ООН очаква в тревожно мълчание президентството на Тръмп

Преди изборите той често критикуваше международните организации
11 ное 2016 20:19, Елка Василева
21
ООН очаква в тревожно мълчание президентството на Тръмп
Снимка: архив, Reuters

Избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ беше посрещнато с учтиви усмивки и поздравителни послания в щабквартирата на ООН в Ню Йорк.

В двуминутно изявление пред журналисти в сряда генералният секретар Бан Ки Мун поздрави новоизбрания американски държавен глава за това, че е постигнал победа след "тежка и често пъти поляризираща кампания" и призова за лидерство на Вашингтон на международната сцена.

Изглеждайки някак си притеснен, Бан побърза да си тръгне, без да отговаря на въпроси от репортери, пише ДПА.

Реакциите на дипломатите бяха сдържани, като някои от тях повториха официалните поздравителни адреси на своите правителства, а други заявиха, че все още не се знае какъв ще бъде ефектът от новото американско правителство върху международните отношения.

Но ако предишните изявления на представители на ООН и дипломати могат да бъдат някаква индикация, то сдържаната реакция прикрива усещане за стъписване и тревога.

В месеците преди изборите в САЩ Тръмп често критикуваше международните организации - главната му мишена изглежда беше НАТО, но насочи ударите си и срещу ООН, наричайки Обединените нации "политическа игра".

"Някъде да сте видели ООН?", попита Тръмп през април. "Някога да са разрешили някакъв конфликт? А какви пари само харчим за ООН."

Подмятанията на Тръмп и изявленията му, които често пъти бяха в разрез с официалната американска позиция по международни въпроси, предизвикваха пренебрежителни усмивки и недоумяващи погледи сред дипломатите, което показва, че мнозина от тях изобщо не са очаквали Тръмп да стане президент.

През юли Володимир Елченко, постоянен представител на Украйна в ООН, омаловажи изявлението на новоизбрания държавен глава на САЩ, че неговото правителство ще разгледа варианта с признаване на анексирания Кримски полуостров за руска територия и отмяна на санкциите срещу Москва, заявявайки, че Тръмп все пак не е президент - "поне не още".

"Ако това е неговото мнение като кандидат за президент на САЩ, то тогава това си е негово лично мнение", каза Елченко.

Тези официални представители, които възприеха сериозно кандидатурата на Тръмп, отправиха остри предупреждения да не бъде избиран за президент.

В реч пред Общото събрание на ООН през септември върховният комисар за правата на човека Зеид Раад Хусейн говори за "фанатичните расисти, които искат да получат или запазят властта си, служейки си с предразсъдъци и лъжи".

След това той предупреди, че избиране на Тръмп би било "опасно от международна гледна точка".

Два дни след победата на новия президент обаче говорителят на Бан Стефан Дюжарик заяви, че ООН ще се съсредоточи единствено и само върху прехода във властта в САЩ, като същевременно призна, че изказванията на Зеид са били "безспорно в рамките на неговия мандат".

"Дойде краят на предизборната реторика - сега ще се съсредоточим върху следизборните изказвания", каза Дюжарик.

Той посочи, че "в момента" вървят дискусии по въпроса за прехода, който съвпада с началото на мандата на следващия ръководител на ООН, Антониу Гутериш.

Постоянните представители на Ирак и Йемен в ООН - страни, на чиято територия има въоръжени конфликти от сериозен мащаб, заявиха в сряда, че са готови да работят с всякакво бъдещо американско правителство и посочиха, че не искат да дават прибързани оценки за управлението на Тръмп.

Халед Хусейн Мохамед Алиемани, йеменският постоянен представител, каза, че страната му се надява Тръмп да "допринесе в положителна степен" за решаване на кризата в Близкия изток.

"Знаем, че сега предстои той да сформира екипа си и че екипът му ще започне да изработва политиката, която ще следва", каза Алиемани. "Разбира се, трябва да приспособим интересите си и да имаме международна среда, която да способства за мир и сигурност."

Иракският постоянен представител Мохамед Али Алхаким заяви, че реално все още не е чул някаква "много ясна индикация" каква ще бъде водената от Тръмп политика по отношение на международните ангажименти в ООН.

"Наистина не бих го посъветвал нищо друго, освен САЩ да продължат сегашния курс да се борят с тероризма навсякъде, защото това е въпрос, който е важен за всяка страна", добави Алхаким.

Това, което със сигурност ще се промени, е представителството на Вашингтон в Обединените нации. Саманта Пауър, бивш съветник на президента Барак Обама и постоянен представител на САЩ в ООН от 2013 г., се шегуваше, че ще трябва да си търси нова работа от януари.

Пауър най-вероятно щеше да бъде заменена при правителство на Хилари Клинтън - тя нарече Клинтън "чудовище" в интервю от 2008 г. за шотландския вестник "Скотсман". След избирането на Тръмп сегашният постоянен представител на САЩ от Демократическата партия със сигурност ще бъде сменен. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: ООНДоналд Тръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Мънго Джери преди 7 години
Тръмп поне за ООН е абсолютно прав!
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тревожно, я! Като прилагаше двойни стандарти или си затваряше очите когато не трябва, сега ще се гуши и ще се ослушва.
10
0
 
5
 
! Отговори
Хех преди 7 години
Еми прав е Бати Дончо! Стадо търтеи които очакват някой да ги храни и да ги издържа неизвестно защо. Каква полза от тях? Либия, Ирак, Сирия и др.? Нещо полезно да са направили от което да е последвал резултат? От време на време пишат по някоя резолюция която никой не чете и не се съобразява с нея. Айде по една мотика 8- ми номер и те да поработят малко.
9
1
 
17
 
! Отговори
Рев преди 7 години
Лапачите от цял свят са разтревожени, защото безплатният обяд взе да свършва.
8
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лелеййй, Виктория Нюланд ще е безработна ли?
7
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайдеее, тези не могат да спят спокойни, ако главния кравар не каже , че Путин е виновен и русия е виновна за всичко. И с какво ще плашат промитите мозъци, дори и земетресенията намаляха а и урагаинте утихнаха.
6
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хахаа колко ми е кеф че им треперят дебелите разплути *** да не секне хранилката.Неотдавна един от тия "неоаристократи" се беше оплакал,че заплатата му е супер ниска а служебните пари за храна в размер на 300 евро дневно 365 дни в годината не стигали за нищо.Трябвало да са минимум 1000 евро.Предполагам,че с тия пари си прави сметка да си плаща скъпият кокаин и луксозните ***.
5
1
 
12
 
! Отговори
АМИ , ..ПРОСТО Е: преди 7 години
САЩ--СА ГЛАВНИЯ ФИНАСИСТ НА ООН!РУСИЯ -ГЛАВНИЯ ФИНАНСИСТ НА ЮНЕСКО!..КАК ДА НЕ МЪЛЧАТ И ТРЕПЕРЯТ....ХА,ХА,ХААААААААААААА????
4
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като цяло можем да твърдим, че всеки който се притеснява от Тръмп е или либераст-толераст, *** или от третия пол. Може и трите едновременно. Факт.
3
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нео-либерално квичене ли се чува? А нашата Росиця успя ли и той вече да изохка нещо по въпроса? Изрази ли и той "тревога"? Доколкото разбрах е успял вече да злепостави България пред бъдещия президент Тръмп.
2
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредната сороска организация в паника. Браво на Тръмп.
1
2
 
19
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Ха-ха разтревожени феодални старци свикнали да играят по свирката на силния на деня.