Загубите от африканската чума: Над 1 млрд. лева!

Само ДДС-то, което няма да влезе в бюджета е 400 млн. лв.
5 авг 2019 21:45,
25

Все повече места у нас падат под заразата от африканска чума по свинете. Най-засегната се оказа до сега Северна България, където няколко индустриални свинекомплекса трябваше да се разделят с животните си.

Наличието на чума пък налага премахването на прасетата и от домашните стопанства. Всичко това пък доведе и до много протести на различни места в страната, а много хора изразиха и съмненията си в наличието на заразата.

Народният представител от ВМРО Александър Сабанов коментира пред водещия на "Денят ON AIR" Николай Кръстев, че е алармирал за потенциалната опасност от разпространението на африканската чума още преди две години, но предложените от него законопроекти и действия не са били изпълнени.

По думите му сега заразата ще причини огромни щети, защото ще трябва да се изплатят обезщетенията на свинекомплексите, но има и други загуби, които ще бъдат регистрирани.

"Над милиард лева ще бъде загубата за икономиката на държавата. От там ДДС-то, което няма да влезе е над 400 милиона, между 20-40 хиляди души работят в сектора - всички те ще отидат на гърба на държавата. Отделно има свързани с този бизнес други производства", обясни Сабанов пред Bulgaria ON AIR.

Депутатът от ВМРО подчерта още, че мерките срещу африканската чума, които държавата е предприела, са адекватни, защото такива се взимат във всички страни, където се появи заразата, а те по думите му са 23 в цял свят.

"Въпреки че някои хора не ги разбират и ще има атаки разбира се. Винаги ще има някои хора, които ще опонират", допълни той.

Александър Сабанов коментира още, че 300 лева за прасе, колкото е евентуалното обезщетение, което в свинекомплексите ще получат, е добра цена.

По думите му обаче трябва да се мисли и за обикновените хора, които гледат по едно или две животни за лична консумация, също да бъдат обезщетени.

"Призовах министър-председателя и министър Горанов като министър на финансите, да се вземе решение, да се видят какви ще са загубите за бюджета, но все пак тези хора и те да бъдат обезщетени, въпреки че не са регистрирали своите животни. Това вече ще бъде решение на Министерския съвет", заяви депутатът.

Александър Сабанов каза, че няма как някой да каже със сигурност как е влязла чумата у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Йори преди 4 години
Добре, де. Тоя, дето отглежда 🐷, получава 300 лв. (те от въздуха падат, не идват от нашия джоб). А тия, дето го разфасоват, превозват, продават, готвят и прочие - те какво получават? Купуват от чужбина или просто пускат кепенците?
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
300 лева на прасе за свинекомплексите и 300 лева на домакинство с 5 прасета (по 60 лева на прасе), които трябва да се използват за дезинфекция. Така ли ГЕРБ разпределя парите?
20
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо ще купим още 8 самолетаНе не 8Още 16 самолета ще купимСамо за 4,4 милиарда лева
19
1
 
9
 
! Отговори
Висша математика преди 4 години
1 мрдд. делено на 500лв. бройка на прасе = 2 млн. прасета... Къде ги заровихте?? В газовите камери на Хитлер ли ги избихте???
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С F-16 ще довършат и останалите Прасета и останалите Хора в Бг, чакайте.
17
3
 
5
 
! Отговори
aз съм прост преди 4 години
А, оставка ще има ли?
16
4
 
17
 
! Отговори
Парола Винету преди 4 години
Ганьовата администрация е толкова тромава и непукистка че и нас да изтрепят няма да реагира.Вече се Чудя тука наистина има ли някаква държава?БезхабериеиБездарност.
15
4
 
21
 
! Отговори
Ха ха преди 4 години
Чувам доста пъргаво са организирали ВНОС на свинско месо . Отбрани на партията хора . И цената на свинското скачала с 50% . Много бързо се ориентираха любимите на власта бизнесмени .Все едно са го очаквали и отдавна са се подготвили .Държавата губи , ама бизнеса на ГЕРБавите послушници ПИЧЕЛИ .
14
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 13Освен и ние да легнем и да умрем така ще има по-малко метан в атмосферата и жизнено пространство за примитивите от третия свят, множащи се в геометрична прогресия?
13
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това с прасетата има и добра страна. По-малко метан в атмосферата
12
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1 млрд лева знаеш ли кога, мафията продължава да точи колкото се може повече. Сега ще плачат са евро фондове и 75% ще ги присвоят. На всички вече ни е известна схемата
11
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Десито е много успешен министър.
10
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не разбирам защо трябва да се обезщетяват свинекомплексите? Защо не са се застраховали?Парите трябва да се дадат за въоръжение и да се унищожи източникът на проблемите - Фашиска Просия.
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи Цветан Василев ни е струвал колкото 4 епидемии от чума?Или 5...?
8
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Следващя ход на мутрата ще е да тегли нов заем или вдик=гане на данъци и налози за да се покрие герберската некадърност.
7
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко е прав чумата е пренесена от влашките туристи,да не забравяме ,че болестта върлува в Румъния от година и бе въпрос на време да се прехвърли и у нас!И точно в разгара на туристическия сезон ,когато хиляди румънци всекидневно ни атакуват от североизток!
6
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това червените кандидат губещи кметове ли са+ или да -
5
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавата се тресе, обаче боковистите не мърдат
4
3
 
30
 
! Отговори
Цоциал преди 4 години
Чудесно, време за нови заеми. Обезщетение за свинекомплексите, за безработните... МВФ и Световната банка щастливо протриват ръце. Тъкмо в заема ще включим и летящите американски тенекии.
3
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Загубите са ясни, дайте да видим колко е печалбата и за кого?