Намериха икона, открадната от манастир край Търново

Светинята е на над 200 години, как е била открита?
103

Над 200-годишна икона е открита случайно в интернет, където била обявена за продажба.

Тя е била открадната преди 25 г. от Средновековния манастир "Св. Архангел Михаил" край Търново. Старинната икона с лика на Св. Йоан Предтеча била върната в обителта точно на празника на светеца на 23 септември тази година.

Манастирът "Св. Архангел Михаил" в Дебелец е създаден през 1070 година, по време на византийското владичество, а по-късно става един от царските манастири на Асеневци, предаде Bulgaria ON AIR.

Преди 2 години игумен става йеросхимонах Димитрий Зографски, живял 12 години в Атон. Той заварва обителта потънала в руини, но за кратко с дарения обновява църквата и манастира. От иконостаса обаче липсват ценни икони.

"В 1997 година не само в манастира, но и в Търновска област, една вълна има на хора, които разбиват църквите, за да продават тези икони в Европа! Значи, през нощта е разбита църквата и доста икони са изчезнали, включително и тази икона на Св. Йоан Предтеча. Тази икона всъщност никой не знаеше къде е", обясни Димитрий Зографски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още по темата: дебелец
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
1
 
! Отговори
Бърза помощ преди 2 години
Идваме с полицията да ви приберем. Вие сте опасни перверзници!
25
2
 
1
 
! Отговори
ОВЕНил преди 2 години
До ОвцилКато си овца - то е за цял живот.
24
0
 
2
 
! Отговори
Дедо Поп преди 2 години
Чада Мои! (е - едно чадо недоклатено, на деди Поп изкллесячето)Молете се на Дедова Ми. Може и на иконата на баба си! Щото като ти влазя, много зор ще видиш. И ще се радваш безмерно! Да го кажеш на госпожата. Да ти се зарадва и Тя! Ти гледаш ли 7/8 ТВ-то? Щото по акъл малко мязаш на Славчу. (Той се сбърка, да не дава Господ). Може да се кланяш на Моамет и да си джаскаш челото у паважа. То си е твоя работа, но гледай да можеш барем да приказваш като човек!
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен38... ТИ вярваш само в Ленин, Сталин, Хитлер и други такива. Много богове имаш бре!
22
1
 
2
 
! Отговори
до 18/32 преди 2 години
Бръкнах ли ти там де слънце не огрява :)винаги ще ви мачкам фалфиви човечета :)вие докарахте народа до просяшка тояга-но той ще стане-а вие по зле ще ставате ,целите сте в фалш!
21
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до18 (29)Ти си страшно запознат ! Това Пинокио ли ти го каза? Лютфито? Или си сънувал нещо заради веселите гъбки? Верно ли?! Признай си!
20
3
 
3
 
! Отговори
до18 преди 2 години
повръща ми се от вас високо извесените християниЗнаеш ли че на 24 дек. не е роден Христос? Той е роден някъде м/у април и октомври ,но знаеш ли божии човече защо тази дата е избрана?Ще ти кажа-защото езичниците празнуват порастването на деня ,почитайки своя бог слънцето.И така по лесно езичниците биват по- кръстени - ама откраднали били иконата,ква икона хората няма кво да ядът,такава гладна простотия настана,та чак се гнуса от много набожни фалшиви хора
19
3
 
1
 
! Отговори
Пинокио преди 2 години
АЗ ще ви нарисувам на икони Радев и Кypнела! И всеки ще е задължен да си ги забоде по всички стаи!
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПаствоТи си ***.
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно сайта толерира крадеца. Веднага трие коментари, които не го оневиняват. Това по заповед на собственика на сайта ли е? Или собственикът е откраднал иконата? Има и такива наглеци, разбира се. Собственикът на сайта би ли могъл да е такъв извратенец?
16
1
 
3
 
! Отговори
лУй 14 преди 2 години
За крадеца само лYй на 25 см.
15
1
 
5
 
! Отговори
Стоко преди 2 години
Нарича се Присовски манастир, много история има на това място. Намира се много близо до крепоста Хмела, която е използвана от траките и бива повторно издигната през средновековието, с цел да брани подстъпите към проходите. Манастирът е бил разрушаван няколко пъти още по времето на Първото и Второ търновски възстания. Тъжен факт е, че след Освобождението църковната дейност там, против всякаква логика, силно замира.
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Роден за цар. Роден си за овчар, но още не го знаеш. Като гледам, как още плямпаш за "чекмеджета", явно още взривяваш влакове.
13
6
 
2
 
! Отговори
Роден за цар преди 2 години
Цар на България ме направете и за проблемите си забравете ! ЗАЩОТО НЯМА ДА ГИ ИМАТЕ ! Аз като магьосник, мога да правям животите на хората, но първо моят живот трябва да се оправи, трябва да стана цар на България ! ЦАР НА БЪЛГАРИЯ МЕ НАПРАВЕТЕ И ЗА ПРОБЛЕМИТЕ СИ ЗАБРАВЕТЕ !!!Бъдете умни и да не сте алчни хора ! Трябва оправия !
12
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Действително ли има толкова сбъркан народ?! Да краде от църква! Това най-вероятно ще му коства живота или ще живее като куче. А неноормалника, който пише тъпотии от сорта на "В Банкя до шкафчето ?" и "голяма работа -човека няма пари,краде да са наяде" явно е много зле говедцето. Лошото е, че няма и да се оправи.
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Господи Исусе Христе, Сине Божи, помилуй нас грешните. Амин
10
3
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
САМО СЛАБО УМЕН МОЖЕ ДА ОТРЕЧЕ СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА БОГ, ЗАЩОТО ТОЙ ОТРИЧА СОБСТВЕНОТО СИ СЪЩЕСТВУВАНЕ! ЕЙ ТАКА ОТ НИЩОТО СЕ Е СЪЗДАЛ ТОЗИ СВРЪХ СЛОЖЕН СВЯТ! НО В ЦЯЛАТА БИБЛИЯ МОЖЕ ДА СЕ ОКАЖЕ, ЧЕ ИМА САМО 1 ВЯРНО НЕЩО И ТО Е , ЧЕ ИМА БОГ И ТОЛКОЗ, А ОСТАНАЛОТО ДА Е ЧИСТА ЕРЕС!
9
3
 
8
 
! Отговори
До 10 преди 2 години
А джамията докарва хората до приматско мислене
8
4
 
4
 
! Отговори
До 10 преди 2 години
А ислямисткото е свързано единствено с Мехмед Агджа.
7
2
 
3
 
! Отговори
6игрек преди 2 години
До Горчиви изводиПреди 200 г е нямало интернет и сегашното познание/насоки. Всеки автор вижда в по собствен начон светците. Дали има крила или няма, няма значение. Важна е посоката на мисълта: като видиш иконата и да преоткриеш собствените си нерешени въпроси.