Заев: Българите да ни признаят като македонци, а езика ни като македонски

"Нямаме никакви претенции към България - нито териториални, нито малцинствени"
Обновена: 20 ное 2020 11:07 | 20 ное 2020 10:35, Елка Василева
1082
Заев: Българите да ни признаят като македонци, а езика ни като македонски
Снимка: архив, БГНЕС

В обширното интервю, което премиерът на Северна Македония Зоран Заев даде специално за Дойче веле, става дума предимно за отношенията с България. Показателно е впрочем, че Заев  се старае да произнася "България" и "българи", вместо "Бугария" и "бугари". Пред колегата Борис Георгиевски македонският премиер апелира за приятелство, обич и разбирателство между двата съседни народа.

"Най-добрият ни приятел, този, когото наричаме брат, ни блокира"

"Ние сме добри приятели, братски народи. И двете страни искат да видят всички Балкани заедно в ЕС, с отворени граници между нас и България, през които гражданите да пътуват свободно, да си сътрудничат и да изграждат приятелство”, казва македонският премиер.

Заев обаче посочва, че проблемът, довел до блокирането на преговорите за членство на страната му в ЕС, вероятно се корени в “опитите на българската страна да определя историята”. Министър-председателят на Северна Македония смята още, че историческите въпроси трябва да бъдат решавани от историци, а не от политици.

Още по темата

“Имаме прекрасен договор”, казва той за Договора за добросъседство, подписан между България и Република Македония през 2017 година. Историята ни “обединява, това е нещо общо от миналото и чрез него градим мостове, сътрудничество и още по-голямо братство”. Но съществува и рискът “тази обща история, ако я направим по-македонска или по-българска, да бъде ябълка на раздора и да създава конфликти”.

Заев не е изгубил надежда, че конфликтните въпроси ще бъдат решени: “Вероятно никога няма да е късно, но ако ги решим час по-скоро, ще е по-добре”. Макар да не скрива разочарованието си, че “най-добрият ни приятел, този, когото наричаме брат, ни блокира”, той казва, че разговорите продължават и все още до края на годината може да бъде постигнат консенсус.

"Македонският народ никога не би блокирал българския народ"

“Определено нямаме никакви претенции - нито териториални, нито малцинствени”, допълва македонският премиер.

“Искрено искам нашите приятелски, братски хора да ни признаят като македонци, а езика ни - като македонски”, споделя той и продължава: “Признаването на моята история е моето право на самоопределение. Както аз, така и македонският народ признаваме българското право на самоопределение: че има български народ и език с цяла история, която е свещена за него, както нашата история е свещена за нас. И чрез това можем да градим приятелство”.

Според Заев“българските граждани не харесват това, което се случва днес. Македонският народ никога не би блокирал българския народ, а ако го направи, политиците ще бъдат наказани на изборите. Българският народ също никога не би наложил блокада. Сега обаче всичко зависи от политиците”.

Зоран Заев смята, че “наш интерес е България да бъде стабилна и да има власт и парламент, които народът поддържа”. В тази връзка той изразява предположението, че за Борисов и българските власти също ще е добре да се явят на следващите избори “с решен проблем”: “Моят приятел и брат Бойко Борисов е европеец и той го е доказал, не е нужно да го казвам. Той го доказа няколко пъти, особено за нас в Северна Македония и Западните Балкани. И вярвам, че ще продължи в този дух. Според мен българският народ ще възнагради човек, който намери решение, а не човек, който създава проблеми.”

Но дали изворът на напрежение всъщност не е Каракачанов? - пита журналистът Борис Георгиевски. В отговор премиерът на Северна Македония казва, че според него българският народ е против блокадата срещу македонския народ по пътя му към ЕС. И все пак в правителството има и коалиционни партньори, припомня той и добавя по адрес на българския вицепремиер Красимир Каракачанов: „Често го слушам моя добър приятел Каракачанов. И твърдя, че той иска Македония, но понякога я иска по неправилен начин. И съм му го казвал. Дето има една приказка: "Аман, брате, чак пък толкова да искаш!“.

Заев още веднъж повтаря, че Северна Македония няма към България нито териториални, нито малцинствени претенции. А по отношение на общата история македонският премиер казва: „Тя съществува и е реалност. От тази обща история са възникнали българите и македонците, българският и македонският език“. На тази основа трябва да се гради приятелство и братство, да се търси обичта, която отваря път към бъдещето, а не към раздори, смята Заев. „Аз съм убеден, че и Каракачанов, който е председател на дясноориентирана партия, не желае конфликт със съседите, не желае да разделя македонци и българи, а иска да гради приятелство“, казва премиерът на Северна Македония.

"Дано накрая разумът надделее и от двете страни на границата"

По-нататък в интервюто Заев накратко споменава болезнената тема за паметниците и мемориалните плочи и обобщава: „Заедно с целия мой народ аз работя за укрепване на приятелството и братството на двата народа. Но нещо, което е изгубено от десетилетия, няма как да се постигне за две години. Трябва допълнително време и това зависи от нас“.

А на въпроса за причините, поради които двете партии ВМРО действат като спаринг-партньори от двете страни на границата, Зоран Заев отговаря така: "Първо, това са десни и националистически ориентирани партии. И за съжаление, когато се стигне до такива чувствителни въпроси, този национализъм става радикален“.

Според него ВМРО-ДПМНЕ се интересува единствено от спечелването на повече гласове за победа на следващите избори. Но любовта към родината и към народа не е спринт на 100 метра, образно се изразява Заев и обяснява: „Политиците имат отговорност да мислят за бъдещето на своята страна и на своя народ“. Заев знае, че като дясна партия, ориентирана към национализъм, българската ВМРО на Каракачанов има своите приоритети. Но все пак изразява личната си надежда, че в крайна сметка разумът ще надделее и от двете страни на границата, а проевропейските сили ще успеят да се наложат.

 


1082
Още от Балкани
Сръбският патриарх Ириней почина от коронаирус
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
970
0
 
1
 
! Отговори
А преди 5 часа
Марадона (Бог да го прости) на какъв език говореше , на аржентински ли ??!
969
0
 
0
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 часа
Плаш.ило харесва ли ви,м?
968
0
 
0
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 часа
Айде махнете го това антибългарско ***,стига се е блещило.
967
0
 
1
 
! Отговори
киро граовски преди 8 часа
Нивята около Вардаро са винаги били далече от големите сцени. От Атина, Константинопол, Рим, Виена и Москва, и главните пътища между тях, Сега също ще са далече от Брюксел.
966
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 8 часа
Вето...или политическата ни класа ще са поредните предатели...ще презираме и правнуците ви...Справедливост или Смърт!!!
965
0
 
9
 
! Отговори
БАЙ ХОЙ преди 14 часа
Признаваме че македонският език е произлязъл от българският на 100%
964
0
 
5
 
! Отговори
Тервел преди 14 часа
В международного право се признават държави, а не националности и езици.
963
6
 
0
 
! Отговори
аа преди 15 часа
По вероятно да е имало македонски език преди българския...
962
2
 
14
 
! Отговори
Някой преди 23 часа
До Едно сравнение
Какво има за разбиране? Просто си мислят, че са велики и не може да ползуват чужд език!
А всъщност език е и техен, защото са го наследили от дедите си, но като български!
Като чета тук, там коментарите им, то какви ли не ни наричат и се имат за нещо повече от нас. Затова този да не го играе лисица, а или изпълняват договора и се държат както трябва, или вето до дупка!
961
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
няма македония! има северна маЦедония! клекнахте пред гърците и си сменихте името на "държавата", а искате ние да ви признаем език и история! не става!
960
0
 
12
 
! Отговори
Едно сравнение преди 1 ден
Пропуснах ОГРОМНАТА Бразилия, в която не се срамуват, че говорят ПОРТУГАЛСКИ !
959
1
 
12
 
! Отговори
Едно сравнение преди 1 ден
В тия страни никой не спори и не отрича, че говори.. : в Аржентина, Мексико, Венецуела, Еквадор, и много други латиноамерикански - ИСПАНСКИ , в Щатите - АНГЛИЙСКИ И ИСПАНСКИ, в Канада - АНГЛИЙСКИ И ФРЕНСКИ , в Австрия - НЕМСКИ, , в Швейцария - НЕМСКИ, ФРЕНСКИ И ИТАЛИАНСКИ, в Австралия - АНГЛИЙСКИ, .........и т.н.,...и т.н. ....! Ще добавя, че във всички тия страни основният език е претърпял някакви леки лингвистични промени, както българският в РСМ, така че не го разбирам тоя съседски ИНАТ !!!
958
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Този "македонец" с български корени,е най хитрата лисица на Балканите и в Европа.2005-год.в кампанията си за кмет на гр. Струмица,за да се хареса на тълпата пред него,е наричал българите татари,монголи,гадни окупатори и още идиотски определения по адрес на нашия народ.Изкривен днес под прав ъгъл,моли татарите да го подкрепят за ЕС,както го направиха за НАТО.След месец,лисицата ще забрави какво е обещала.Това нещо,не става за дълъг път.
957
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Ако в България обявим че зборуваме македонски и го въведем за официален..червената шайка в скопие ще се отрече от него и ще го обяви за татарски Буквално
Който разбрал разбрал къде е заровено кучето
956
0
 
16
 
! Отговори
кръгла нула преди 1 ден
Господин Заев, ама така и не разбрахте - да правите изказвания наляво и надясно какво ТРЯБВАЛО да признае, е напълно несъстоятелно... Вие сте в позицията на молещи и ще слушате внимателно какво ви се казва и какво от вас се иска! Като не ви изнася - ЧАО! До прага не сте допуснати, а вече изисквания. Ние затворихме 2 блока на АЕЦ, не ми се спомня как реагирахме ние, но приехме и влязохме. Натискате се за клуб, чиито правила на поведение отсега оспорвате. Нулева интелигентност!
955
4
 
7
 
! Отговори
Българин преди 1 ден
Признавам Ви ,за българо-северни македонци.Също така Ви признаваме и българо-македонската азбука ,за българосеверномакедонски език.Мир да има
954
1
 
9
 
! Отговори
До това преди 1 ден
Не си съвсем прав, защото политиците трябва да мислят 100г напред.
Ако македонците не признаят българските си корени, може след 20-30г да речем да имат претенции към нашата страна - територии, малцинства и т.н.
Така, че хубаво да се гледа бъдещето, но да се и признаят някои неща, за да е ясно.
Иначе македонците ги учат още от училище на омраза към българите, а това не е окей.
953
2
 
15
 
! Отговори
До преди 1 ден
Щом ни интересува история и се подаваме на политическа манипулация ,значи все още не сме достатъчно гладни и Борисов добре управлява.Когато си гладен не те интересува история, по скоро вътрешна политика.Поздравления за Бойко Борисов и Каракачанов, за политиката им.Аз им пожелавам още един мандат,защото съм доволен от тяхното управление имаме ръст на всичко.Успех Бойко,напред и горе главата.
952
5
 
3
 
! Отговори
Това преди 1 ден
Хора това което се е случило се е случило.Трябва да гледате това което се случва и ще се случи.Иначе моето лично мнение че и ние и гърците сме много лесни за манипулиране от политиците.Това че македонците признаха че който и да е,че е гърк а не македонец,на гърците не имувеличи пенсиите и заплатите,напротив намалиха се.Така и при нас ако те признаят че имат български корени и езика им български,при нас нищо няма да се промени.Единственото нещо е те ще се почувстват не добре за кратко.
951
1
 
6
 
! Отговори
До Бунгар преди 1 ден
За теб целият свят е историческа измислица !