В леденото море: Приятели моржуват на бургаския плаж от години

Една и съща е температурата на въздуха и водата - около 6 градуса
22 фев 2021 17:15, Анисия Иванова
15

Приятели моржуват на бургаския плаж от години. Сред тях има музикант, архитект, лекар, бизнесмен. Обединява ги любовта към морето и предизвикателството да плуваш в ледени води, което за тях се е превърнало в ритуал.

Денят на групата за моржуване започва малко след разсъмване с разходка край зимното море. След това влизат в морето всеки ден, дори когато навън градусите са под нулата.

Една и съща е температурата на въздуха  и водата, около 6 градуса - това показва термометърът. Някои от тях го правят вече повече от 15 години. Като музикантът Васил Сотиров. "Моржуването  е една опасна близост до природата и получаваш удовлетворение от кондицията, в която се чувстваш", казва Сотиров.

"Всеки може, стига да се започне навреме, от лятото и така всеки ден, организмът има това свойство да се пренастройва", смята Георги Шивачев.

Бургаските моржове ще си регистрират сдружение по примера на много европейски градове и искат от местната управа да им позволи да си сложат фургон извън концесията на плажа.

Радостин моржува отскоро и засега няма намерение да се отказва.

"Втора година вече плувам - понеже обичам морето, всеки ден си влизам", обясни той.

"През целия ден си зареден с енергия, невероятно усещане няма как да се опише трябва, трябва да го почувствате! Почувствайте го и вие, влезте, изкъпете се, не  е толкова страшно", приканва бизнесменът Димитър.  

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
аз мисля , че понеже всичко ще поскъпва , ток , вода и ни пробутват тука ледено моржуване
12
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 12Знаеш ли какъв ти е пробема, Иване? Мисля, че през комунизма си живял някъде в дълбоката и мрачна провинция, беден и мизерен и сега си мислиш, че голяма работа! Тиходиш в гръцките чукари, леле ти си бил голяма работа
11
6
 
2
 
! Отговори
иван бурканов-голф преди 3 години
Аз пък ходя да моржувам в Гърция, защото там е безплатно. Има и шезлонги и маси и водата е бистра като стъкло, защото там не изливат канализацията и т.н.
10
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това което правят е много полезно.
9
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С маски ли плуват?
8
3
 
7
 
! Отговори
вово преди 3 години
Преди години в началото на Юни при температура на водата от 12-13 плувах около един час и нещо. На другата сутрин така ме резна дикопатията, че горе долу една седмица си лежах в кревата! Освен това мисля, че хора с високо кръвно не трябва да влизат и плуват в студени води!
7
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все тая ,времето им отдавна е минало.
6
3
 
4
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 3 години
Не виждам гайди, байраци и тъпани.Значи не са юнаци.
5
5
 
4
 
! Отговори
Saki преди 3 години
то няма лошо, но навсякъде само възрастни пенсионери. Правят това ,правят онова. Но липсват млади хора. Къде са младите,защо няма млади хора,а навсякъде старци ?
4
3
 
2
 
! Отговори
бай Даньо преди 3 години
Голям купон е морето при тези температури . Усещането е не да ти е студено а те болят кокалите ... при 2-3 градуса температура . Процедурата беше влизаш като стрела излизаш като куршум . Във Варна беше още по добре защото има едно място минерална вода топла на самия плаж ( локвата) и като ти замръзната топузите в морето бързаш да ги размразиш в локвата. Ефекта на бърза смяна студено -топло е добър масаж.
3
3
 
18
 
! Отговори
морски преди 3 години
Само поздравления за тези хора . Така си каляват тялото и душата !!!!
2
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще вляза другия път, веднъж влязох на морето във Варна малко над кокалчетата да ме залеят вълните след 2 вълни излязох набързо и вазирах със 200 да си топя краката във гореща вода със морска сол, Ай сиктир бе, хората са измислили огъня за де са топлят.
1
12
 
1
 
! Отговори
Асан преди 3 години
Вий не сте живели, докат не сте плували у кофите.