Спасяват сърби с личния вертолет на Кустурица

Няма да ставам киногерой, обяснява режисьорът отказа си да лети лично
8 фев 2012 21:51,
39
Спасяват сърби с личния вертолет на Кустурица
Емир Кустурица. Снимка: Ройтерс

Известният сръбски режисьор и музикант Емир Кустурица предостави на сръбските спасителни служби личния си вертолет Robinson R44, за да бъдат осигурени храна и лекарства за труднодостъпните райони на страната.

Заради силните студове в страната бе обявено извънредно положение, след като силните снеговалежи блокираха хиляди километри пътища. Това породи трудности в снабдяването на отдалечени селища, а спасителните екипи признаха, че изпитват остър недостиг на техника.

По думите на самия Кустурица пред белгардския вестник „Политика“ в момента хеликоптерът му е по-необходим на сръбските спасителни служби, отколкото за каквито и да било други цели.

Но самият режисьор, който има разрешително за управление, не смята да лети. „Нямам амбиции да се превръщам в киногерой“, категоричен е той.

Кустурица добавя, че вертолетът ще бъде пилотиран от „истински герой“ - сръбският военен летец-изпитател Горан Кърнета.

По думите му още двама бизнесмени са предоставили своите хеликоптери за окозване на помощ на нуждаещите си.

„Предоставянето на частни вертолети на държавата е действително голям жест, защото в тези времена солидарността не процъфтява чак толкова“, коментира началникът на отдела за извънредни ситуации към сръбското МВР Предраг Марич.

Очаква се студената вълна в Сърбия да се задържи до края на седмицата, а до момента студът и снегът са взели 12 жертви.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
3
 
! Отговори
Стоян преди 12 години
Големият си е голям отвсякъде! Шапка му свалям! Нека не го сравняваме с нашите червеи - него го знае цял свят, а нашите си ги псуваме само ние.
25
1
 
6
 
! Отговори
К преди 12 години
Браво! Евала му правя на човека!
24
11
 
1
 
! Отговори
1 преди 12 години
Не само хеликоптерите, а и самолетите на руснаците са най-добри. Е вярно че са изостанали с около 50 г. от американците но за българските изкукали русофили те са си най-добри. Вярно че са на нивото на москвича, ама са най-добри. Вярно че по брой катастрофи водят на всички останали с огромна преднина но пак са най-добри.
23
1
 
7
 
! Отговори
Лейди преди 12 години
Браво на този симпатяга! Подай ръка когато трябва, а не когато на теб ти кефне....
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дано някой от нашите богаташи последва този пример! Дано ама надали.
21
1
 
8
 
! Отговори
горския преди 12 години
Защо смисъла на статията е хванат само в коментар 28. Всички останали сте писали комплексарски глупости. Такива сме комплексирани, макар да го крием, и затова която нация желае, ще ни използва!
20
1
 
37
 
! Отговори
прасчо преди 12 години
Е кой да даде от нашите богаташи....Гергов свинаря ли,братята,Арабаджиевия ли....кой бе хора..те тия са свикнали да вземат,даването не им е приоритет,а човещината им е затрита до дупка....Иначе строят Параклиси да си изкупуват индулгенции за греховете....Дано Командира ги види отгоре.....и да ги 'награди' подобаващо....Срам !!!!!
19
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По мои впечатления турците са трудолюбиви хора- много от тях са заети с тежък физически труд (производство на тютюн, стоителство). Който се дразни от новините на турски да се дразни на управляващите си, защото българското лоби е слабо за сметка на етническите (доколкото ДПС е етническа партия). Факт е, че България има проблем с един вид етнос, но това не са турците.
18
1
 
26
 
! Отговори
ттт преди 12 години
"малко трудно хем да се казва емир хем да е сърбин все едно хасан българина"--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Живее в Сърбия, значи е сърбин. Хасан, който живее в България сие българин. 2002 в подобно време с жена ми и малката дъщеря закъсахме с колата. Една кола с пет турчета също. Те избутаха тяхната. 4 километра по нагорнище. Пеша се върнаха да избутат и нас. Не трябваше ли да им приемам помощта.
17
1
 
1
 
! Отговори
ivo преди 12 години
do Freedom_People:Super ideq, edva li sa mnogo tezi koito imat kakvo da gubqt v tozi moment, oba4e 6te ima problem s organizaciqta, nqma dostoen lider za tazi cel, koyto da organizira i rakovodi vsi4ko
16
2
 
3
 
! Отговори
До 16 преди 12 години
Не те ли е срам бе маке, не стига, че с тоше проески си замина и единственият ви хеликоптер, ами и даваш акъли тука......
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Руските хеликоптери масово имат таван около 4500 м. и не може да се качи на никакъв Еверест.
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На 14 май 2005 в 7:08 ч (местно време), един сериен Ecureuil/AStar AS 350 B3 пилотиран от пилот-изпитател на фирмата Didier Delsalle, кацна на 8850 метра на върха на Маунт Еверест (Кралство Непал).Този митичен връхСлед излитането си от своята база в Лукла, 2866 м, на 14 май 2005 Didier Delsalle на борда на своя Ecureuil AS350B3 достигна върха на Маунт Еверест. Както се изисква от FAI (International Aeronautical Federation), летателният апарат остана на земята повече от 2 минути, на върха на Света, преди да отлети обратно към Лукла. Този подвиг беше повторен отново на следващия ден.
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ти нещо си се пообъркал, момченце.Световен рекорд на скорост с вертолет постига англичанинът Тревор Егинтон с вертолет Вестланд Линкс - 400,87 km/h на 5 януари 1959 г.Световен рекорд на височина за вертолет поставя французинът Жан Буле на 21 юни 1972 г., като е достигната 12 442 m с вертолет SA315B Лама. Същият вертолет кацнал и на високопланинска площадка в Хималаите на височина 7500 m над морското равнище.
12
6
 
4
 
! Отговори
lokko преди 12 години
не разбирам какво им пречи на кугърите студеното време ? По-скоро фактор е надморската височина , но всеки тук е наистина голямм специалист по военната техника , така че няма да изказвам мнение . Тъй като съм летял с някои от нашите Ми-17 знам че преди години са имали проблеми със невъзможността на тези машини да изпълняват спасителни операции през зимата на голяма надморско височина
11
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
абе сърбин,китаец....има ли значение?Все пак си е дал вертолета/който не струва 5 лв/за да помагат на хората,нещо което нашите пишман бизнесмени не направиха.Скриха се на топло в дупките си чакат ,,държавата'' да направи това или онова.Ето и сега край морето-колко от онези с лъскавите коли отиде да свърши нещо ,,за ползу роду''?Ето за това сле най-зле в ЕС,защото това и в Германия да се случи,германците ще излезнат да чистят снега безвъзмезно,защото не са мързели и не чакат наготова
10
2
 
16
 
! Отговори
do 3 преди 12 години
Той казва че е сърбин. Сещам се че и прие християнската вяра и официялно се прекръсти на Неманьа.
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Няма да ставам киногерой, обяснява режисьорът отказа си да лети лично"Някой журналист май трябва да си хвърли дипломата или поне да не съставя заглавия на статии в стил "аз съм първолаче - простено ми е" в новинарски сайт :)
8
3
 
31
 
! Отговори
do 11 преди 12 години
Подобни неща "двама военни ми казаха" имат силата на един мармот завива в станиол шоколад. Кугърите може и да прелетят зимата дадена дистанция, но това не значи, че са предвидени за зимни условия. Трябва някой да се разбие ли, за да се уверят умници като теб, че кугърите не са за зимно летене, особено над 60 метра. Твоите военни нека си люпят семките, те не са виновни, виновни са такива като теб, които пишат по форумите.
7
13
 
14
 
! Отговори
Lo$7 до 9 преди 12 години
Колега, кугърите, които имаме, си летят без проблем и зимата на минусови температури. Това, което излиза по медиите, че не летели, понеже ще им замръзнат витлата, са пълни глупости. По каквато и причина да не са летели в определени моменти, това по никакъв начин не е заради физическите им характеристики! Но много лесно се манипулира масата чрез тези "медии". Ако си мислите, че фъфля ей така, 2ма военослужещи мои лични приятели ми потвърдиха, че медиите пишат ГЛУПОСТИ!!!