Зърнопроизводител: Паниката беше излишна

Според Илия Проданов, износът на зърно е силно затруднен от държавата
16 мар 2022 21:30, Петя Славова
16

След началото на военния конфликт, правителството реши да провери какъв резерв има държавата от зърно и ограничи износа му.

Според зам.-председателя на Националната асоциация на зърнопроизводителите у нас Илия Проданов, износът на зърно не е забранен, но е силно затруднен от страна на държавата.

По думите му, от провеждането на Консултативния съвет по зърното преди около 10 дни до днес, зърнопроизводителите нямат яснота как ще изглежда обявената от държавата процедура по изкупуването на зърното. Става въпрос най-вече за цената и качеството на продукцията, каза той в предаването "Директно".

"Очаквахме тези неща да станат ясни на Комисия по земеделието миналата седмица. Тази комисия се засекрети и реално притесненията и хаосът в целия сектор стои", посочи Проданов.

Според него диалог с държавата в лицето на Министерството на земеделието липсва.

По отношение на обявеното по-рано днес от ресорния министър Иван Иванов, че зърното, изкупено от държавата, ще остане по складовете на търговците, той посочи, че това на практика е невъзможно.

"Ние няма как да се нагърбим с това задължение да стои зърното при нас, по простата причина, че до два месеца трябва да започнем да подготвяме складовете за новата реколта. Затова толкова време обясняваме по медии, на министерството, на финансовия министър и на премиера, че износът на зърно не трябва да се спира, защото имаме 90 дни до новата реколта. Ние трябва да освободим складовете, защото новата реколта ще дойде и просто ще ни зарине със зърно. Цялата тази паника беше излишна и пазарът да си върви нормално", коментира още Проданов пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: Bulgaria ON AIRИлия Проданов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само Африка ще гласуват, ние сме производители, ако няма спекуланти до излишък няма да се стигне.
10
0
 
2
 
! Отговори
Икономист преди 2 години
Да, бе ! Паниката тепърва предстои - благодарение на Просто Киро и Кокорчо , България тегли всяка седмица половин милиард кредити и с тях погасяват идиотиите , които вършат ! Вслествие на това скоро не паника , а глад идва със свръхзвукова скорост у нас ! Олиото е по-скъпо от олиото в Германия ! Хлябът има 50 % увеличение....... !!!!! Иначе , няма паника ! Българите са доволни, че им е празен джобът !
9
2
 
1
 
! Отговори
ГЕРБ и ДПС преди 2 години
Цялата паника идва от мутрите на ДПС и Герб, които изкупуват и изнасят зърното в чужбина!
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зърнопроизводителите НЕ са мошеници. Неестествено по-големите им печалби в сравнение с другите сектори се дължат на журналистката-прегоаряща с ЕС Меглена Кунева, която е подписала за субсидии на площ. Когато държават се предстявя от хора, които се избират по умение да плямпат,в добавка с амглийски, е са яростни евроатлантици, така е. А войната ще е дълга. Вече и американците започнаха да го признават. Война за изграждане на нов свят с нов тип търговски отношения.
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Паниката тепърва предстои. Никой не се е подготвял за удвояването на продоволствията, храните. Ако дойдат 6,8 млн. бежанци кво прайме? Помислете! Ще ни сменят и езика, и знамето и химна и имената дори, както са го правели с Русите.
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Време е за смяна на обществения строй. не може с призовавне към солидарност. Зърнопроизводителите не са били в положение да мислят за инвестиции в зърнохранилища. Както не може град да си построи язовир за водоснабдяване.
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лъжец! Престъпник!
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
излишна излишна двойно е брашното , и за бензина беше излишно цените се вдигат още за олиото и там излишно няма страшно *** цените хвърчат Киро си се приема като .министър на украйна нас вълци ни яли само с украйна и украинците си се занимава и явно ни тласка към война
3
6
 
6
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
Не забарвяйте че комунистите са на власт и ще има глад и недостиг - напълно нормално,
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
паниката абсолютно не е излишна. И Украйна беше произвела много зърно като количество, но с лошо качество и а го разпродали в чужбина. Месец преди войната хлябът в Украйна е бил дефицит, внасяли са качествено зърно. нещо за купони се пишеше.
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След 90 дена не се знае какво ще е ситуацията наоколо. По-възрастните помним как изнесоха реколтата през Жан-виденовото време. Добрият вариант е да се помисли за срочен строеж на по-малки зърнохранилища.