Ще се изплати ли тол системата за една година?

Ако предлагаме висока цена, трафикът може да ни заобиколи
13 окт 2017 21:17, Екип на Bloomberg
24
Ще се изплати ли тол системата за една година?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Преди да се отворят ценовите оферти, бяха предвидени 200 млн. за тол система. Но тя ще струва с 50 млн.лв по-малко, което е добре за бюджета на държавата и за данъкоплатците. Това коментира Веселин Грозданов от Клъстър "Зелен транспорт" в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

На въпроса дали при 20 ст. средна цена за километър ще се изплати тол системата за една година, Грозданов посочи, че е нужна диверсификация.

По думите му има значение дали автомобилът е лекотоварен или тежкотоварен, кога е произведен и т.н

„Щом ще изграждаме толкова модерна тол система чрез сателитно позициониране, тя би могла да следи и какъв е трафикът. В определени часове да се стимулира преминаването през републиканската пътна мрежа, а в часове с пиков период на използване, да се повишава цената, за да се намали трафика“.

Според него другият важен въпрос е какъв ще бъде трафикът.

„Предполага се, че ще събираме средства между 800млн. и 1 млрд. лв на година. Но тази система има и много разходи, които трябва да се изплащат всяка година за поддръжката ѝ. Предвижда се и за 2 години да се изплати, и за 3, а сега има предположения и за 1 година“.

Той обясни, че ако сложим много висока цена за преминаване през нашите пътища и не предлагаме достатъчно качество, трафикът може да ни заобиколи и да оставим местния бизнес да изплаща тази система.

„ЕС казва, че трябва да се изгради в цяла Европа единна система за таксуване. В момента из цяла Европа са различни системите, с различни бордови устройства и различно отчитане“.

Грозданов допълни, че в Западна Европа системите са по-модерни, отколкото в Източна Европа.

„Питаме се дали имаме нужда от такава модерна система, при положение, че нашите съседи – сърби, хървати – са на бариерен принцип чрез билет. Но пък сме част от ЕС, трябва ли да внедряваме система, която после да се налага да я модернизираме?“. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
13 преди 6 години
ИМАМ ЧУВСТВОТО, ЧЕ СТЕ ***!!!ТОЛ СИСТЕМАТА НЕ ВАЖИ ЗА БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ!!!ОСТАВАТЕ СИ С ВИНЕТКИТЕ, КОИТО ЩЕ МОЖЕТЕ И ОНЛАЙН ДА СИ КУПУВАТЕ!!!ТАЗИ СИСТЕМА Е ЗА ТРАНЗИТНО ПРЕМИНАВАЩИЯТ ТРАФИК ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ! ЧЕТЕТЕ МАЛКО ПОВЕЧЕ И....ПОВЕЧЕ СЛУШАЙТЕ!!!
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
SCHTE SE KACHIM NA MAGARETA I PO CHERNIOT PYT DOTAM Q DOKARAXME
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
TOL SISTEMATA Q SE IZPLATILA Q NE.NO VAJNOTO E CHE SCHTE SE NAPLATI NA GERB I SIE
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баце ко ни ни изпише грешна карта още веднъж тия будали ще ги измета аман от измамници.булсатком
17
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
20 ст. на км означава поскъпване ва транспортните услуги с 30-40 % познайте от първи път какво става с цените на всичко и после с инфлацията. Но в името на това още 1 милиард годишно да се усвоява от Прасчо ..ще го поемете къде ще идете и ура ще викате
16
1
 
11
 
! Отговори
Толерастия преди 6 години
Бе тоя какви безумици словоблудства?! Що сте му дали ефир?! Как 20ст на километър?! При разход от 30л/100км на един ТИР при 2лв. литър дизел, камиона харчи 60лв за 100км, а тоя иска да вземе още 20лв за това разстояние. Незнам как го мислят, ама да вдигнете разходите на транспорта с още 1/3 дали няма да се отрази на абсолютно всички сфери на икономиката, понеже транспорта е в основата на всичко? Ха, честито, братя, ПП ГРОБ отново го постигна...
15
2
 
4
 
! Отговори
лАПнИ преди 6 години
Пончо,това е за товарните автомобили. Ти си караш с винетки за 97 лв. Или 120. 200.300...колкото е за година.
14
3
 
9
 
! Отговори
Пончо преди 6 години
Чакайте ся колеги, тоя нещо май го апе ***, значи аз да отида до София примерно ще ми излене 24 лв по тая сметка :D че то сега да взимам седмична винетка за всяко излизане ще ми е едва ли не безплатно сравнение със това, или тоя нещо не знае къде се намира или има неква грешка, то ако е така,пала казана и го засилвам в парламента и да се оправят, тия хора нормални ли са бе, кръв ли искат да се лее в държавата вече, щото хората са със швейцарски заплати.
13
2
 
8
 
! Отговори
Дърт шъпляк преди 6 години
Ако от сърбите ше зимаме терк, по-добре да зимаме пистолета и у нужника!!!!!
12
0
 
17
 
! Отговори
Anon преди 6 години
Големи разходи??? Системата няма почти никакви разходи.... този *** защо и кой го е пуснал да говори?
11
0
 
11
 
! Отговори
Reptile преди 6 години
Напълно ***. Ако няма точна статистика и математически модел, какво поръчаме, с какви параметри и ЗАЩО!?
10
6
 
13
 
! Отговори
софиянец преди 6 години
нали помните преди няколко седмици как тиквата лапна френската макронова чурка, е това е втора серия подготвена още от неговият баща и ментор симеон 800 дни мдридският шмекер, те така, сега плащайте умници, това, че ще останете без работа ме радва най-истински, като ви гледах с гроб календарчета, кибритчета, запалки и т.н. честито на тъпата рая, дето мразеше комунистите и обичаше пазарният фундаментализъм бидейки наемен роб...
9
2
 
14
 
! Отговори
софиянец преди 6 години
като разгледате този "Специалист" къде работи и какъв го играе, ведбага ще ви отворя, че това е поредният *** теоретик, който хвърля условно задължителни параметри... за пример в братска Белгия си избиха много по-малкото пари за отрицателно време - познайте защо - Вие плащате - за кефа на тиквените гробари. Да не говоря, че Специалста препоръчва в статията да се пренасочвал трафика към първокласната пътна мрежа на моменти - аланкоооглу, толл=магистрали, *** жалък...
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тол системата да не стане като ония де отговарят за културата из общините че искам да ги питам какви културни мероприятия проведоха музикални освен един фест и няколко измислени партита по кварталите а другото къдее
7
1
 
12
 
! Отговори
Циганин преди 6 години
Пътувах от Барселона за Марсили за ЕП в 2016 и май платих към 70 евро за пътя ,но пътя беше супер ,това при нас не е магистрала.
6
0
 
14
 
! Отговори
Циганин преди 6 години
Само в трети страни иинвестиция се изплаща за една година .
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоз откъде го извадиха.Що за експерт е.Какво и къде и защо е учил.Не става и за зидаромазач.
4
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предполага се, че ще събираме средства между 800млн. и 1 млрд. лв на година. Но тази система има и много разходи, които трябва да се изплащат всяка година за поддръжката ѝ."Тоест, ще изкарваме 1 милиард лева и ще плащаме 1 милиард за поддръжка. Смях. И тогава защо ни е тази система? :))) Да се въртят едни пари? ТОЛ система не виждам как може да струва повече от 5-10 милиона лева. И годишно от тази сума 15-20% за поддръжка. Освен ако не планират ТОЛ и за козите пътечки из Рила.
3
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гласувахте ли за Тиквата?????Да не съм ви чул да пискате!100 кожи да ви съдерат, дано!!
2
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кога бил произведен автомобила? Това сериозно ли? А колко тежи тъщата на шофьора...