МВФ и СБ: БНБ да сменя членове в търговски банки

Институциите с доклад с препоръки за дейността на банковия надзор
7 окт 2015 14:05, Свилен Колев
2
МВФ и СБ: БНБ да сменя членове в търговски банки
Снимка: Reuters, архив

Българската народна банка (БНБ) да разполага с правомощия да поиска промени в ръководните органи на търговските банки, ако даден член или членове не изпълняват ефективно отговорностите, свързани с корпоративното управление, да може да поиска смяна или ротация на одитиращата компания и да има достъп до документите на одиторите, както и да има повече власт над акционерите в банките, които вече не изпълняват условията да притежават акции.

Това са част от препоръките на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка (СБ), отправени към БНБ за подобряване дейността на банковия надзор, обобщени в 29 основни принципа в доклад с обем от 244 страници, разпространен в началото на седмицата.

Сред съветите на международните институции са още обръщане на по-голямо внимание на оперативните рискове в банките, поддържания капитал, по-големите сделки по сливания и придобивания, проверките на място в банките.

Препоръки са отправени относно подобряване цялостната дейност на управление „Банков надзор“ на БНБ, включително компетентността на служителите, но те вече до известна степен са адресирани от ръководството на централната банка в Плана за реформиране и развитие на банковия надзор до септември 2016 г.

Отделно, но в този дух, е и съветът БНБ да може да изиска от банките да променят своята вътрешна организация или структура и да съкращават служители, различни от висшия мениджмънт, като например служители в отделите за оценка и управление на риска, жалби, кредитна оценка и тези, свързани с прането на пари.

„Да се гарантира, че банките трябва да известяват БНБ и че са налице правни основания за защита на лицата, които уведомяват БНБ, ако са налице съществени проблеми, които биха се отразили на работата или коректността на членовете на Борда на директорите или членовете на висшето ръководство“, пише в доклада.

Според международните институции е нужна по-честа оценка на корпоративното управление в търговските банки, като банковите инспектори да тестват качеството на корпоративното управление и как то влияе върху изводите им относно цялостния анализ, рейтингите и евентуалните действия на банковия надзор.

В тази връзка в коментарите си относно препоръките БНБ посочва, че част от Базелските основни принципи за ефективен банков надзор от 2012 г., касаещи тези сфери, в които трябва да се заздравят надзорните практики, измежду които управлението на риска, корпоративното управление, публичното оповестяване и прозрачността, представляват значително предизвикателство за надзорните органи по целия свят и приемането им изисква дългосрочен подход, простиращ се в хоризонт от 4-5 години.

От БНБ допълват, че все още информацията относно най-добрите световни практики или за сравненията между надзорните подходи с цел да се ускори приемането на най-подходящите подходи за оценка на ефикасността и съответствието на надзорните режими е оскъдна.

В тази връзка от централната банка посочват, че ще бъде от изключително значение СБ и МВФ да продължат да анализират различните надзорни подходи и да публикуват оценките си с цел да се изгради голям набор от практики, които да са достатъчно представителни, за да изведат основните тенденции или инструменти за постигане на съответствие с Базелските принципи.

От БНБ коментират още, че като централна банка на държава членка е трудно да се спазват всички релевантни и приложими европейски закони в областта на банковите услуги, отнасящи се до капиталовите изисквания, управлението на риска, възстановяването и преструктурирането на банки, защитата на депозантите и други. А европейските директиви и регламенти често се различават от Базелските основни принципи за ефективен банков надзор, върху които МВФ и СБ са базирали своите препоръки.

„Ето защо за някои сфери или препоръчани подобрения е трудно или дори невъзможно да бъдат наложени по-стриктни изисквания спрямо приложимата рамка в ЕС“, пишат в коментарите си от БНБ и допълват, че всяка стъпка се следи зорко от органите в Брюксел. „Имайки това предвид, БНБ се опитва да постигне подходящ баланс между пълното прилагане на европейската рамка и подобряване ефективността на подходите за банков надзор в дефинираните области.“

МВФ и СБ препоръчват още, съобразявайки се с европейската рамка, БНБ да гарантира, че разполага с правомощия да настоява за смяна на одитиращата компания при съмнения за слаб одит или други надзорни съображения. Освен това централната банка би следвало да настоява за ротация на одитиращите фирми и за правото на достъп до работните документи на одиторите, както и до писмото на одитора до мениджмънта. В тази връзка БНБ коментира, че ще приеме мерки за задължителна ротация на отидорската фирма на дадена банка.

Целият материал четете в Investor.bg


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Мартин преди 5 години
До Кон:Прав си, Кон, но целта на тези американски създания е да ни държат в зависимост! Как биха понесли американците мисълта ако ЕЦБ дава подобни съвети на Фед? Дали някой от БНБ щеше да има смелостта да смени доказан престъпник и мошеник като Цветан Василев, ако преди случая с КТБ имаше подобна законова възможност! Уж световни организации, уж американски, но го удрят на чист комунизъм с подобни препоръки!