Как умните уреди може да ни спестят много енергия?

Затова инвестирайте качественото, посъветва експертът Светослав Томов
Обновена: 6 фев 2023 21:20 | 6 фев 2023 21:08, Красимир Ангелов
5
Как умните уреди може да ни спестят много енергия?

Как изборът на подходящи уреди в дома може да ни спести енергия, как модерните уреди улесняват живота ни и защо добрата инвестиция ни гарантира по-дълга употреба?

По темата разговаряхме с експерта Светослав Томов в рамките на събитието "Бъдещето: Дом и офис". "Бъдещето" е специален проект на политематичната телевизия Bulgaria ON AIR. Целогодишната инициатива е съвкупност от експертни дискусии, които стартират през 2021 г. и събират представители на бизнес общността, експерти, професионалисти с мисия, за да представят глобалните промени и трансформациите в бизнеса, обществото и света.

Проектът насочва вниманието на обществото към успешни бизнес практики и възможностите за подобряване качеството на живот в сферата на имотите, образованието, кариерното развитие, предприемачеството.

"Заобиколени сме от умни устройства. За много хора вече липсата на умни устройства е огромен проблем. При нас умните устройства ни заобикалят. Тази свързаност е задължителна, много хора имат очаквания. Все още се стряскам, когато фурната в кухнята сигнализира, че сушилнята е приключила работа", каза Томов.  

Умните уреди имат няколко предназначения. Едно от тях е пестенето на енергия, другото е връзката между човек и машина.

"Цялата тази синергия води до намаляване на консумацията на енергия. Преди години хората с насмешка приемаха енергоспестяването. Свидетел съм хората да правят тънки сметки как скъп уред би се изплатил във времето от по-малки сметки. Сега темата не е спешна. Давам пример - един хладилник отпреди 20 години сравнен със съвременен енергоспестяващ хладилник - могат да се спестят 10-12, дори повече лева на месец", каза експертът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му за производителите е важно да обхванат цялостния процес на един уред - производство, потребление и рециклирането му по най-добрия начин.

Гостът призова за използване на еко програмите, асистентите и това ще се забележи в месечните сметки. "Имаше тенденция при доста производители - произвеждаха се уреди с кратък живот. Честата смяна на уредите води до разхищение. Затова инвестирайте в нещо по-качествено, наслаждавайте се на допълнителните функции, а спестеното време отделете на семейството си", посочи експерта.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Яяяя преди 1 година
Не знаех ,че Кобилкина започнала работа в маркетинг отдела на Miele! Жалко! Изглежда приятен човек, а заради пари говори от глупости до откровенни лъжи. Битовата техника практически е достигнала върха в разитието си още преди 20 г., а от 2009-2010 е в непрекъснато поевтиняване за сметка на качеството. Енергоспестяването е за сметка на качеството и/или смяна методологията на измерване. А ако искаш действително качествен уред или не може да го намериш или е на необосновано космическа цена.
4
0
 
1
 
! Отговори
Айде бе! преди 1 година
А къде е стикера "платена статия"? За такива уреди ще платите толкова, колкото за енергията на конвенционалните уреди за 10 години напред. А и да сложа още камери и микрофони вкъщи, и то за моя сметка - е не, мерси!
3
0
 
3
 
! Отговори
Смарт байпас преди 1 година
Особено помага сигнално охранителна система с изкуствен интелект, която разпознава инкасаторите отдалече и автоматично взема съответните мерки.
2
0
 
4
 
! Отговори
Хемус преди 1 година
Търся смядовски радиатор и готварска печка "Раховец! Не са умни,ама бяха качествени
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-важен въпрос: как може уред да е "умен"? И ако може, защо не може мисирка да е умна?