На ръба на оцеляването: От 1500 лв. месечно до 5000 лв. сметки за ток

Малкият бизнес - за високите цени на тока и суровините
20 яну 2022 09:13, Петя Славова
49
На ръба на оцеляването: От 1500 лв. месечно до 5000 лв. сметки за ток
Снимка: БГНЕС

Високите цени на тока и суровините затрудняват малкия бизнес. Голяма част не са сигурни дали ще оцелеят.

"Последната ни сметка за ток е точно 3 пъти по-висока от предходните сметки, като смятаме последните 6 месеца. Миналата година по същото време, когато този цех работеше, плащахме около 1500 лева ток със същото оборудване, без да подменяме абсолютно нищо, освен крушки. Сега последните 6 месеца сме стигнали до 5000 лева ток", каза пред БНТ шеф Анатоли Колев, собственик на хлебопекарна във Варна.

По думите му се увеличават цените и на всички суровини, плюс брашното.

Анатоли Колев има и магазин - преди е плащал 150 лева за ток, последните 6 месеца сметките са достигнали близо 1000 лева за същата консумация на електронергия в магазина.

"Някои от суровините са увеличени с 30%, на солта 3 пъти се вдигна цената, олиото също поскъпна, всичко това поставя бизнеса почти в невъзможност. През последните 4-5 месеца нямаме печалба от този бизнес. Всички пари, които се акумулират от бизнеса отиват само за заплати и за сметки. В момента сме намалили екипа наполовина, заради високите сметки", допълни Анатоли Колев.

Той добави, че се предвижда още съкращаване на персонала. Според Анатоли Колев се очаква скок и на горивата, което ще увеличи и цените на доставките. Той призова за по-голяма държавна помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пазарните реформи в българския бизнес трябва да се извършат. Реформата в енергийната система, въвеждане на пазарни цени на тока за бизнеса, трябва да продължат. Пазарните реформи ще донесат повишаване на икономическата свобода и икономическата инициативност, иновациите, енергоспестяването, екологичните норми.
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Капиталистът-реформатор Иван Костов, каза: "Това, което не ни убива, ни прави по-силни" . Великият реформатор Иван Костов ще ви даде съвети, как да преминете през пазарната реформа в енергетиката и пазарните цени на енергията, газ, тока......... Много фирми ще фалират, но ще останат най-добрите и ще се появят нови. Иван Костов вече трябва да посъветва бизнесмените как да се реформират и да се продадат на Гад Зееви. Реформата е тежка и пазарна, но Иван Костов ще ги консултира.
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Беднякът-бизнесмен Андрешко не харесва вече капитализма. Харесва държавната помощ, държавните цени на тока. Харесва държавните поръчки. Харесва да се нареди до енергийно бедните. А иначе, той се хвали, че е богат и не му трябват ниски цени на тока за бита. Да му вдигнат тока за бита за палата и басейните, но да му дават безплатен ток от държавата за далаверката му. А палатът и басейнът са също на неговата фирма и плащат фирмен ток. Хитър е Андрешко Бизнесмена. Хитър е беднякът-бизнесмен Андрешко
40
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много хубава промяна, калява духа и нервите :)
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 25Да идват шаманите хахахах Много си зле, брат!!!
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен31ти си ***!
37
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи намерете си друга работа, преди да пишете глупости. Нито Бойко преди е бил причина за цените на ниския ток, нито в момента новото правителство за един месец е причина за високите цени в целият свят. Средно интелигентните хора знаят, че с тази пандемия ни очакваше световен крах. Всички в момента в ЕС страдат, но с една разлика, те не идват от 12 годишен тоталитарен режим и разграбена държава....
36
1
 
3
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Или държавата намаля токът и вдига стандарта или референдум за напускане на ЕС.
35
2
 
3
 
! Отговори
един преди 2 години
Какво сте сложили минуси за раздаването на помощи, да не би и вие да сте от тези, дето си мислят, че някой цял живот трябва да ги хрантути, защото са някакви свръхценни личности? Че и такива се размножават яко.......
34
2
 
4
 
! Отговори
1453 преди 2 години
Елате в Одрин има за всички че и по евтино.
33
2
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Спомням си как някакъв анализатор бе казал, че само обедняването ще спаси Европа от затриване, защото ще спрат да се навират в нея. Не знам дали не е прав. Съгласен за прекаляването с раздавеното на пари .Какво значи доживотни помощи на здрав безработен, в Европа не са никак малки, - ами дай му помощи десетина месеци и да си търси начин.
32
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
пратете сметките на Американското посолство, заради тях нямаме Южен поток и вместо да ни дават пари ние се гърчим в бедни спазми. Колабираме преди да се превърнем в Сомалия.
31
4
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Спешно да спрат да раздават пари на тоз оня, било то детски и темподобни. Дори и на пенсионерите - да не би да са невинни за това състояние изобщо на държавата? Имам такива и много добре знам как разсъждават - големият да си пооткраднел, че и нас да оставял и ние по малко и т.н. Да не би 16 годишншти да са виновни според техните схващания!? Я всички да си изкарват парите и точка. А за цените е виновен повече ЕС.
30
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
дреее ми, аз пък съм вдигнал зверски цените, сега хем по малко работа хем същата печалба. Да правят хляба 5лв, кво няма си купуват хляб ли. Нафтата станала 3лв, снощи пълна до горе 280лв, ви пауърче, момчето на колонката вика сигурен ли си до горе, щото повечето вече сипвали за по 20-кинта. Заплати няма да вдигам, то сега има работна ръка, къде от туризма къде от заведенията, плашат че ще ходят по чужбина, ми да ходят, като стане недостиг тогава ще вдигам. Ся се къртат кинти, в мътна вода.....
29
3
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Другаре европеиди, събирайте пари за обезщетение на 50% от лошия СП2. И да не забравяте да повтаряте, че Путин е виновен.
28
3
 
14
 
! Отговори
Жоро преди 2 години
Идеално. Промяната продължава!
27
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мен победата на радеф ме топли в тези студени дни
26
2
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
До 7"тия дето не скачаха са на дереджето на Армения и Беларус. Това ли искаш мм?" - Борисов правилно ви каза, че сте про'стаци. Само про'стак е скачал, за да има БКП и ДС олигарси и да се хвали с това, без да го разбира.Неслучайно Плевнелиев без срам се похвали, че е дисидентствал подкрепяйки БКП - защото знаеше, че сте неграмотни про'стаци да го разберете.
25
3
 
19
 
! Отговори
Оставка! преди 2 години
Що не идете да поскачате по площадите, другари комунисти, или да друснете по едно Президентско хоро да се стоплите. Нали президентът светел като фар, по думите на Вигенин???
24
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато беше първият "локдаун" с 5 положителни заразени, шефът ми ми каза, че пари за заплата няма, понеже има 5 апартамента на кредит и 2 джипа чисто нови на лизинг и видиш ли му е много трудно, но пък аз да съм си ходел на работа без да ми плаща. Веднага напуснах. Не се оставяйте да ви правят на клоуни и на маймуни, имате си живот и той е най-важен!