Георгиевски: Всички писма на Гоце Делчев са на български език

В Македония това е тайна, защо, пита бившият премиер на РСМ
8 мар 2021 20:37, Елка Василева
114
Георгиевски: Всички писма на Гоце Делчев са на български език
Снимка: архив, БГНЕС

Гоце Делчев е пишел писма на официалния български език. По онова време всеки е знаел да пише на български, а това в Македония е тайна. Никъде не е написано, никъде не е обсъждано. Поставя се въпросът защо това е скрито, заяви бившият министър-председател на Република Северна Македония Любчо Георгиевски по радио „Канал 77“, цитиран от скопската електронна медия Press24.

Още по темата

Според Георгиевски езиковият спор с България се решава чрез косвени позиции, а историята между България и Македония през XIX и XX век не е толкова черна, колкото бива представяна.

„Какъв е проблемът да кажем, че по времето на Османската империя във всички македонски организации официалният език, който се е използвал, е бил българският? Тогава всеки е знаел да пише на български. Това е тайна в Македония, никъде не е написано, обсъждано. Тук е проблемът – ако го криеш, възниква въпросът защо го криеш. Арабският е официалният език в Турция до реформите на Ататюрк. Турците не крият това и днес. Трябва да си признаем, да бъде едно въведение, вместо българската теза. Преди кодификацията на македонския език македонската интелигенция официално използва българския език. Отваряш един документ на ВМРО, всички са написани на официалния български език. Така че всички те, писмата на Гоце Делчев, всички писма на Делчев, са на официалния български литературен език“, заяви бившият македонски премиер.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
5
 
! Отговори
Бунгар преди 3 години
Така се е правило,така се прави и сега. Препикаване на територия. Гърците са царе на това. Кръщаваш градове и села,правиш църква,отваряш училище,следиш да се говори само гръцки,асимилираш населението чрез просвета в училищата и администрацията извършва всичко на наложения език и писменост.Не случайно имаме стари гръцки имена на градовете,особено морските,както и турски от времето на Отоманската империя.Политика.
78
2
 
3
 
! Отговори
Нено преди 3 години
ЛюПчо! Ти си невероятен ! Георги Делчев е можел да пише на всякакв език,освен "македонски"? Поради простата причина,че тогава не е бил измислен още!(македонския език). Ако,това го разясниш на твоите бивши съграждани в скопско!? Сметай се за нобелов лауреат!
77
0
 
3
 
! Отговори
Лудко преди 3 години
Хората са го казали: две държави с един народ!Това изчерпва всички коментари.
76
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За македонски език може да се говори след 1945г. когато е създаден .Различава от българският защото е пълен със сърбизми.Дори неговото съществуване не отменя факта ,че днешните македонци са наследници на българи.В Европа съществуват признати локални езици ,като сардински,фриулски в Италия,баварски в Германия,каушубски в Полша ,но това не значи ,че има отделни фриулски ,сардински ,баварски ,каушубски нации.
75
0
 
7
 
! Отговори
Истината преди 3 години
''Македонизмът'' е създаден от ляво-ориентирани членове на ВМРО, под влияние на болшевизма и комунизма, и въпреки яростната съпротива на основното ядро от българо-македонските революционери, като една от причините е недостатъчната подкрепа от правителството на Фердинанд ! В налагането му голяма роля изиграва Сърбия (в последствие Югославия), като включва в репресиите срещу българите там дори редовна войска ! Всичко това става с ''благословията'' на нашите комунисти !
74
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МакеРазлични езици, не. Просто вследствие на сръбската пропаганда сте взели българския, който е майчиния език на дедите ви, и сте го направили по-селски и просташки. В България подобие на "македонски" говорят най-нискообразованите селяци по паланките, които имат една роля и прозвание в тоя живот - да ринат тор.
73
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако изобщо се приеме, че днес съществува "македонски език", много ми е интересно защо такъв не е съществувал по времето на Османската империя, по времето на Александър Македонски или през средновековието. Македония е географски регион, превърнат в държава вследствие на целенасочена политика от типа "разделяй и владей", практикувана от сърбите и поощрявана от запада. Но пък и сърбите си го получиха с Косово, просто политиката на САЩ е на Балканите да няма голяма и силна държава, а много държавици
72
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оф... пак тия. Македонски език няма, бе хора! Запомнете. Това е такава дивотия все едно да ходя с речник до Варна. Правилното е "местно наречие на шопския говор от западните български диалекти". Скоро време някой бесен филолог ще разбие главата на първия срещнат македонец с учебник по диалектология. Има т.нар. "ятова граница". Тя минава условно през Търново. На запад става по твърд говора, на изток по-мек. Но езикът е български. Това са фактите. Не е смешно вече. Тия си повервАха!
71
1
 
14
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Евала Люпчоооо :))))))))))))))))))))
70
0
 
9
 
! Отговори
от Пловдив преди 3 години
Обърках се от Филипополис,,,,аз съм истинския македонец защото живея в град основан от пра,,,пра,,,1000 пъти пра дядо ми Филип Македонски --онези от вардаро ще ги съдя ,че искат да ми откраднат идентичността ! Кой знае от къде са се досурнали в бащини ми двори и първата им работа да ми отнемат гражданството !
69
0
 
3
 
! Отговори
Да ама не е важно преди 3 години
Каква е историческата истина след като ти не си историк, а си роден и израснал като измислен македонец ,,пряк потомък,, на Филип и Александър Македонски и пишеш на измислен и набъкан със сърбизми ,,македонски език,, Въпроса е как ние можем да накараме и убедим всеки ,,македонец,, да стигне чрез исторически извори до убеждението, че е всичко друго но не и потомък на древните македонци ,които историята е отнесла като етнос от тези земи преди 2000 г,,,,
68
0
 
10
 
! Отговори
До "историчарит преди 3 години
В допълнение на пост 29-...Не само книжовни, а и каквито и да било ИСТОРИЧЕСКИ ПАМЕТНИЦИ-отпреди Цар Самуил и досега ! Предложената от проф.Божидар Димитров /светла му памет !/ НАГРАДА от 100 ХИЛЯДИ НЕМСКИ МАРКИ на Титовите историчари, коминтерновски политичари и вся остальная ***-за представяне на МАКЕДОНСКИ ИСТОРИЧЕСКИ ПАМЕТНИК...остана НЕПОЛУЧЕНА ?!
67
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МакеКога викаш била създадената държавата ви? 1945 ли? Кво правим тогава с хилядолетната ви история. Или още Александър Македонски се е борил за създаване на независима македонска държава, щото сте имали национална идентичност още тогава. И да знаеш, българите нямаме претенции за Луната, ваша си е.
66
4
 
18
 
! Отговори
ББ преди 3 години
ама да сте живи и здрави бре,първи ви признахме за независима държава...танкове ви дарихме и бяхме готови да влезем да ви помогнем...вие роби...обслужвате руснаците и сърбите...ваша воля,няма да приемем кражбата на Историята и езика ни...никога ,всеки БГ политик позволил си да ни предава ще бъде убит и отречен от Историята ни...за вас политика...за нас въпрос на чест!!!Бог да пази България!!!
65
0
 
8
 
! Отговори
А дали знаят това преди 3 години
..В отговор на югославските /сръбски/ репресии и срещу мирно население, Иван Михайлов сменя тактиката за борба срещу властта. ... Кралство Югославия съсредоточава във Вардарска Македония значителни военни сили 35 хилядна армия. Към нея допълнително е придадена полиция и специални гранични части за борба против четите на ВМРО. Югославия блокира границата откъм България с телени мрежи, вълчи ями, живи плетове, електрически сигнални уредби и високи бетонни наблюдателни кули !
64
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
штап сръбски стап брюм или сопа по главите македонски
63
2
 
3
 
! Отговори
друго маке преди 3 години
Од Вардарот по длибоко нема и од Шар планина по високо нема.Само Македония е по стара от динозаврите.
62
3
 
16
 
! Отговори
Anonymous преди 3 години
Любчо, като си казал хоп, кажи и троп.Не оставяй да витае съмнението, че видиш ли, македонци са говорили български, но пък не са били българи. Защото това казваш с паралла за арабския и турски език, османската империя е съвкупност от националности, докато македонци и българи са един народ - българи, а не две народности, ползващи един език.
61
3
 
12
 
! Отговори
ВМРО-комита преди 3 години
Ако сега стане от гроба Ванче Михайлов що ли ке стане в РСМ? Определено ще е интересно!ША фърчат косми и гаще до небесата...и набързо ще почнат да декламират на висок глас:"Аз съм българче,обичам нашите планини зелени....БЪЛГАРИН да се наричам, първа радост е за мен!"
60
0
 
14
 
! Отговори
до брате маке преди 3 години
Разбираш...а *** ползваш сръбскио "Гугл транслет"...Ще ти напомня какво казва Любе Георгиевски по тоя въпрос:..."Преди кодификацията на македонския език/1945г./ македонската интелигенция официално използвала българския език."....Сами сте си виновни,че дърдорите на ЛИТЕРАТУРЕН БЪЛГАРСКИ ЕЗИК написан на СРЪБСКА ПИШЕЩА МАШИНА....дано ме разбираш какво искам да ти кажа!Ако не ме разбираш горещо ти препоръчвам да УЧИШ АЛБАНСКИ ЕЗИК...ще ти трябва!!!!!