Вдигането на цената на газа - неизбежно ли беше?

Коментар на експертите Пламен Димитров и Георги Касчиев
Обновена: 5 яну 2022 22:28 | 5 яну 2022 22:10, Веселина Йорданова
8

"Неизбежно е вдигането на цената на природния газ, тъй като България получава основно от "Газпром" доставките, които за 2021 година са над 90%. Цената, по която плащаме на "Газпром", е на 70% свързана с цената на хъбовете в Европа. Преди около две години беше паднала цената до 5-6 евро за мегаватчас, а днес е над 100 евро за мегаватчас. Представете си при такова движение дали не трябва и в България да се увеличи", заяви международният анализатор Пламен Димитров.

Той изтъкна пред Bulgaria ON AIR, че сме можели да получим в пъти по-евтин газ от Азербайджан, но обемите, които България получи през 2021 година са нищожни.

"Трябва да изчакаме по-спокойно и да видим развитието. Доста измислена теза е, че Азербайджан може да ни съди заради изтекъл договор. Има други възможни развития, например засилено изпращане от САЩ на танкери с втечнен газ към Европа. Ситуацията не е добра, но дано да се развие към по-добро", обясни енергийният експерт проф. Георги Касчиев в "Денят ON AIR".

"Мораториумът е неадекватен. Даден провокативно от предишната управляваща партия и според мен новата коалиция се подведе по това предложение. По принцип мораториум е нещо много крайно. При положение, че много експерти изтъкнаха как с други мерки може да се постигне да се облекчат домакинствата", подчерта Касчиев.

Гледайте целия разговор във видеото.


8
Още по темата: енергетика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И защо чак от там взимат когато в България има газ от газово находище.
3
5
 
6
 
! Отговори
ЕС преди 1 година
Защо само на 70%, гни'ди балкански, комунистически?! Трябва да е на 100%! И азерските договори трябва да са скъсани и азерската газ да е по пазарни цени, както настояхме преди година. ВСИЧКАТА ГАЗ ТРЯБВА да е по цени на борсата в Амстердам. Това са европейските ценности!
2
6
 
16
 
! Отговори
Татул преди 1 година
Абе, да ви го таковам на философите продажни. Какво има да се мисли и да се чака. Продадохме си г'за на американците, затворихме си ядрените мощности. Изкупуваме скъпа енергия от фотоволтаици. Централите американски, златото пак американско, сега ще чакаме и цистерни от америка. Абе как не мина един път от богатите, а все народа цакат. А тия от кевр са за разстрел.
1
3
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Ще чакаме по-спокойно да се развият......,тоест едни да стават милионери и милиардери с разни хватки и трикове, докато на някой му дойде прекалено нанагорно с непрекъснатото поскъпване ва всичко. На всичко отгоре робите не били искали да се размножават - имам предвид критикарството на папата......