Саудитска Арабия предложила на Путин да е посредник с Украйна

Иска да запази баланса и стабилността на пазара на петрол
4 мар 2022 09:37, Елка Василева
26
Саудитска Арабия предложила на Путин да е посредник с Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман е предложил на руския президент Владимир Путин посредничеството си за слагане на край на войната в Украйна, предаде Франс прес.

Той е отправил предложението си в телефонен разговор.

Още по темата
Седмица след началото на руското нашествие в Украйна фактическият лидер на монархията от Залива призова за намиране на политическо решение на конфликта, отбелязва АФП. Кралството "е готово да положи усилия, за да улесни посредничество между двете страни", заявил е Бин Салман, цитиран от саудитската агенция по печата.

Като цяло арабските държави от Залива, включително Саудитска Арабия, водещ световен износител на петрол, се въздържаха да критикуват Русия, с която задълбочават връзките си. В сряда те обаче подкрепиха резолюция на Общото събрание на ООН, която изисква от Москва да се изтегли незабавно от Украйна, припомня БТА.

По време на телефонния разговор принц Мохамед бин Салман е заявил, че Рияд иска "да запази баланса и стабилността на пазара на петрол".

Организацията на страните износителки на петрол, в която участват както Саудитска Арабия, така и Русия, не иска да увеличава бързо производството си. Руската офанзива доведе до рязко нарастване на цените на суровините.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
камилче преди 2 години
Точно така, след неофашисткия режим, въведете шариат, като в ислямска държава.
21
2
 
0
 
! Отговори
Никой преди 2 години
Педя човек е помолил принц Салам не знам кой си ? Да не намаля цените на петрола.Да не подбива руския петрол щото води " операция " в Украйна срещу САЩ. Подлото човече и то иска да налага санкции.Оня старчок в САЩ да не спи следобеден сън ами да си размърда старческите телеса щото ние ще ядем хурката,той е далеч.Моля да ме извините за езика ,но съм бесен на педя човек,не мога да гледам сълзите на хората и разрушенията в тази бедна страна от неговата война.
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой хора имат грешно"мислене".Не Русия а СА са бензиностанция с ракети.Обаче ще си траят,защото пясъците може да се разместят и да се превърнат в стъкло.Да имаш петролен кладенец и да печелиш огромни пари от него,въпреки големия си мъзел и сам да се навреш м-у шамарите е най глупавото нещо на света.
19
2
 
3
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Тоз чаршаф не е ли от Ал Кайда :)))
18
1
 
4
 
! Отговори
Джамал Хашоги преди 2 години
Тези готвят хора за обяд. ...и не само за обяд.
17
10
 
8
 
! Отговори
Загрижен преди 2 години
Надявам се принцът на СА, в личен разговор да му намекне, че ЕС искат да купуват само саудитски петрол и ще спрат да спонсорират русия - това ще приземи ракетите на бензиностанцията ;-)
16
3
 
6
 
! Отговори
Alamet преди 2 години
Този да гледа какво става след смъртта на краля Салман, сега на 86. По хадисите пише, че на полуострова ще умре крал, след което ще има междуособици за престола. След което идва Ал-Махди и края на света. Смятайте човек на 86 колко още би живял, колко години ще са междуособиците, макар че принца уби няколко претенденти вече в уж трагични инциденти. И после ще дойде краят.
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Техните прародители абасидите ни обявиха война, но хан Крум ги разгромии оттогава не смеят да ни се опълчат! Ама ни държат с храмовете си- пълно е с джамии в БГ, няма лошо де.
14
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Саудитска Арабия е много важна, защото доларът се крепи на Саудитска Арабия.
13
1
 
9
 
! Отговори
Мефистофел преди 2 години
Саудитска Арабия е номер 1 само по износ на петрол! В износ на интелект никой не може да ги обвини!
12
4
 
4
 
! Отговори
Mdaa.. преди 2 години
а НИЕ предложихме ли ???стига сте *** на USA ..да не казвам какво а си отворете очите. Русия ни спаси а сега заставаме срещу нея. щом е станало това значе има защо. Предложете да се срещнете в Ловеч! исторически е свързан с руско-турската освободителна война. може да е място и за края на тази !
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Западните компании закривали предприятията си в Русия. Но не могат да си ги изнесат. На тяхно място с готовност ще дойдат китайци и индийци.
10
0
 
3
 
! Отговори
Гьотверян кьор асан преди 2 години
И аз предлагам нещо, но какво е?! Сетете се сами ........... .!.
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Саудитска Арабия е председател на Световната организация на държавите износителки на петрол, защото е номер 1 по износ на петрол. Нейните залежи достигат невиждани количества
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Cadirov - сайта го цензурира на кирилица. ??? Защо? Приятел на Путин?
7
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И арабските държави, и Турция, и Индия се въздържат да критикуват Русия, защото от нея са видяли само добро.
6
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Човек трябва да се преценя и по приятелите. Това Лукашенко, Басар, принца горе, Кадиров. Все демократично избирани лидери без конкуренция и години наред властват, някои даже и по наследство. А Путин? Няма и 20 години как управлява Русия и народа му и него така настоятелно си го преизбира. Ким Чен Ун е малко асоциален тип, но в тази компания би се вписал.
5
2
 
6
 
! Отговори
Атаман Сирко преди 2 години
Талибан Ер-джолан, мемет бян салам - юруш, всичкото ром на политиката! Добре, че цар Киро умря, щеше да е следващия!
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано има резултат в посока помирение. Може да се окаже, че той е най подходящият ход на фона на Запада.
3
2
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
НА ТИЯ КАКВОТО ИМ НАРЕДИ ФАЩ ТОВА ПРАВЯТ! АКО ФАЩ НАРЕДИ И СМЪКВАТ ЦЕНАТА НА ПЕТРОЛА НА 20 ДОЛАРА СЪС УВЕЛИЧЕНИ ПРОДАЖБИ! АКО ИМ НАРЕДИ ФАЩ НАМАЛЯВАТ ПРОДАЖБИТЕ И ЦЕНАТА ОТИВА НАД 100 ДОЛАРА!