Арестуваха заподозрян за пожара в парламента на ЮАР

Пожарникарите се бориха с пламъците в продължение на няколко часа
15
Арестуваха заподозрян за пожара в парламента на ЮАР

Мъж е арестуван във връзка с пожара, който изпепели залата на Националното събрание на Южна Африка в Кейптаун, където заседават избраните депутати. Той ще се яви пред съда във вторник, съобщиха от полицията.

"Мъж е арестуван в сградата на парламента, той все още се разпитва. Открили сме наказателно дело. Той е арестуван и ще се яви в съда във вторник", заяви говорителката на полицията Танди Мбамбо.

Пожарът е започнал около 03:00 ч. по Гринуич в неделя в най-старото крило на парламентарния комплекс, завършено през 1884 г. и с облицовани с дърво стаи, след което се е разпространил в по-новите части на комплекса, които в момента се използват. В историческата сграда се помещава колекция от редки книги и оригиналното копие на бившия национален химн на страната, използван по време на ерата на апартейда, "Die Stem van Suid-Afrika" ("Гласът на Южна Африка"), което вече е повредено.

Пожарникарите се бориха с пламъците в продължение на няколко часа, преди да бъдат принудени да се оттеглят и да повикат подкрепления. По-късно бяха изпратени около 70 пожарникари, като някои от тях използваха кран, за да разпръскват вода върху пламъците. Вътре в стаите от тавана към пода, който вече е затрупан с отломки, падат фини дъждове от сива пепел.

Службите за спешна помощ заявиха, че се опасяват, че пожарът може да се разпространи бързо в старите стаи, които са декорирани с дърво, дебели килими и завеси. По-рано по телевизията бяха излъчени кадри, на които се виждаха гигантски пламъци, излизащи от покрива.

Районът около пожара в елитния квартал бързо беше отцепен.

От парламента на републиката съобщиха, че в резултат на пожара никой не е пострадал. /БГНЕС/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: Кейптаун
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не казвайте името на Георги Димитров. За Западна Европа той не съществува. Той каза истината за фашизма и хитлеризма, още когато Великобритания, Франция се срещаха с Хитлер и Мусолини и се ръкуваха. Още когато президентът Хинденбург беше жив и подписа фашистки права за Хитлер за унищожаване на Ваймарската република и въвеждане на фашизма.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега черните в Африка строят градове и няма да пускат бели навлеци, които не работят, наркомани са и живеят в парковете и цапат градските паркове. Белите са мързеливи, все за тях няма работа в Южноафриканската република, мързи ги да работят тежка работа, все искат хубава държавна работа да мързелуват. Но африканците ще ги научат на труд.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бял фашист е запалил Райхстага.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Целият апартейд се базира на това че белите направили пропуски за черните и не искали последните да ходят в развитите градове за бели и целият Свят скочи.Е че кое е лошото може ли ти да строиш да изграждаш и да ти идват навлеци и да го зас ират малко са ги били директно трябвя изстрели в главата и без това плянетата е пренаселена.Откъде налъде някой в собствената ти държава ще казва какво да става.
6
1
 
5
 
! Отговори
факт преди 2 години
Платен от либералите б оклук искат да изтрият Апартейда един Велик режим
5
0
 
5
 
! Отговори
факт преди 2 години
Платен от либералите искат да изтрият Апартейда един Велик режим
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз така се заослушвах.. да не би да е едно наше момче-масонче от Ковачевци, работило за Жидошвили и неговите съплеменици. А и в ЮАР немат ГЕСТАПО, значи ще го пуснат и без съд. Ще го дават и по телвизията, даже книга може да напише после. Максуел се спомна, но издатели от неговия етнос с багери да ринеш. Ще се намери все някой.
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква е тая неграмотна статия превеждана с гугъл?
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ван Дер Лубе се казва и е от бурите.
1
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не се казва Георги Димитров?