Някои от тях дори се надяват по-скоро да започне реализацията на проекта. Това е шанс за местните хора да продадат още терени и то на доста по-висока цена.

Всички, които искат да си почиват далеч от цивилизацията и да се насладят на природата, идват редовно на това място. До Карадере се стига през отбивката на магистралата Варна-Бургас, между Бяла и Горица.

По черен път се стига до плажа. Мястото граничи с плажните ивици на Шкорпиловци и Бяла.

Сега назрява опасността това място да бъде загубено завинаги, заедно с многочислени животински видове - видри, кълвачи, пеперуди, чучулиги и т.н.

За съжаление, много от крайбрежните зони вече са застроени. Природозащитниците изразяват надеждите си, че с огласяването на случая от българските и чуждите медии могат да постигнат ефект.

Карадере в снимки

Остава само да им стискаме палци и да се молим за оцеляването на девствените кътчета от българската природа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Щом Георгий е намесен, протекцията ще бъде на държавно и правителствено ниво.Така че, драги природозъщитници и любители на девствената природа,безсилни сте,както никога до сега . Не ви остава нищо друго, поне направете снимки, за да ви останат спомен за последното незастроено място по Черноморието.
2
0
 
1
 
! Отговори
Ники преди 15 години
Всички до стената......
1
0
 
0
 
! Отговори
боздугана преди 15 години
Тя България си отива тези плачат за някакво си дере