Борба с корупцията в ДАИ: Късат те на кормуване – обжалваш!?

Кандидатите за шофьорите ще минават по маршрут, зададен от GPS
16 авг 2018 07:00, Златко Желев
55
Борба с корупцията в ДАИ: Късат те на кормуване – обжалваш!?
Снимка: архив, Булфото

Вече ще можем да обжалваме, ако ни скъсат на изпит за шофьорска книжка. Това е една от промените, които предвижда Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация", като мярка за намаляване на корупцията в сектора.

За целта ще бъде създадена специална комисия, която ще разглежда жалбите на кандидат-шофьорите. Ако се докаже, че изпитващият е отнел неправилно точки на водача, то комисията вече ще може да отмени решението му, обяснява пред "Труд" директорът на агенцията Дамян Войновски.

"В момента също се разглеждат жалби на кандидат-шофьори, но няма законно основание решението на изпитващия да бъде отменено. Имаме право само да го накажем", уточнява той.

За целта ще се въведе забрана изпитващият да прекратява изпита по средата, ако установи нарушения от страна на кандидата, както е сега. Целта е комисията да може да изгледа целия запис, за да се прецени дали проверяващият е отсъдил правилно.

Променя се и методиката на оценка, защото в момента е много широк диапазонът на точките, които водачът може да получи, ако допусне дадено нарушение – от 1 до 10 точки.

"Така на практика решението е много субективно", казва Войновски. По думите му с измененията ще се знае при какво нарушение точно колко точки се дават.

GPS система ще определя маршрута, който трябва да измине кандидат-шофьорът. Това не означава, че, ако школата е в квартал "Младост" например, изпитът ще се провежда в "Люлин", коментира шефът на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".

"Отново ще се тръгва от школата, но маршрутите ще бъдат предварително определени и те ще са в района", пояснява той.

Целта е да не може, ако някой инструктор реши да помогне на някого да го пусне по лесен маршрут, а ако иска да го "скъса" да го прати в капан. Промените се очаква да влязат в сила от началото на 2019 г.


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Същото важи за тия дето дават часове от една улица до друга народа гледа и тях
57
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Часовете са 32 друг е въпроса че повечето школи това го правят с цел крадене на клиенти е кради горен има днес крал утре гледал народа гледа
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да му мисли изпитващия както е приятел с ромите да му мисли този всички са равни на тоя свят хора фирми равнинсме данъци и сметки не като тоя да ми казва на клиент що караш при тоя кои си ти теб питам кои си може да казваш у вас си не ти плащаш ние плащаме ти доидеш качиш се и си заминеш ни кола подържаш ни нищо плащаш единствено от теб се иска да мисли реално друго не виждаш мислиш и преценяваш оттам нататък не те интересува ни кои е ни що е кои си ти та определяш
55
0
 
0
 
! Отговори
Shark преди 2 години
До 49. Да де, и аз точно това разбирам. Само че исках да кажа, че трафика вече навсякъде е натоварен. Второ-като си в най-дясна и като не те кара да правиш ляв завой това значи че няма да се научиш нито да се престрояваш, нито да правиш ляв завой. А онези скритите знаци ще си бъдат там и след като вземеш книжка. Та искам да кажа, че силно се надявам на такива карачи, защото това не са шофьори, а карачи, та надявам се да не им фалира застрахователния фонд, защото ще има много щети да плащат.
54
0
 
0
 
! Отговори
до 33 преди 2 години
Това е операция на държавата и тя си деиствап ,чрез обработване на общественото мнение...нали всичко което ще се случи в цени и прочие трябва да е обосновано и подплатено с добри намерения УЖ. А напишеш нещо против пътищата и веднага минусче..мен па ми дреме..
53
1
 
3
 
! Отговори
и ощие и още... преди 2 години
Има и друго; примерно младежите дето са он Добрич ,шумен Видин Лом , да не изброявам градове и паланки карат курсовете в села с един сфетофар като направят 18 г всички са студенти в големи градове задължително с коли и какво става --какафониа .До към 95 г. това го нямаше ама сега се вижда кои къде е карал курсовете, а и друго си е да си живял цял живот на едно място. Тея идват надъхани от селата да ни покажат на нас как се кара у градо селянията е повсеместна...
52
0
 
1
 
! Отговори
BB преди 2 години
До 2 000 000 мл км

ИНТЕРЕСНО МИ Е КОИ ПРОС-АЦИ ТИ СЛАГАТ МИНУСИ ЯВНО МАТЕРИАЛА Е ЛОШ КАКТО КАЗВА ЕДИН
51
1
 
1
 
! Отговори
глупости корко щеш преди 2 години
Ей пишете какви сте откъде този опит , че като ви чета носталгията по полигона и 3-месечните курсове от който се излизало велик професионарист спазващ всичко ще припадна ---аз също съц ги карал тези курсове ---вашето е същото като на бабичка тъгуваща по младоста си, едно време всички бяхме същите алабашкочани ,ами имаше по-малко движение. И за целите 3мес. карахме по малко от сега, защото курсовете бяха разводнени....Много важно ,че паркирахме и имахме нощно и извънградсо по 15 мин.
50
0
 
0
 
! Отговори
До нов преди 2 години
Така беше. В курса когато го карах имаше жени. Всички ги скъсаха на полигон и не стигнаха до градско
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само да попитам, какво значи "по лесен маршрут" и какво значи "в капан"? А?

"по лесен маршрут" значи да избягва трафика, макар че в някой квартали като Люлин например това е невъзможно. Или като си на булевард с 4 ленти и си в най-дясната да не ти казва да направиш ляв завой. А "в капан" - има места които в радиус от 100 метра има 5 знака стоп, някой от които хитро прикрити от раззеленили се дървета и който не е минавал оттам и не ги знае може да пропусне да види някой от знаците.
48
1
 
7
 
! Отговори
0 преди 2 години
Докато не се промени изцяло схемата за провеждане на курсовете нищо и никой няма да се научи. ПОЛИГОНА е абсолютно необходим - да побутат колчетата, да усетят колата. Сега първия ден - на натовареното движение, а не знае къде е спирачката.............
ЗА 16 учебни часа НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА СТАНЕ ШОФЬОР - ТОВА Е !!!!
47
0
 
6
 
! Отговори
Shark преди 2 години
Само да попитам, какво значи "по лесен маршрут" и какво значи "в капан"? А? Утре този като вземе книжка и попадне в този т-нар. капан какво ще прави?? И ако на този с лесния маршрут някой му пресече пътя и той не може да спре, какво ще правим, а? Няма лесни маршрути и капани. На лесния маршрут може да възникне ситуация, а от капани всеки трябва да е научен да излиза и да се справя. Навремето затова имаше списък с маршрути, които включваха всякакви места.
46
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шофьорска книжка,само ако те изпитва Босия и не е сит!
45
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ти ром в учебна кола къде си видял?"
Рано или късно ще ги принудят да влязат.

Когато ги принудят да си плащат тока, водата, градския транспорт, да започнат да учат, да престанат да строят незаконни къщи и да крадат и лъжат, тогава ще повярвам, че могат да ги принудят и да отидат на шофьорския изпит. До тогава, докато нямат основно образование, законно няма кой да ги допусне до изпита.
44
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Абе как едно време идваше катажия да ни изпитва, караше се на полигон и намаше разни шменти капели."

Абе как ще е нямало шменти и капели? КАТаджиите да не би преди да не са били подкупни. Преди даже нямаше камери и никой не можеше да докаже че си е затворил очите за някое нарушение по време на изпита или колко време е продължил изпита.
43
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ти ром в учебна кола къде си видял?"

Рано или късно ще ги принудят да влязат.
Мисли малко с горния си израстък, вместо да го ползваш само за равновесие.
42
1
 
6
 
! Отговори
Нов преди 2 години
Абе как едно време идваше катажия да ни изпитва, караше се на полигон и намаше разни шменти капели. Сега май зора е само парите да вземат, пък че на пътя излиза потенциален убиец или жертва на никой не му пука
41
1
 
0
 
! Отговори
Коки преди 2 години
До До 9
Това е тъпо, бармана как ще знае, че клиентът е с МПС и той ще пита ли преди да му налее. Ако му откаже, онзи може да го съди, че му нарушава правата. Това е тъпо. Това е страшно тъпо.
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крайно време беше това да се приеме. Даже със закъснение сме.
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"трябва да се кара така ,че да се слееш"

Да се слеееш с какво? С простотията, с наглостта? Виждал сум инструктори, които на непознат за тях път не забелязват добре различим знак стоп и път с предимсто и замалко да се блъснат. Веднъж един инструктор на "Бидо" за малко да ме сгази на повдигната пешеходна пътека докато си говореше по телефона, добре че аз спрях, защото той натисна спирачката, когато вече беше късно.