4000-годишна могила показа богатствата си в Уелс

Друидски богатства, керамика и каменна брадва
Обновена: 2 юли 2019 12:05 | 2 юли 2019 11:33,
3
4000-годишна могила показа богатствата си в Уелс
Снимка: Pixabay

Археолози извършиха разкопки в могила на 4000 години на остров Ангълси край брега на Уелс и попаднаха на артефакти, сред които фрагменти от керамика от неолита и останки от каменна брадва, съобщи Лайв сайънс.

Още по темата

750 кг злато на 2 хилядолетия открити на остров в Ламанша

Могилата се намира на 50 метра от доисторическия паметник Брин Кели Ди, който е построен преди 5000 години. Сред характерните му особености е входът му, който е ориентиран по датата на лятното слънцестоене. Разкопките показаха, че могилата датира от бронзовата епоха, т.е. по-"млада" е в сравнение в Брин Кели Ди, но някои от намерените артефакти вероятно са по-древни от въпросния паметник, пише БТА.

Дълго се смяташе, че Брин Кели Ди и Стоунхендж са построени от друиди - жреческа каста на древните келти. Неотдавашни изследвания обаче установиха, че тези съоръжения били изградени хиляди години преди идването на келтите на Британските острови. Наличието на могилата, която датира от по-късна историческа епоха, навежда на мисълта, че Брин Кели Ди хилядолетия наред е бил използван като място за ритуали от различни народи.

Според някои исторически източници, друидите изиграли важна роля в историята на Ангълси, но учените не открили никакви доказателства за присъствие на келтски жреци на острова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
0
 
! Отговори
Пазете могилите преди 4 години
Много трябва да се пазят древните съоръжения за охрана..Могилите ни защитават от проникващи опасни духове на други същества опасни за сегашния живот на повърхноста
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голямо чудо!На нашата територия е пълно с такива!
1
2
 
6
 
! Отговори
11 преди 4 години
Начи, хем друидски богатства, хем нямало друиди, странна работа...