Сценарий: Цената на тока ще продължава да расте! С около 5%

Тенденцията е заради натрупаните в миналото дефицити
Обновена: 3 юли 2017 09:55 | 3 юли 2017 09:47, Петя Славова
35

Ежегодно повишаване на цената на електроенергията с около 5% е единият възможен сценарий за цената на тока у нас.

Тази тенденция е повлияна от натрупаните в миналото финансови дефицити в енергийния отрасъл, сочи доклад на Световната банка.

Още по темата

Конкретно: 1,9 млрд. е дефицитът към днешна дата, който трябва да бъде ликвидиран до 2020 година, разясни в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR енергийният експерт Атанас Тасев.

Той определи последите събития около заседанието на КЕВР и скока в цените на газа, тока и топлата вода като "затишие пред буря", от една страна заради загубите вследствие на забраната за износ на електроенергия, а от друга страна, заради критичното, по думите му, състояние на електроенергийната инфраструктура.

Прогнозата на бившия председател на КЕВР Еленко Божков е сходна - за да се компенсират загубите, цената на тока ще продължава да скача, категоричен е той.

"По никакъв начин не се обръща внимание на това, че имаме едно нереализиране на квотите от продажба на емисии. Бяха планирани около 240 млн лева, които трябваше да се получат от продажба на емисии, които да се акумулират във фонд "Енергийна сигурност" и да служат след това за компенсиране на разходи. Заради ниската цена на емисионните квоти, вместо 7,4 както беше планирана, тя се оказа 4,7 евро на квота и се реализират със сто млн. по-малко", коментира Божков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Ганев преди 6 години
Докато са налице разни партийни *** така ще е . Имало демографска криза - да така е само че това това се решава с НАМАЛЯВАНЕ на цени и това е реалното.Тези бандитски дружества си правят каквото си искат.Интересно до кога ще ни говорят за енергийна борса .....То бива простотия ама .......Радвам се че държавата намалява - то от нея нищо не става.....Да се махаме от държавата и *** да си я оправят.
28
0
 
1
 
! Отговори
Ганев преди 6 години
Платените публикации са ясни само че 1. Тоя който използва думичката ДЕФИЦИТ има ли си представа КОЛКО ПАРИ НЕЗАКОННО СА ЗАВЛЯКАЛИ тези ЕРП.2. Докато на тези дружества - разни не им се пречупи гръбнака така ще бъде3. Това са ПОСРЕДНИЦИ но управляващите и разни други са замесени в тая каша4. Тока не трябва да се увеличава а да са намалява.5. Защо все е налице плащането на т.нар. ДОСТЪП ....- целта е крадене на пари. По силата на тая логика - на всяка фирма трябва да се плаща достъп.
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като оная измама в ловеч всеки ден заявяват. изпити какво се оказа два три протокола само се отчитат не искам да питам що
26
0
 
1
 
! Отговори
МУНЧО преди 6 години
ТАКА Е ,ДОКАТО НАЧЕЛО НА ДЪРЖАВАТА Е БОРИСОВ , А НАЧЕЛО НА КЕВР Е СЕДЕСАРЯ ИВАН ИВАНОВ ,РАЗСИПАЛ РЕАКТОРИТЕ В КОЗЛОДУЙ ,ВСИЧКО СЕ ВДИГА , САМО ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ СИ СТОЯТ. УВЕЛИЧАВАТ ГИ КОЛКОТО ДА СИ КУПИШ ЕДНА ПИЦА.
25
0
 
10
 
! Отговори
дед мороз преди 6 години
1.9 млрд лева за 3 години ? хо хо хо , не с 5 % годишно а с 15 % месечно и пак няма да наваксате скъсаното .
24
1
 
10
 
! Отговори
Симо преди 6 години
Затова, че години ДКЕВР увеличаваше цените за да угоди на чуждите монополисти сега ние ще плащаме. ЕVN ЧЕЗ изнесоха милиарди печалбиКак така те печелеха , а ДКЕВР има загуби. Някои са работили срещу държавата
23
0
 
15
 
! Отговори
Бай Корлеоне преди 6 години
Целта на ТИКВИТЕ 3 и да преизпълни плана - да изчезне България до 2030г. , а не както са прогнозите през 2130г. Поздрави на ПАТРИДИОТИТЕ -те са съучастници в унищожаването на българския народ и Родината!!!
22
0
 
18
 
! Отговори
Батюшката преди 6 години
Крайно време е да вдигнем артериалното налягане на зеленчука -тиква ...
21
0
 
18
 
! Отговори
ВДИГАЙТЕ,БЕ преди 6 години
ДАНО СЕ ИЗСИПЕТЕ! ...СТАДОТО ПАСЕЙКИ,ПАСЕЙКИ,ОТИВА НА ЗАКОЛЕНИЕ.....ЯВНО В БЪЛГАРИЯ ОСТАНАХА САМО БАБИ. МЪЖЕ- НЯМАААА....
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 14Относно "сценария на Световната банка", не си много прав!Формулировката "социална поносимост на цената на ВиК услугите" може се открие на няколко места в Закона регулиране на ВиК услугите от 2005 г., с отпратки и към други наши закони. По-скоро драмата идва от нЕкои особености на нашенското правостроене и възможностите за прилагането му според зависито.
19
0
 
8
 
! Отговори
Сиганин преди 6 години
Гледам минусите, па има дежурен гепаджия да прикрива фактите!
18
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България е първи нетен износител на БВП от гл. на населението, а в същото време - вътрешнотот потреблание е доста ниско. Защо се направиха хиляди ВЕИ-та, които сега генерират около 20% от общата цена?В чии ръчички е като цяло енергетиката, и ще стане ясно - кой иска да умрори българите !?
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не се учудвам на този сценарий - нали баце разигра и друг сценарии - обеща да плаща данък русия и лукоил да работи пак на "загуба"
16
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви са тези загуби? Цената постоянно се увеличава, а с нея и персонала на фирмите в отрасъла, луксозните коли и почивки в чужбина... Колкото до инфраструктурата, доколкото знам ЕРП-тата са отговорни за поддържане и правилното й функциониране. След като имат загуби и големи разходи, да си намалят щата, екстрите и заплащането!!!
15
2
 
12
 
! Отговори
Сиганин преди 6 години
Защо пак спреха единия реактор в козлодуй а другия едва клати - горивото ли свърши и трябва да се купува по-скъп ток?
14
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този сценарий е на световната банка, така е и с цената на водата затова вече се говори само за социално поносима цена а за производствени разходи. Няма как меркелистите да плащат 25 евроцента за киловат а в бойколандия само 20ст.
13
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заплатите в енергетиката започват от 5000
12
0
 
13
 
! Отговори
Иван Пешев преди 6 години
В първия момент в който излезе някакъв начин за локално производство на енергия - нещо 2-3 къщи да се кооперират Ковачки и другите крадци ще го издухат, само тази мисъл ме грее
11
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С благодарност към НЕГО , СОБСТВЕНИКА НА ГЕРБ, за грижите ,, България да изчезне " , не до 2100 г. (според ООН ) , а до 2025 !!!
10
0
 
14
 
! Отговори
Иван Пешев преди 6 години
Ами като ликвидираме дефицитите ще падне ли или понеже се е видяло че хората са готови да плащат ще има още дране ?