Ръст на обявите за работа: Къде и какви кадри се търсят най-много?

Пандемията е дала силен тласък на дистанционния тип заетост
18
Ръст на обявите за работа: Къде и какви кадри се търсят най-много?
Снимка: Pixabay

36% ръст на обявите за работа отчитат агенциите за подбор на кадри в страната. Ръстът на месечна база във всеки един от областните градове е, както следва: София (18%), Пловдив (30%), Варна (31%), Бургас (21%), Русе (5%) и Стара Загора (23%).

Марияна Иванова вече заема нова позиция в сфера различна от предходната ѝ работа. Промяната се дължи на последствията от пандемията върху пазара на труда.

"Работех в хотел, свърши ми договора и започнах нова работа като шивачка", споделя тя.

Наблюденията показват обаче, че кандидатите за работа в този период са малко и фирмите по-трудно намират кадри.

"Търсят се работни места, има свободни работни места. Трудно е за бизнеса като цяло", споделя работодател.

За първи път от повече от година насам агенциите за подбор на персонал отчитат ръст на обявите в различните сектори за последния месец. Общият брой обяви за работа през май надхвърля 52 000, което е с 76% повече, ако се върнем година назад.

"Ръстът е 22% спрямо предходния месец април, а от самото начало на годината за щастие във всеки месец от януари насам се наблюдава ръст на обема на обявите, което беше коренно различно от това, което се случи миналата година. Така, че може само да се радваме на тази положителна тенденция", смята оперативният мениджър Християн Петров.

Според експертите пандемията е дала силен тласък на дистанционния тип заетост и тази промяна ще се запази в бъдеще.

"Дистанционният тип заетост представлява според мен интерес и за двете страни – и за работодателя, и за кандидата, съответно потенциални служители, защото и двете страни видяха предимствата", посочи собственикът на агенция за подбор на работа - Росица Великова.

Вижте повече подробности във видеото на Bulgaria ON AIR


18
Още по темата: работа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
Глупости преди 1 месец
На черно и в чужбина , изкарвам поне 2-пъти повече от редовната работа Тук!ЗАЩО ДА ХРАНЯ , КУП НЕГОДНИЦИ...КОГАТО МОГА ДА РАБОТЯ САМ ЗА СЕБЕ СИ??!
17
0
 
3
 
! Отговори
Ууууу преди 1 месец
Търсете, търсете, с вашите лъжи и измами още дълги години ще търсите, ами народа глупав, че още стои тука.
16
0
 
5
 
! Отговори
Рамбооо преди 1 месец
Отидох на обява за 1300 лв. шофьор, а ми казаха, че повече от 700 лв. не могат да ми дадът.-наемът ми е 500 лв.-детската градина 60 лв.-токът 40 лв. и за семейството остава нищо- на фотосинтеза
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 5. Ами, открий фирма за космически изследвания и пусни обява за ракетни инженери. Каквито са ни възможностите и фирмите, такива ще са и свободните позиции. За 30г управляващите така крадат и такава слава са ни донесли, че инвеститорите ходят навсякъде другаде, но не и тук, а нашите фирми нямат пари да инвестират в хай тек. ЕС ни налива средства за развитие, но те отиват в чекмеджета и за имоти, коли, дрехи, фризьори, т.е. пак развиват търсене на фризьорки и хамали.
14
0
 
10
 
! Отговори
през соца преди 1 месец
Обявените свободни работни места бяха предварително заети! Евтина реклама!
13
1
 
3
 
! Отговори
До 1 преди 1 месец
Ако знаеш какви глупости си написал веднага ше идеш да си треснеш глъвътъ в некой дувар. "Сладък интелектуален труд" има само в сбърканата ти глъвъ. Интелектуалния труд както и физическия, когато се върши работа е тежък и уморителен. Драскач. Плямпало.
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дефицит на балами . Бъъххъ
11
0
 
6
 
! Отговори
ЛуТ преди 1 месец
Най голямо търсене има на балами.
10
0
 
3
 
! Отговори
До 1 и 2 преди 1 месец
Хайде стига фантазии
9
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Едни и същи работни места се въртят с години от няколко брокера и има тръст от 60 %.
8
3
 
12
 
! Отговори
Да преди 1 месец
За ИТ кадри е пълно с обяви
7
0
 
31
 
! Отговори
ДО РАБОТОДАТЕЛИТЕ преди 1 месец
РАБОТОДАТЕЛИТЕ ДА СЕ НАУЧАТ ДА ПЛАЩАТ, НЕ ДА ИЗИСКВАТ ОТ НЕГО 24/7 РАБОТА И ДА Е НА РАЗПОЛОЖЕНИЕ, А И ДА ПЛАЩАТ. СИРЕНЕТО В МАГАЗИНА Е С ПАРИ!
6
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По черноморието мутренските хотели на герб ,персонал от влася и роми
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма що, за шивачки и миячи, така ли ще ги стигнеме европейците.
4
0
 
21
 
! Отговори
dakotabg преди 1 месец
А парички???
3
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ха, ха .. Няма кой да се върже за мизерните 1000 лева, който стават 700 лева с данъците ...Ако искате квалифицирани "работници", ще трябва да плащате ... За *** ---Колко плащате ... ???
2
5
 
23
 
! Отговори
до 1 преди 1 месец
Че е вярно това, което си написал, повече от вярно е. Ама на- един шофьор на баничарка или сервитьор нали се сещаш как ще ти каже, че си измисляш?! А това е 80% от населението у нас, за жалост. Неквалифицирано, просто, неуко.
1
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Недостигът на кадри за интелектуална работа е огромен. Не ми пейте как работа нямало- работа има, прелива LinkedIn. Просто нямате умения. Толкоз. Ако бачкаторите се борят по 1000 души за позиция, то при сладкия интелектуален труд кадри няма и взимат наред куцо, кьораво и сакато само и само да има някакви умения. Разбира се, говорим за заплати много над прага.