Турското нахлуване в Сирия: Сътресения и последици

Военната операция ще повлияе на стабилността в целия Близък изток
172
Турското нахлуване в Сирия: Сътресения и последици
Снимка: Reuters, архив

В сряда Турция започна военна офанзива срещу кюрдските милиции YPG (Отряди за народна самоотбрана - ОНС) в Северна Сирия. Целта, според Анкара, е премахването на “коридора на терора” в населените предимно с кюрди територии до южната граница с Турция и дълготрайното установяване на мир. Наблюдателите са скептични.

Междувременно стана известно, че над 100 000 души са напуснали тази седмица домовете си заради турската офанзива, пише Дойче веле

"Турската военна операция ще повлияе на стабилността в целия Близък изток и на политическата ситуация на местно и регионално ниво", заяви ливанският военен експерт Низар Абделкадер в интервю за Дойче веле.

Операцията ще доведе само до още повече страдание и нещастие. "Сирийската криза става още по-сложна и опитът за намиране на политическо решение едва ли ще бъде възможен", смята Абделкадер.

Според британския онлайн вестник “Elaph”, засега е трудно да се предвидят последиците от операцията. Кюрдите в никакъв случай няма да са единствените губещи. Операцията може да нанесе също така сериозен удар върху успехите, постигнати в борбата срещу международния тероризъм. Заловените в кюрдските области бойци на терористичната организация „Ислямска държава“ могат да използват хаоса, за да избягат и да се разпръснат в целия регион. Нахлуването в Сирия ще навреди и на Турция, тъй като правителството принуждава населението да води “безкрайна война” срещу кюрдите, пише още “Elaph”. Според изданието, този път битката ще бъде много по-продължителна, след като САЩ успяха да въоръжат и обучат кюрдите. Това може да се превърне в един вид „Виетнам“ за Турция - да се стигне до крайно изтощителна битка, която турците трудно биха спечелили.

Една операция - много губещи

Първите политически сътресения от операцията вече са налице. Ердоган реагира гневно на острите критики от страна както на египетското, така и на саудитското правителство. Обръщайки се към кабинета на Абдел Фатах ал-Сиси в Кайро, той каза, че Египет не е в правото си да критикува операцията, защото "убива" демокрацията в собствената си страна. А за Саудитска Арабия Ердоган коментира: "Кой доведе Йемен до сегашното му състояние?", визирайки ръководената от Саудитска Арабия международна военна коалиция, чиято борба срещу бунтовниците хути хвърли страната в хуманитарна катастрофа.

Изявлението показва кардиналната промяна в отношението на Ердоган към войната в Йемен. Ако първоначално приветстваше действията на коалицията, сега той се произнася срещу тях. Това може да се разбира и като намек към Иран, който е противник на Саудитска Арабия. Иран също отправи критики към турската операция, като посочи че тя излага на опасности цивилното население. Освен това Иран предприе голяма военна маневра на границата с Турция. Същевременно Техеран заяви, че разбира опасенията на Турция за сигурността на южните граници. В Иран също живеят много кюрди, въпреки че там никога не се е стигало до сериозни сблъсъци, както в Турция.

Иран обаче се дистанцира от кюрдската партия "Демократически съюз" (PYD) по друга причина: "По време на гражданската война в Сирия PYD се превърнаха в тактически партньор на Техеран в борбата срещу “Ислямска държава”, посочва турският политолог Гюлрис Сен. След като терористичната организация “Ислямска държава” беше до голяма степен победена, иранското правителство забеляза, че PYD поддържа добри отношения със САЩ.

Ето защо Техеран подкрепя помирението между сирийските кюрди и режима на Асад. По такъв начин Иран може да разшири контрола си над Сирия и същевременно да отслаби американското присъствие в Сирия."

Загуба на влияние?

Както и да се развият отношенията по оста Техеран - Анкара в бъдеще, всички държави, които подобно на Обединените арабски емирства и най-вече на Саудитска Арабия, са участвали във войната в Сирия и са подкрепяли джихадистите срещу режима на Асад, ще останат с празни ръце. Възможностите им за влияние вече няма да са като тези на предприелата военни действия Турция. Още повече, след като най-важният съюзник на Емирствата -  САЩ се изтеглят от Сирия, макар и само частично. В арабската преса изтеглянето на САЩ се разглежда като предателство спрямо кюрдите, които бяха близки партньори на Америка в борбата срещу “Ислямска държава”. „САЩ биха могли да постъпят така и с други свои партньори“, пише онлайн изданието “Рай ал-Яюм”. Според него, целта на Тръмп е ясна: „Той иска да продава оръжие на съюзниците си - но не непременно и да ги защитава“.

Има ли Саудитска Арабия причини за безпокойство? Не, казва експертът Хасан Джафер Ал Шехри в интервю за Дойче веле. "Отношенията на кралството със САЩ са дългогодишни и дълбоки." Вярно е, че в момента са поохладнели, но в обозримото бъдеще ще се нормализират отново. Рияд и бездруго няма да се притесни особено, ако Вашингтон се отдръпне от своя партньор. "Защото има и други алтернативи: Москва, Пекин и Европейският съюз."

В момента не е ясно как ще се развият отношенията с потенциалните нови съюзници. От друга страна обаче е очевидно, че търсенето на нови коалиции в региона вече е започнало.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още по темата: Дойче велеТурцияСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
2
 
6
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 4 години
"В сряда Турция започна военна офанзива срещу кюрдските милиции YPG (Отряди за народна самоотбрана - ОНС) в Северна Сирия." Войната вече си има ново име и това е военна офанзива. Как може да преминеш границите на една суверенна държава, да започнеш военни действия на чежда територия и светът да нарича това офанзива. По тази логика излиза, че и Хитлер е започнал 1939 г. военна офанзива.
104
3
 
7
 
! Отговори
Х преди 4 години
Ердо терориста
103
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Политическото ръководство на кюрдите направи своя избор избирайки САЩ и отхвърляйки предложението на Русия и Башар Асад.Сбъркаха!!!Сега ще сърбат "попарата" която си надробиха!Жалко за цивилното гражданско кюрдско население.ПСМежду другото, кюрдските проамерикански лидери продължават да се самозалъгват, че САЩ и Европа ще ги спаси и едва ли не ще воюват за тях.Какви болни наивници!!!!!
102
8
 
5
 
! Отговори
ХА,ХА,ХА, преди 4 години
ДИМАТА РУСНАКА , ДА ХОДИ ДА АКА...ХА,ХАХАААААААААА...ГЪРЦИЯ СИ ИМА ПРАВИТЕСТВО!!!НЕ Е РАБОТА НА ПРО.Ш.ЛЯЦИ ДА ДАВАТ АКЪЛ НА ГЪРЦИТЕ!!
101
10
 
6
 
! Отговори
Димата Руснака преди 4 години
ГЪРЦИЯ ДА СЕЗИРА ООН И СЪВЕТА НА 5-ТЕ ВЕЛИКИ СИЛИ ЗА СИГУРНОСТ , И ДА ОБЯВИ ВОЕННО ПОЛОЖЕНИЕ , И ДА СТРЕЛЯТ НА МЕСО СРЕЩУ ВСЕКИ ВРАГ НА ГРЪЦКИЯ НАРОД И ГРЪЦКАТА ДЪРЖАВА (ДЕТЕ, ЖЕНА, СТАРЕЦ, МЪЖ) --- ИДВАЩИ ОТ ТУРЦИЯ И БЪЛГАРИЯ .ЕВРОПА ТРЯБВА ДА ПОМАГА НА ГЪРЦИЯ , ДА ПОМАГАТ СЪС АРМИЯ, ОРЪЖИЯ И ВОЙСКИ ОТ ИСПАНИЯ , ИТАЛИЯ , ФРАНЦИЯ , И ЦЕЛИЯ Е.С. СРЕЩУ ВРАГОВЕТЕ НА ГЪРЦИЯ .
100
12
 
13
 
! Отговори
ХА,ХА,ХААААААААА.... преди 4 години
БЪЛГАРИТЕ СИ ЗНАЯТ ИНТЕРЕСА !ЩЕ ПОДКРЕПЯТ ТУРЦИЯ И ЕРДОГАН , ЗА ДА МУ ПОМОГНАТ ДА ВЪРНЕ СИРИЙСКИТЕ БЕЖАНЦИ В СИРИЯ!ВСЕКИ КОЙТО Е ПРОТИВ----ИСКА ИНВАЗИЯ НА МИГРАНТИТЕ КЪМ БЪЛГАРИЯ И ЕС!БЪЛГАРИТЕ НЕ СА ГЛУПАВИ , ЗАТОВА БЪЛГАРИЯ Е ОТ 1300- ГОДИНИ !ЩЕ ПОДКРЕПИМ ЕРДОГАН И ТУРЦИЯ ---ЗАЩОТО ТОВА Е И НАШАТА КАУЗА... "ДА НЯМА МИГРАНТИ ПО ГРАНИЦАТА"!!ДРУГОТО СА "ПАТРИОТАРСКИ ПРОСТОТИИ"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
99
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименСАЩ няма да съществуват до 4-5г. Тъкмо още един мандат ще изкара Тръмпича и разпуска седянката.
98
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ердоган е новият Хитлер, а Путин- новия Сталин. Двамата са подписали таен договор за подялба на близкия изток и балканите, подобен на договора Рибентроп-***. Иран също е в играта, като Япония през 2-рата световна.Така, че нояат ос - Москва-Анкара - Техеран (МАТ) е на лице. Англия и САЩ се оттеглят от играта и ще се намесят в края на войната - след 4-5 г., както преди
97
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
турците под ножа
96
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хубаво е, че си спазва предизборните обещания и започна възстановяването на Османската империя.
95
8
 
26
 
! Отговори
до 103 преди 4 години
Ако си живял достатъчно в България трябва да си наясно, че няма българин, който да подкрепи не само Ердоган, но и никой турчин. НИКОГА
94
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха-ха, айде хаирлия да е. Щото армията на Израел това не са кюрдите.
93
6
 
15
 
! Отговори
съобщение преди 4 години
`Десетки офицери то запаса на израелската армия са се обърнали с петиция към правителството на Израел. Те призовават Израел да подкрепи кюрдите не само с продукти и оръжие, но и с военна сила. Петицията вече е на бюрото на Натаняху. Шефа на Генщаба на Израел е направил изявление, че подкрепя инициативата.`А ми да са му честити на ислямиста.
92
19
 
20
 
! Отговори
ПОДКРЕПЕТЕ ТУРЦИЯ преди 4 години
ТУРЦИЯ Е В ПРАВОТО СИ ДА ВЪРНЕ СИРИЙСКОТЕ МИГРАНТИ В СИРИЯ!ТАМ ИМ Е МЯСТОТО!!!!ПОДКРЕПЕТЕ ТУРЦИЯ , ЗАЩОТО НИКОЙ НЯМА ДА ПОДКРЕПИ БЪЛГАРИЯ , АКО 4-млн. МИГРАНТИ НАПЪНАТ ДА ДОЙДАТ В БЪЛГАРИЯ И ЕС!!ВСЕКИ КОЙТО НЕ ПОДКРЕПЯ ТУРЦИЯ --ИСКА МИГРАНТСКА ИНВАЗИЯ В БЪЛГАРИЯ!НЕ БЪДЕТЕ ГЛУПАВИ !!!ЗАЩИТАВАЙТЕ СИ ИНТЕРЕСА !!!!
91
1
 
1
 
! Отговори
Дядо Соци преди 4 години
До r 97 Глупост си написал.
90
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 999Изтъкано си от злоба...
89
4
 
9
 
! Отговори
Я па я..! преди 4 години
Няма какво да се лъжем. В Сирия няма добри и лоши.Всички са за пребиване.
88
10
 
24
 
! Отговори
999 преди 4 години
ЖИВИ ЩЕ СЕ ИЗЯДАТ В ЗЛОБАТА СИ И В ЗАВИСТТА СИ,ЗАЩОТО:ТУРЦИЯ ВЛЕЗЕ БЕЗ СТРАХ, ЧЕ ЩЕ И НАЛОЖАТ САНКЦИИ.ОБЪРКА ПЛАНОВЕТЕ НА ЦЕЛИЯ ЗАПАДЕН СВЯТ.НЕ,КЮРДИТЕ,СЕПАРАТИСТИТЕ И ТЕРОРИСТИТЕ БЯГАТ, И АМЕРИКАНЦИТЕ СЕ ОТЕГЛЯТ.МОЖЕ ЛИ НЕМСКАТА ПРЕСА, КОЯТО ТАКА УМЕЛО БОРАВИ С ДУМАТА КЮРДИ- ДА ОБЯСНИ НА ЧИТАТЕЛИТЕ - КОЛКО КЮРДИ Е ПРИЮТИЛА ТУРЦИЯ ПО ВРЕМЕТО ОТ ВОЙНАТА В ИРАК,И КОЛКО КЮРДИ Е ПРИЮТИЛА ОТ СИРИЯ?И ГЕРМАНИЯ ВЕЧЕ НЕ Е ЧИСТА НАЦИЯ,НЕ Е ШЕГА РАБОТА ДА СИ ИГРАЕТЕ НА ЕТНИЧЕСКА ОСНОВА!ВНИМАВАЙТЕ!!!
87
15
 
13
 
! Отговори
Мустафата преди 4 години
В България ,само Велко Вълканов и БКП/БСП обичат кюрдите и ПКК , щото са от едно котило.Вълканов се спомина !Сега е ред на БСП!
86
13
 
6
 
! Отговори
r преди 4 години
само ще припомня - саддам хюсеин влезе в кувейт по идентичен с благословията на Дж. Буш старши и видяхме какво последва след няколко години. Сценарият и сега е същия, лошото е ,че е прркалено близо до нас...