Жълтият сняг всъщност бил отровен, а и не бил от Сахара

Румънски учени са открили в него опасни тежки метали
12 мар 2010 07:02,
142
Жълтият сняг всъщност бил отровен, а и не бил от Сахара
Снимка: БГНЕС

Жълтеникавият сняг, които се изсипа над България, а и в части от Южна Румъния, е съдържал тежки метали.

Това твърди румънският вестник "Адевърул", като се позовава на изследвания на метеоролози и медици.

У нас обаче синоптиците обявиха, че жълтият цвят в снега се дължи на пясъчни примеси, донесени от Сахара.

Още по темата

Румънските метеоролози отхвърлят това предположение. Изследваниятя им показали, че червеникавият прах съдържа мед, желязо, цинк, хром, олово, никел, арсен и кадмий - тежки метали, които обичайно се намират в почвата.

"Нашите карти не показват никаква връзка на явлението с Африка", категоричен е Йон Паун от Центъра по метеорология в Букурещ. Той обаче не се ангажира с мнение откъде са се появили тежките метали в снега.

Медиците на северната ни съседка обръщат внимание, че опасност представлява не само съставът на праха, но и големината на частиците. При вдишване те попадат директно в дробовете и ги увреждат, твърдят те.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Жъргият дъжд е репетиция за златния дъжд от еврокинти, който ни е приготвил финансовия министър. Няма да може да си измиете колите от евра.:)
85
0
 
3
 
! Отговори
петров преди 14 години
Кога пък затворихме БАН ?
84
0
 
10
 
! Отговори
петров преди 14 години
Абе, няколко нощи преди снега прикапа дъжд. На сутринта колата ми беше като лисица. Според мен е възможно това да са африкански прахоляци, а както писа и 88 дишането на какъвто и да е прахоляк едва ли е полезно и се препоръчва.
83
9
 
4
 
! Отговори
ртр преди 14 години
като изгонихме наще учени и затворихме бан ще се наложи да вярваме на румънските
82
0
 
8
 
! Отговори
учуден преди 14 години
Па какво може да ни уплаши,то не бе жизнеутвърждаващ радиационен дъжд,"наторени" марули,здравословно обгазяване,без смог не можем да минем и час-зле се отразява на дишането....и т.н.С наличната "профилактика" и "редовните" прегледи при дпитата,очакваната забрана на тютюна,чистите храни,които можем да си позволим с големите си заплати и пенсии,какво ни е?
81
5
 
14
 
! Отговори
baykolu преди 14 години
Прочетох я...и нищо тревожно не видях в нея! Нямам нужда някакви измислени румински учени да ми казват, че в пясъка се съдържа желязо! Нито пък имам нужда някой да ми напомня, че вдишването на пясъчни (кварцови) частички е опасно! Това е всеизвестен факт, и децата знаят, че това води до силикоза. Затова и не си заврам главата в снега, не го гълтам, не го вдишвам, не го ям, още по малко пък жълтия! :) И това според мен е достатъчно, за да не се психясвам от нещо, което се случва всяка година!
80
1
 
10
 
! Отговори
бг преди 14 години
ами те и "метреолозите" ни са с чинове в милицията - вие какво искате? гласност и демокрация - желю пундата :)
79
0
 
26
 
! Отговори
ромският Брад Пит преди 14 години
Най-убичъми тежките метали, бате. А тука гледами бая има - мед, джилязо, цинк, хром, улову, никил... Значи ши чаками снига да са стОпи, и после ша обирами джилязото дето устанълу
78
0
 
5
 
! Отговори
ld преди 14 години
mnogo ste zle nqkoi tuka- nqkoi vi pusne vydichkata i vednaga zahapvate ;) bas lovq che ako boiko utre izleze i kaje che praha e polezen she povqrvate i she trygnete da go sybirate :) ama che ste prosti povecheto hahaha do redakciqta-vzemete si opravete saita po polovin chas zarejda edna stranica :)
77
4
 
5
 
! Отговори
еди кой си преди 14 години
по-добре чети внимателно статията, вместо да пишеш нови. от сахара или не, важното е, че са направили тревожно откритие
76
5
 
6
 
! Отговори
ДР.М преди 14 години
Не е от Иран нито от Сахара нещасник.Такъв вятър няма в момента.Каквото и да е идва от Русия.
75
5
 
7
 
! Отговори
Шепот от Отвъдното преди 14 години
След време ще бъде разкрито, че жълтият прах се носи от Иран и е силно радиоактивен , тъй като е продукт от ядрена реакция при изпитанието на нова Иранска бомба.Обикновено се оказва верно.
74
3
 
3
 
! Отговори
Метеоролог преди 14 години
не е риба плувай плувай ! А като знам колко още пъти са съобщавали за "сахарски дъжд"
73
0
 
8
 
! Отговори
Ляпчеви преди 14 години
Пак ни излъъгаха, че жълтия сняг е част от Американската Мечта.
72
0
 
6
 
! Отговори
jiko преди 14 години
nisto ne vredi na chalga-mutantite, naprotiv kolkoto po-tejki metalite, toko po-dobre im se otraziava
71
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
защо им е на румънците да публикуват таези материяли.нима при тях не засягат правителството си.или както винаги пак някой иска оставката на примиера от вън .като не е станишев сега са румънците.ние все сме си чисти.
70
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Има още неразтопен жълт сняг-да вземат проба и да я изследват, само дали ще кажат истнината ако излезе,че е токсичен.Тогава идва въпросът къде се мотат цяла сед?!
69
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
а ако бойко каже ,че не е истина какво ще кажеш???ако бойко каже ,че станишев го е докарал за да бутне правителството и на това ще повярваш.ако ти кажат да духаш супата ще я духаш още 4г.ако ти кажат ,че дянков не може да събере и половината пари спрямо 2008г ти ще кажеш ,че не евярно.когато ти вдигат парното газта,тока, здравната ти ще мълчиш защото така каза бойко.търпи това ти остава.
68
3
 
7
 
! Отговори
румънски паун преди 14 години
А, ако румънците ви кажат, че сте *** *** ще им повярвате ли? Не?!А, би трябвало.
67
4
 
8
 
! Отговори
baykolu преди 14 години
Не е нужно човек да е професор, за да приеме, че нещо което се е случвало стотици хиляди пъти, пак се е случило. Обяснението на Минчо Празников ми дава задоволително обяснение на жълтия сняг. Докато в обяснението си, румънците не се ангажирали да кажат, от къде аджеба се е взел този прах в снега. На какво, ти предлагаш, да им повярвам?! Че някъде по света се е случила някаква огромна катастрофа, която е изпратила в атмосферата едни огромни количества тежки метали, и всичко е останало скрито покрито?! Никой не разбрал, никой не е чул, никой не е видял и никъде не е изтекла дори трохичка информация?! Съжалявам, но не ми се вярва в подобни дивотии! Дори и за Чернобил, когото всички така активно намесват имаше информация! Вярно е, че вредите на които бяхме подложени, бяха скрити от тогавашните управляващи, но самият факт, че централата избухна не можа да остане скрит! Иначе, прав си, че нашите институции, може би трябваше да вземат по една проба и да установят състава на това жълто оцветяване, ей така, просто за успокоение на гражданите. Но така или иначе не са го направили! Пропуск! Това не означава обаче, че има някакъв световен заговор, целящ да ни унищожи и какви ли не други подобни глупости!