Филм разказва за любовта на българка и Ататюрк

Продукцията все още е на идейно ниво, но предизвиква голям интерес
21 май 2020 21:05, Красимир Ангелов
15

Романтичната история на бащата на турската нация Кемал Ататюрк и българската му любов Димитрина Ковачева ще бъде пресъздадена в българо-турска копродукция.

Идеята е била обсъдена от депутата Вежди Рашидов и посланика на Турция у нас. Зад проекта от българска страна ще застане продуцента Евтим Милошев.

"Това е забележителна любовна история, история за голямата любов, която е разделяна от етноса, от религията, от политиката, от социома от всичко. Това е любов, която никога не умира", казва Милошев.

През 1913 година Мустафа Кемал е назначен за военен аташе в София. По това време той среща Димитрина Ковачева.

Мити, както всички наричали дъщерята на бившия български военен министър генерал Стилиян Ковачев, завладява сърцето на младия Ататюрк. Според историята двамата влюбени така и не преживяват раздялата.

Обичта на Ататюрк към Димитрина е коментирана от всички днешни турски историци.

Филмовата продукция е все още на идейно ниво. Със сигурност обаче появата на лентата ще предизвика силен интерес както в Турция, така и у нас, съобщава телевизия Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако има сюжети и сценичен секс ще го гледам! А кой е в ролята на амортесьора?
8
10
 
6
 
! Отговори
До 6 преди 3 години
Прочета повечко книги и ще разбереш че прабългарите са една семка с турците.След 1944 година по заповед на СССР нашите комунисти изкривиха цялата българска история.Изкривиха защото почти цялата територията на рашките принадлежи на волжките татари(болгари).
7
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В История бг преди време имаше предаване конкретно за Ататюрк.Там се разглеждаше и военната му кариера.Неизяснен остана въпроса за конкретното му участие във Втората(т. н. Междусъюзническа война).Интересува ме защото цялото турско участие в нея е геноцид.Прочетете Разорението на тракийските българи и ще разберете за какво иде реч Това да се изясни, не градски легенди за ревливи стари моми.
6
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Офф пак ли ще се напичат какви са ни братя турците?
5
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вежди Рашидов не е ли също е осиновен,доколкото знам и не е с турски произходИначе идеята му е добра,дано не е скапан филма
4
6
 
21
 
! Отговори
Само да напомня.. преди 3 години
..че сърцето на Ататюрк е отворено към България и българите - повечето му приятели в Солун са българи, знае български отлично, Багряна е негова лична приятелка, Левски - пример за републикански патриотизъм, кани Владигеров да участва в създаването на турската консерватория....Този голям политик на 20 в. е истински мост между двата ни народа и това трябва да се помни!
3
6
 
13
 
! Отговори
Левски преди 3 години
С нетърпение очаквам филма
2
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо не разкажете и за детството му,то също е свързано с българите от Солун.
1
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Неудачен момент за правене на подобен филм.